Migrain dan sakit kepala bukanlah satu perkara yang boleh di buat main-main. Ada sesetengah orang yang mudah alah dengan cuaca panas, begitu juga dengan cuaca terlalu sejuk. Pada keadaan cuaca tidak menentu ini, sakit kepala mudah menyerang secara tiba-tiba.

Apabila diserang sakit kepala, tiada apa yang mampu dilakukan melainkan dengan pengambilan ubat tahan sakit atau paling tidak paracetamol.

Namun semua ubat-ubatan ini pastinya tidak sihat jika diambil dalam jangkawaktu yang panjang dan akan memudaratkan diri di kemudian hari.

Apa yang harus anda lakukan? Usah menahan sakit dalam diam. Cuba tip tanpa ubat ini yang boleh anda amalkan untuk meredakan sakit kepala.

1. Minum Air Isotonik
Rangkaian minuman isotonik seperti 100 Plus atau Revive pernah dulu dinyatakan sebagai salah satu cara untuk merawat masalah sakit kepala. Ya benar sama sekali. Ketika sakit kepala menyerang, cubalah mendapatkan segelas air ini dan minum sehingga keadaan reda. Kandungan gula dan tenaga yang tinggi dapat mengembalikan semula bendalir dan tenaga dalam badan.

IKLAN

Kalau Suami Migrain Atau Sakit Kepala, Cuba 6 Cara Ini Tanpa Makan Ubat, Confirm Makin Reda

2. Teh Halia
Teh halia bukan hanya baik untuk masalah pembuangan angin dalam badan bahkan ia baik untuk masalah sakit kepala. Sifat antioksidannya dapat melawan jangkitan serta meningkatkan keupayaan imun tubuh. Sakit dari kepala yang disebabkan oleh masalah angin juga dapat diatasi. Tumbuk halia segar dan toskan airnya. Biarkan air menjadi suam seketika dan minumlah. Sakit kepala lama-kelamaan akan beransur hilang.

3. Jumlah Air Mencukupi
Kekurangan air dalam badam membuatkan tubuh terdedah kepada pelbagai risiko dan masalah. Sakit kepala adalah salah satu penyebab kepada masalah tidak cukup air dalam badan. Ia juga seolah-olah isyarat akan masalah lain pada tubuh. Jadi perbanyakkanlah jumlah air dalam badan. Lapan gelas setiap hari sudah memadai untuk tubuh semua fungsi tubuh berjalan dengan lancar.

IKLAN

Kalau Suami Migrain Atau Sakit Kepala, Cuba 6 Cara Ini Tanpa Makan Ubat, Confirm Makin Reda

4. Guna Kiub Ais
Ais memang membantu. Jika di dalam perjalanan, selain air isotonik, ketulan ais antara yang mudah anda perolehi. Ais buat kepala rasa kebas dan lama kelamaan sakit akan hilang dan reda. Urat kepala juga akan menjadi lebih relaks dan kepala kurang sakitnya. Letakkan kepala di dalam bekas dan letakkan di atas kepala atau di tempat yang sakit.

5. Sujud Seketika
Benarlah satu hadis pernah menyebut, sujud ketika waktu subuh hari adalah rawatan kepada pelbagai masalah terutamanya migrain. Apabila terlalu sakit, ketika bersolat anda bolehlah bersujud pada tempoh sedikit lama bagi memulihkan sakit kepala. Cuba!

IKLAN

6. Ketawa
Ketawa merembeskan hormon gembira dan ini juga antara cara untuk memulihkan masalah sakit kepala. Malah ketika ketawa, pergerakan oksigen sampai dengan sempurna ke otak. Ini secara tidak langsung membuatkan sakit semakin berkurang. Jangan stress dan teruskan hidup dengan gembira.

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI