Apabila anak semakin membesar, tentu pelbagai karenah yang ditunjukkan kepada ibu ayah. Salah satunya kuat merajuk.

Ia adalah sikap normal buat anak yang terlalu sayang kepada ibu ayahnya. Ini bukan tanda anaknya ‘lembik’.

Sebagaimana perkongsian lelaki ini, katanya sikap begitu menjelaskan anak itu mempunyau rasa sayang kuat kepada orang tuanya. Berbanding anak yang suka jeling apabila dimarahi.

Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

Anak kuat merajuk tanda terlalu sayang pada ibu ayah.

Anak kuat merajuk bukan lembik! Kena marah sikit je dia merajuk. Silap sikit je terus lari nyorok belakang kerusi. Balah sikit dengan kawan, terus lari tak nak main dah.

Itu tandanya hati dia lembut. Bukan lembik! Anak yang hati lembut ni penuh dengan kasih sayang dan kuat rasa cinta pada ibu ayahnya.

Hati lembut ni bukti kuat hatinya ada Abundance Love dari ibu ayahnya.
Kasih sayang yang melimpah ruah. Ini sangat bagus.

Sebab tu la salah tegur sikit dia cepat je,
– sentap
– sebak
– sedih
– muram
– merajuk

Lumrah manusia, bila kena marah dengan orang yang kita sayang pedihnya bukan biasa-biasa..

Awas bila anak jeling!

Merajuk bukan lembik, tapi itu bukti cinta dan sayang dia pada kita kuat bebenar.
Tapi awas,

Bila anak kena marah dia tak merajuk tapi dia jeling balik muka kita, itu bahaya!
Itu red flag yang hati dia nak mengeras dan mungkin sedang kecewa dengan ibu ayah.

Hanya anak yang tak rasa di sayangi dan tak di hargai sahaja akan sampai hati untuk melawan ibu ayahnya.
Wallahu A’lam,
Semoga semua anak kita di lembutkan hatinya dan di beri kelembutan kasih sayang melimpah ruah.

Sumber: Mohd Fhais Salim

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

IKLAN

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club