Peranan ibu bapa dalam mendidik anak zaman sekarang ni amat mencabar. Malah kesilapan mendidik anak akan memberi impak negatif kepada kehidupannya. Ikuti perkongsian ini.

Awas! Ini Ucapan Ibu Bapa Yang Galakkan Buli Kalangan Kanak-Kanak.

Kata-kata orang dewasa yang menggalakkan amalan buli di kalangan kanak-kanak dan remaja. 

1. “Alaa ini hal budak-budak, tak payahlah orang tua masuk campur.”

SALAH.
Jika dari kecil budak-budak yang suka membuli ini dibiarkan membuli dan orang tua tidak masuk campur untuk membimbing, sampai ke tualah budak-budak itu akan terus membuli. Mereka akan menjadi buli di jalan raya, jadi buli di tempat kerja, buli pekerja perkhidmatan, dan juga mendera dan ganas kepada ahli keluarga sendiri.

2. “Buli sudah menjadi adat di sini”

IKLAN

SALAH.
Amalan buli fizikal, buli mental atau buli emosi tidak pernah diisytiharkan sebagai adat atau budaya bagi mana-mana masyarakat yang bertamadun. 
Di kalangan Gladiator semasa zaman Rom purba dahulu mungkin.
Jangan menormalisasikan amalan buli kerana ia merupakan amalan masyarakat yang tidak bertamadun, ‘low class’ dan meruntuhkan masyarakat.

3. “Biasalah tu. Semua orang kena buli. Anak saya pun kena.”

SALAH.
Amalan buli bukan sesuatu yang biasa. 
Mereka yang menganggap buli sebagai satu amalan yang biasa dan perlu diterima semua adalah mereka yang sakit jiwanya. 
Tidak ada manusia yang waras akal dan sihat jiwanya akan menganggap amalan yang ganas, menyakiti, melukakan, memulau, menyisih, dan menyindir sehingga menyebabkan kemurungan dan kematian sebagai satu amalan yang biasa.
Biasakan yang betul dan betulkan yang biasa.

IKLAN

4. “Sikit saja tu. Jangan lembik sangat. Orang kena buli akan jadi tough ‘doe.”

SALAH.
Kita tidak memperkasakan kanak-kanak dan anak muda kita dengan membiarkan mereka dibuli atau membuli. 
Ajaran sesat dari manakah itu?

Kita memperkasakan kanak-kanak dan remaja dengan cara memberikan tanggungjawab kepada mereka. Kita memperkasakan mereka dengan memberikan mereka galakan, ruang dan peluang untuk menyumbang idea, tenaga dan kepakaran dalam keluarga, menyumbang kepada sekolah dan menyumbang kepada masyarakat setempat mengikut kemampuan dan usia mereka. 
Buli hanya akan mematikan jiwa generasi muda kita.

IKLAN

5. “Perangai budak tu memang gitu. Biarkan saja, jangan layan.”

SALAH.
Tingkah laku kanak-kanak dan remaja yang memudaratkan orang sekeliling, memudaratkan harta benda dan memudaratkan dirinya sendiri seharusnya diperbetulkan.
Jangan dibiarkan dia tanpa bantuan dan intervensi tingkah laku. Jika dibiarkan tanpa bantuan, dia akan terus membuli dan akan terus menganggap dirinya betul dan tidak bermasalah. Rugi agama, bangsa dan negara.

6. “Hidup memang macam ini.”

SALAH.
Hidup anak-anak kita tidak perlu jadi sengsara sehingga ke tua akibat dibuli ketika zaman kanak-kanak atau remaja. Kita tidak perlu kehilangan nyawa anak muda kita angkara dibuli sehingga menyebabkan kematian. Kita tidak perlu kehilangan jiwa anak muda kita angkara menjadi pembuli. Semua ini boleh dielakkan dengan mewujudkan kesedaran di rumah, di sekolah dan dalam masyarakat tentang buli.
Kita perlu berusaha untuk membanteras buli dari akar umbinya.

Sumber: Parent Connect

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI