Menanam keledek jenis vineless (non-menjalar) satu kepuasan kerana hanya perlukan ruang terhad. Pokok keledek non-menjalar ni senang urus dan tak perlu nak bekerja untuk urus batang yang menjalar jauh.

Jadi, kalau nak cuba tanam sendiri, boleh praktikkan cara yang mudah ini. Yang penting hasilnya memang membuatkan anda tersenyum lebar. Jom cuba kaedah yang dikongsikan oleh Jusery Jausin.

Nak tahu step by step tanaman keledek ini boleh lihat di sini. https://youtu.be/YDPXX9wENqs

Guna plastik ker atau apa-apa bekas bersesuaian. saya menggunakan plastik tong sampah (eco friendly plastic bag) tu. Walaupun ianya nipis dan mudah reput (reput selepas setahun) tetapi keledek vineless ni selesa dan tumbuh dgn baik.

Hasilnya juga tidak mengecewakan. Hanya menanam 9 plastik secara bertingkat mampu dapat ubi keledek yang banyak (lihat gambar).

Kepada mereka yg minat menanam keledek vineless cara menentang arus perdana (kelainan) boleh jadikan ini sebagai inspirasi mana tahu idea korang lagi power untuk menghiasi laman rumah anda dengan pokok keledek.

IKLAN

Selamat mencuba dan selamat bertani.


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster.