Pernah dengar tak, ada orang cakap bila seseorang bergantung sangat dengan makan pil setiap hari untuk merawat penyakit akhirnya akan merosakkan buah pinggang?

Tapi hakikatnya, adalah lebih baik mendengar pandangan dan info yang dikongsikan oleh doktor yang lebih pakar dalam bidangnya.

Ini sebagaimana apa yang dikongsikan oleh Dr Sakinah Sulong berkenaan perkaitan ubat dan kesannya pada buah pinggang.

Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.

Saban hari banyak kes yang macam ni. Ada penyakit tiga serangkai, Diabetes, darah tinggi, dislipidaemia,Sekarang sudah ada masalah kerosakan buah pinggang. CKD Stage 4, maksudnya hanya satu stage lagi untuk buah pinggangnya rosak terus.

IKLAN

Tolong lah.
Saya lebih banyak jumpa pesakit yang rosak buah pinggang sebab tak makan ubat, tak jaga pemakanan, tak bersenam, daripada yang berdisiplin dengan rawatan.

Kerosakan buah pinggang selalunya mengambil masa untuk gagal terus (daripada Stage 1 kepada Stage 5) dalam masa 10 hingga 15 tahun. Pada peringkat awal, masalah buah pinggang boleh dibantu dengan beberapa ubatan seperti ACE-i atau ARB (Perindopril, Ramipril, Irbesartan, Telmisartan, Valsartan, sekadar menyebut beberapa contoh). Tetapi yang tak kurang penting ialah penjagaan aspek makanan dan jauhi supplimen atau produk yang Dr tak nasihatkan.

IKLAN

TIADA PRODUK YANG BOLEH PULIHKAN BUAH PINGGANG YANG DAH ROSAK!

Jadi, beringat sebelum kena.
Kawal lah penyakit anda. Kalau ada darah tinggi, makan lah ubat darah tinggi. Kalau ada kencing manis, jagalah pemakanan dan ambiklah rawatan untuk jaga paras gula.

Jangan tertipu dengan dakwaan ubat hospital boleh rosakkan buah pinggang. Tiada doktor yang inginkan pesakit jadi sakit. Kalau ada yang cakap macam tu, minta dia sign persetujuan siap-siap untuk derma buah pinggang dia kepada anda bila buah pinggang anda rosak teruk!

Sumber : Sakinah Sulong