Nak merancangan kewangan ni kena betul. Jika salah rancang memang hilang duit simpanan.

Malah ada yang hutang lama dibayar lagi akibat salah perancangan. Jadi untuk merancang kewangan ni kena nekad baru menjadi!

Sebagaimana wanita ini, dia nekad untuk melangsaikan hutang RM20,000 akhirnya berjaya dengan perancangan yang teliti.

Nak tahu,  jom ikuti caranya.

DUA BULAN SETTLE HUTANG!

 

Rupanya bila dah belajar restructure semula kewangan peribadi, baru nampak nak buat macam mana. So memang all out la 2 bulan ni.

Sebenarnya saya dah mula plan untuk setelkan hutang sejak 7 tahun lepas. Tapi proses tu lambat sebab tak tahu Debt Buster Method.

Jangan risau takde bisnes besar.
Jangan risau kalau gaji kecil.
Jangan risau kalau takde support anda.

Disclaimer: Ini adalah pengalaman saya sendiri. Mungkin result nya berbeza dengan anda.

Sebab ada jalannya. Cuma step dia agak panjang. Tapi saya kongsikan 3 tips mudah ni kat anda semua:

1. Tuliskan semua hutang

Pilih hutang mana nak setel dulu

Saya sendiri bincang dengan coach kewangan hutang mana yang patut setel dulu

Fokus untuk setelkan satu hutang dulu

Wajib tulis semua hutang dan jumlah baki

IKLAN

 

2. Tambah pendapatan

Ramai stuck dekat sini sebenarnya

Nak tambah pendapatan ada kaedah dan seninya

Ada 5 kaedah untuk tambah pendapatan

Setiap kaedah ada prosesnya 

Kalau betul cara insyaallah boleh dapat lebih 10k.

IKLAN

Bila hutang selesai, memang tidur lena la. Dan duit lebihan yang patut bayar hutang saya boleh guna untuk benda yang lebih bermanfaat. Best kannn.

Alhamdulillah saya dah buat dan berjaya setelkan hutang RM20K yang mengganggu hidup saya. Lebih sakit hati kalau hutang disebabkan orang lain.

Jom bebas hutang sama-sama

Sumber: Eyfa Emir

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club