Apabila berkahwin, kehidupan akan berubah 360 darjah. Segala cara hidup berubah sama sekali. Lebih terkesan apabila kelahiran cahayamata. Situasi akan menjadi bertambah mencabar apabila anak bertambah dan semakin membesar. Pastinya keluarga bertambah meriah.

Mendidik anak memang mencabar. Kadang kala para ibu menjadi seakan ‘tarzan’. Bukan para ibu suka-suka untuk menjerit semasa mendidik anak. Tapi itulah situasi yang lazim terjadi apabila para ibu hilang kawalan ketika menguruskan anak-anak.

Namun, walaupun ketika membesar kan anak-anak ada pahit manisnya. Memang penat, tapi manisnya apabila dapat melihat anak membesar dengan sihat dan sempurna yang menjadi penyeri rumahtangga.

Momen manis akan dirindui apabila anak-anak melangkah ke alam dewasa dan kita pula menginjak ke usia emas.

Sebagaimana perkongsian ini. Sudah tentu ada yang melalui perkara yang sama sehingga mendapat lebih 37K share!

Hari ni kita dengar jiran kita menjerit marah anak.. Kita cakap “Apa teruk sangat dia ni jaga anak, asyik marah anak je”

Esok kita ada anak, kita pulak yang menjerit marah anak, bila anak buat salah ke bergaduh ke dalam toilet masa kita masak kat dapur ke contohnya. Masa tu kita akan alami sendiri bila on the way dari dapur nak ke toilet tu dalam mulut memang ada api kemarahan yang besar menyala sebijik macam watak naga dalam cerita Merlin. By the time sampai kat pintu toilet je bila bukak mulut memang terus keluar api. Masa tu lah jiran-jiran dengar suara kita yang marahkan anak-anak.
Hari ni kita tengok anak orang tu melawan masa mak dia tegur bila buat kesalahan. Kita fikir teruk betul anak dia tak berakhlak mak dia tak pandai didik anak ke. Nanti esok bila anak kita dah besar kita pun tak tahu adakah perkara yang sama akan jadi pada kita atau tidak.

CARA HIDUP BERBEZA, JANGAN MUDAH MENILAI KELUARGA LAIN

Jangan judge kehidupan orang lain,terutamanya watak ibu dan ayah dalam sesebuah keluarga di sekeliling kita. Sebab kita tak tahu apa yang mereka alami. Cukup ke makan setiap hari? Ada duit ke tak nak bagi anak belanja pergi sekolah? Ada duit tak nak beli lampin pakai buang anak? Kita tak tahu semua benda tu kan? Jadi jangan jadi hakim untuk keluarga orang lain kalau mereka berlapar pun kita tak sudi nak ambil tahu.
Saya bercakap atas dasar pengalaman sendiri. Dulu saya sibuk rasa pelik dengan jiran yang hari-hari asyik menjerit marah anak-anak, akhirnya saya jadi macam watak tu. Seram betul.
So, don’t judge okay?
#copypaste

Gambar hiasan

Masa aku anak seorang dulu memang aku selalu cakap dalam hati..apa la akk tu asik marah  dan  jerit-jerit jer pd anak dia. Blok sebelah smpi dengar dia marah..huhuhu.

Tapiiii now aku dh faham sebab aku pulak jadi macam akak tu. Hahaha. Padan muka. So jangan suka judge org..sbb ank sorang xkan sama dgn mak anak 3,4 dan byk lg..bila ko da alami bru ko faham…nape kita jadi mcmtu..

Jadi singa dan hulk setiap hari. Kuat membebel itu suda pasti. So pandai2 la kawal suara dan diri. Penat dia nanti ko akan alaminya sendiri.

Apa yang dinyatakan melalui perkongsian ini boleh kita lihat melalui gambar ini. Moga kita muhasabah diri dalam mendidik anak-anak.

IKLAN

IKLAN

Semoga kita menjadi ibu yang hebat dalam mendidik anak!

Kredit: Norazihan Jelani