Biasanya kita beli mee di kedai untuk buat hidangan minum petang bersama keluarga.
Apa kata kali ni, kita buat sendiri mee. Mee paling mudah adalah mee telur yang hanya menggunakan tiga bahan aje.
Rasanya memang fresh! Untuk buat mee tak perlu guna mesin pemotong mee, guna aje pisau yang dipotong secara menegak.
Ads
Enak dimakan bersama sup serta cili! Jom ikuti resipi ni.
Mee telur (Homemade egg noodles)
Ads
Sekali sekala merasa buat mee sendiri, alang² kita share kt sini. Cuma guna 3 bahan je: tepung gandum, telur ayam dan garam. Cuma penat sikit bila nk menguli. Kemudian, dimakan bersama sup ayam dan chili oil.
Ads
Resepi boleh rujuk setiap gambar ya.
1 cawan tepung gandum 1 biji telur ayam Secubit garam halus – Gaul sehingga menjadi sebentuk doh. – Sekiranya perlu, boleh masukkan sedikit air.Doh yg pertama akan jadi seperti ini. – Biarkan seketika selama 30 minit di dalam peti. – Pastikan doh dialas kain atau bertutup.Doh td dikeluarkan dari peti, kemudian diuli lagi sehingga doh menjadi pejal. – Masukkan semula ke dalam peti dan biarkan selama 15 minit.Setelah itu, keluarkan doh dan uli. – Taburkan tepung gandum sedikit demi sedikit. – Leper dan canaikan doh sehingga nipis seperti kain.Jadi seperti kain.Kemudian potong secara memanjang.Rebus selama 10 minit atau lebih.Mee yg direbus diangkat dan dibasuh. Kemudian toskan.Dihidang bersama sup ayam, hirisan daun bawang dan chili oil. Resepi Sup Ayam – Saya panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis hirisan 2 biji bawang kecik, 3 biji bawang putih dan 2 hirisan halia. – Masukkan air dan campak seikat bunjut sup ikan Adabi (paket biru). Biarkan sehingga air mendidih. – Masukkan bahagian tulang ayam dan biarkan selama 40 minit. Akhir sekali perasakan dengan garam. – Untuk hidangan dengan mee, ambil sup jernih sahaja tanpa hirisan bawang² tadi. Resepi cili oil, saya cuma tumis bawang putih yg dicincang dalam minyak yg banyak, kemudian masukkan serbuk cili kering (chili flakes), dan secubit garam.Siap! Memang sedap!
Sumber: Zurina Zulkefli
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jom tanam sendiri sawi. Mudah je caranya, belanja pun tak mahal. Malah kita akan dapat sawi yang segar, cantik, bersih dan selamat. 4 minggu jer dah boleh tuai hasilnya.
Nak tahu caranya, jom ikut perkongsian dari puan Herny Hafiz
saya nak share cara saya tanam sawi. dari sebutir benih halus sampai lah dituai. alhamdulillah berbulan bulan stok tak putus. biasanya pada 1 hb saya akan semai lebih kurang 30-60 biji benih.
tengah bulan saya akan alihkan ke raised bed. media semai saya guna peat moss. masukkan peatmoss dalam tray semaian. harga tray semaian dalam rm3 untuk 100 lubang.
saya gunting kecil tray tu jadikan kepingan kecil. satu keping dalam 30-40 lubang. semai 1 lubang 1 biji. bahagian bawah boleh isikan air supaya tanah dalam seedling tray tak kering tapi sebab pernah kena denggi saya letakkan tray semaian dalam pasu berisi tanah untuk elak takungan air. siram sehari 2 kali semasa proses semaian. dalam tempoh menunggu benih bersedia untuk di alih saya sediakan tempat tanaman pulak.
– biasanya saya guna campuran tanah 2-3 bahagian + 2 bahagian sekam bakar atau sekam mentah + 1 bahagian baja tahi ayam. Biarkan 1-2 minggu. dah cukup 2 minggu anak pokok dah ada 4 helai daun saya alihkan ke tempat tanaman. siram setiap hari 1-2 kali.
umur 4 minggu biasanya sawi dah boleh tuai. 🙂 masa tuai saya tak cabut tapi ambik daun daun bahagian bawah sahaja. biasanya 1 pokok 2-3 kali tuai. tempoh untuk habiskan 1 batch lebih kurang 2 bulan. kawalan semburan racun:tiada kalau ada ulat kutip buang. kawalan siput babi dan lintah bulan : tabur racun siput warna pink semasa 2 minggu sebelum alih anak pokok biasanya 3-4 bulan sekali baru guna racun siput di kebun. baja : masa permulaaan prepare tanah guna baja tahi ayam.
bila pokok dah membesar saya baja 2 minggu sekali guna baja kopi. sebab baja tahi ayam busuk 😬 bila dah ada pokok letak baja tahi ayam agak kurang selesa dengan bau.
semoga bermanfaat untuk yang baru nak berkebun kecil kecilan
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Pastinya setiap keluarga memang tidak boleh lari dengan hidangan berasaskan sambal. Tak kira lah sambal dalam masakan mahupun sebagai pencicah, ia menjadi pembuka selera.
Melalui perkongsian Puan Siti Khadijah, cara masak sambal ayam penyet memang superb. Bukan sahaja boleh makan dengan ayam, ikan bakar pun boleh. Pasti jadi pembuka selera.
Sambal ayam penyet pedas berdesing katanya. Buat stok terus senang. Nak makan tinggal ambik je.
Bahan-bahan: Cili padi merah Cili padi hijau/kampung Cili besar Bawang besar Bawang putih Tomato Bilis Belacan
Cara membuatnya: 1. Goreng sampai layu semua bahan-bahan tadi. 2. Blend kasar semua bahan kecuali tomato 3. Tumis sampai pecah minyak. Masuk gula melaka/nise dan gula putih/perang, garam, asam jawa, tambah air kalau kering sgt, kiub bilis dan tomato td. Tumis lagi sampai semua bahan sebati. (proses ni mungkin ambik masa lama sebab nak bagi cili betul2 masak, kang sakit perut pulak). Api sederhana je ye
Goreng sampai layu semua bahan-bahan tadi
4. Siap!
Selamat mencuba. Pasti makin selera encik suami dengan menu penambah selera ni.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kos membeli sos cili, sos tomato, sos tiram dan aneka sos lain setiap bulan juga memerlukan belanja yang bukan sedikit. Lagi pula kalau ada anak ramai. Ranap juga perbelanjaan setiap bulan.
Sebenarnya kalau nak lebih jimat, ibu-ibu boleh mencuba buat sendiri di rumah. Tak susah pun nak sediakan aneka sos ini. Memang jauh lebih jimat.
Perkongsian resipi oleh Puan Rohaizan Shaari di facebooknya yang cuba menghasilkan resipi sos sendiri ini cukup menarik. Bagi yang berniaga pula, kosnya lebih jimat. Jom cuba!
“Mayonis, sos lada hitam, sos cili Thai semuanya saya buat sendiri. Jimat! Lagi-lagi kalau buat untuk berniaga ni, semua nak save. Lagi satu buat sendiri terjamin kebersihannya kan!. Dapat pujian, sedap dan kekalkan rasanya!!..aminnn. Tak perlu beli lagi. Kalau nak kuantiti yang banyak gandakan je ye resepinya ni ya kawan-kawan.
Kuantiti resepi yang saya kongsi ni tak banyak, mayonis dan sos chili, boleh tahan dalam sebulan kalau simpan dalam freezer dengan penyimpanan yang betul.
Resepi Mayonis
Bahan-bahan:
4 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1/2 biji lemon (air perahan lemon, kalau tak ada boleh gantikan dengan sesudu besar cuka makan)
2 cawan minyak masak
Cara-cara:
1. Masukkan semuanya kecuali minyak dan kisar.
2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan kisar lagi hingga putih dan likat.
3. Kemudian masak dengan api kecil. Kacau hingga pekat (jangan smpai mendidih)
4. Apabila dah masak, sejukkan dan kisar lagi hingga dapat tekstur yang halus.
Resepi Sos Black Papper
Bahan-bahan:
2 sudu lada hitam -direndam selama 4 jam
3 sudu makan tepung gandum
1 biji bawang Holland -dicincang
1 kiub ayam
1 cawan air
3 sudu besar mentega
2 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
Cara-cara:
1. Cairkan mentega.
2. Masukkn bawang dan lada hitam sehingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan air dan kiub ayam kemudian kicap untuk warna yang kita mahu.
5. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Masak hingga pekat.
Resipi Sos Cili Thai
Bahan-bahan:
10 biji cili besar
5 biji cili merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cawan gula
3 sudu tepung jagung -untuk pekatkan
Sedikit garam
2 sudu makan cuka
4 cawan air
Cara-cara:
1. Kisar cili bersama bawang putih.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga medidih.
3. Masukkan gula kemudian cuka dan garam.
4. Masukkan air dan bancuhan tepung jagung.
5. Sentiasa kacau dan jangan sampai berketul. Kacau lagi hingga berkilat dan pekat.