Malang tak berbau, demikian yang terjadi pada keluarga ini. Insiden kebaran kecil di dapur menyebabkan mereka sekeluarga trauma. Kisah ini dimuat naik oleh Nadyya Salim menerusi laman facebooknya.

Menurut Nadyya, kebakaran kecil itu tercetus disebabkan oleh batang paip gas tercabut menyebabkan api menyambar keluar.

“Seumur hidup ni pertama kali jd kat kami, jadi kebakaran dalam rumah kami. Allahuakhbar Tuhan ja tau macam mana perasaan kami tadi, kelam kabut blank semua ada bila tiba2 api meletus dan menyambaq satu dapur kami.

“Masa ni tak pikir apa dah,selamatkan kereta dan kucing2 ja pastu pakat lari keluaq rumah jerit panggil jiran ,call bomba. (gambar last kena qengau habis sbb kucing pun jadi takot). semua jadi sat sangat sampai tercungap-cungap kak nadya lari nak selamatkan apa yg boleh diselamatkan.. ketaq tangan
“Kejadian tu jadi masa mak dok rebus ketupat, lepastu dia masuk bilik nak sembahyang, tiba2 kami dengar api dah menyambaq. kuat bunyi. memang takleh buat apa dah sbb main dgn gas ni, silap cara padam lagi sakan dia menyambaq kan. alhamdulillah nasib baik bomba sampai cepat, dia padamkan api tu lepastu cari punca.

IKLAN

“Rupanya punca jadi kebakaran ni sebab batang paip gas tu tercabut then terus sambaq api. Allahuakhbar nasib baik masa dia meletup tu mak tinggai pi sembahyang, kalau tidak kena mak ayah plak cerita dia merangkak pi cuba tutup kepala gas masa kami dok sibuk kat luaq call bomba, nasib tak jadi apa2 dekat depa dua.. padahal dh jerit2 suruh semua keluaq. nasib baik masa jadi ni mak tak dok rumah sorg2.. tidak taktau la dia nak buat apa sbb kami sendiri pun gelabah sgt2..
“Apapun semua yang jadi ni kami terima dengan hati yg redha. Allah nak uji kami sekeluarga. yg penting takda sapa2 tercedera.. jiran-jiran pakat mai tolong, saudara mara dan kawan2 baik pakat mai mai bg sokongan. team pun banyak msg bagi kata semangat. terima kasih banyak2 semua.

IKLAN

“Semoga Allah balas kebaikan hampa semua yg bg semangat pada kami. kak nadya minta maaf terpaksa cancel live malam ni. Kak nadya sendiri dalam keadaan cuak dan nak tenangkan diri dulu. nak kemas balik rumah yg macam tongkang pecah dh ni.
“Cuma tadi abg bomba tu ada pesan,paip gas (gambar ketiga) tu terkeluar sebab bila kita masak ada minyak yg terbentuk dlm paip tu, dia punca paip tu tertanggal sendiri. banyak kes dah..so sebaik-baiknya 2 bulan sekali kena check paip gas kat dapur tu still ok or longgar. bahaya..

“Nasib kami baik sbb paip tu hanya sticks pada satu tempat,kalau setengah dapur takda tempat penampan batang paip tu,dia boleh terbang merata and kebakaran lg cepat marak ke tempat lain.
“Apapun syukur alhamdulillah keluarga kami selamat