Tidak ada idea untuk masak apa hari ni. Apa kata cuba resipi ringkas. Ayam Masak Kam Heong.
Sedap dan mudah untuk penyediannya.
Ikuti perkongsian resipi oleh Fadilah Zainuddin
RESEPI AYAM GORENG KAM HEONG
Ads
BAHAN:
Ads
Ayam (goreng Separuh masak n ketepikn)
Bwg beso (cincang)
Bwg putih (cincang)
Halia (hiris halus)
Cili padi (hiris)
Serbuk kari+cili blend+air (buat mcm pes)
Daun kari
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap
Lada itam (tumbuk)
Air Asam jawa ckit
Gula
Garam (jika perlu)
Aji
Bwg beso (hiris bulat)
CARA MASAK:
Ads
Tumis bahan cincang n daun kari.. Kemudian masukkn pes campuran serbuk kari daging+cili blend+air sikit. Tumis smpai naik bau n pecah minyak.. Pastu masukkn air Asam jawa n sos2 sume.. Perasakn dgn gula, aji n garam(jika perlu sbb dh ada sos tiram n kicap dh Masin dh).. Last masukkan ayam n bwg yg potong bulat tadi. Siap..
Selamat mencuba.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ayam goreng menjadi kegemaran ramai anak-anak. Kalau ke pasar malam, pasti tak sah kalau tak singgah gerai yang menjual ayam goreng kan.
Memandangkan sekarang ni tengah lockdown ,nak keluar pun susah, jadi ibu-ibu cuba buat sendiri ayam goreng ala-ala pasar malam. Cukup mudah resipi yang dikongsikan oleh Afy AL Habibi. Yang penting simple dan confirm sedap.
Resepi ayam goreng singgit sebenarnya telah dikongsi oleh adik cikgu, Ben Safwan. Cikgu goreng ayam ni masa sambutan hari lahir anaknya beberapa minggu yang lalu. Cikgu terfikir nak buat menu ini sebab tahu budak-budak suka. Sedekah kat mereka. Ternyata laku keras sambutannya. Sekelip mata licin. Kenapa cikgu pilih untuk repost lagi resepinya hari ini? Salah satunya cikgu nak bantu anak-anak ibu di sini melepaskan rasa teringin nak makan ayam kepci. Menu untuk masak sendiri di rumah.
Memandangkan ekonomi kita sekarang dalam keadaan yang susah untuk dijangka masa depannya, cikgu akan cuba untuk berkongsi menu yang menjimatkan. Nak beli kepci original untuk dua tiga ketul tidak lagi memadai buat masa ini. Perlu fikir banyak kali nak keluarkan duit.
Jadi buatlah seekor ayam tapi boleh makan ramai-ramai. Sebab tu namanya singgit. Saiz ayam ini pun dikerat kecil sahaja. Haa kalau rupa ayam gorengnya macam ni, tak kata budak je suka. Orang tua pun terliur sama. Betul tak?
Resepi untuk seekor ayam
– Ayam kerat 18
– Basuh ayam sebersihnya dan toskan.
Bahagian kulit jangan dibuang untuk memberikan rasa ayam kepci sebenar.
Dalam satu bekas, masukkan dua senduk tepung bestari perisa asli. Tambahkan sedikit air. Kelikatan tidaklah terlalu cair. Tidak perlu tambahkan apa-apa perisa lagi.
Perap ayam selama lima jam.
Dalam bekas yang lain, masukkan campuran tepung di bawah:
– 500 gram tepung bestari asli Belian Online DI SINI
– 100 gram tepung gandum Belian Online DI SINI
– 100 gram tepung beras Belian Online DI SINI
Gaul rata.
Kemudian ambil seketul ayam yang sudah diperap tadi dilumur ke dalam campuran tepung tadi. Tekap sehingga mampat untuk menghasilkan salutan yang berkerak.
Ini cikgu buat satu-satu untuk sekali gus masuk ke dalam periuk masa goreng nanti.
Panaskan minyak yang penuh dalam periuk. Kenapa guna periuk? Sebab permukaan periuk yang dalam dan boleh memuatkan kuantiti minyak secara sekata. Masukkan ayam yang telah disalut tadi satu-persatu. Dalam saiz periuk cikgu gunakan di atas, cikgu cuma masukkan enam ketul sahaja setiap kali menggoreng. Gunakan api sederhana kuat. Balik-balikkan sesekali.
Angkat ayam setelah rupa ayam yang digoreng berwarna coklat keemasan.
Toskan minyak dan sedia untuk dimakan panas-panas. Nampak sedap kan? Jimat pun jimat.
Selamat mencuba.
Boleh bantu cikgu tekan butang kongsi banyak-banyak. Mana tahu amal jariah yang kecil ini sangat membantu kawan yang memerlukan. Semoga bermanfaat.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Nak Tambah Lagi Kerangupan Cili Jeruk, Begini Caranya Buatnya. Confirm Jadi!
Cili jeruk tidak dinafikan antara makanan sampingan yang jika dimakan bersama mi kari, mihun goreng, kuetiaw dan pilihan mi yang lain memang enak. Bahkan bila adanya cili jeruk ini barulah boleh menaikkan selera dan sekali gus buat ada yang makan bertambah.
Bagi anda yang teringin untuk membuat cili jeruk yang bukan sahaja sedap malah rangup dan tahan lama, bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan ini.
Nota: Nak tambah keragupan boleh rendam dengan air kapur dulu (jika ada) sebelum masukkan cuka
Bahan-bahan:
1/2 cawan gula
2/3 cawan cuka
Cili hijau
Garam
Cara penyediaan :
1. Potong mengikut keselesaan dan cara masing-masing. Tak perlu basuh ye kalau dah potong.
Kuah Sup
2. Masukkan gula agak-agak ye dan secubit garam. Baru masukkan cuka.
3. Panaskan sehingga semua cair dan sebati. Biarkan ia sejuk dulu.
4. Baru masukkan dalam cili dan kacau sebati
5. Simpan dalam bekas tertutup selama tiga malam sebelum dimakan. Selepas tiga malam baru berubah warna dan sebati.
Jika ibu-ibu ketandusan menu apa nak dimasak malam nanti, bolehlah cuba Resipi Mee Kuah ini. Caranya cukup mudah tapi sedap. Resipi ini dikongsikan oleh puan Rossa Maryan.
Selamat mencuba!
Mlm2 masak mee kuah sebab teringin pnyer pasal.. Kat kl ni kalau g kedai mkn klu mintak mee kuah xde yg tau.. Klu kat kelantan mmg popular mee ni mna2 kedai mskan pns mmg ada lah menu ni.. Cme cara dan rasa mgkin berbeza..
Bila makan mee ni mesti akan teringat arwah ayah sebab die org paling ske mkn mee kuah ni.. Dlu2 klu nak mkn mesti suruh die yg msk…siap ckp lg ngn mak biar ayah yg masak sbb ayah masak mee ni mmg org lain xboleh lawan lah..
Tp skrg Sejak2 die dah kembali ke negeri abadi hanya tggal kenangan.. Lps die takde bru usaha nk mkn masak sndiri.. Ni resepi arwah ayah yg ajar cme resepi ni saya tukar sikit je sbb arwah ayah xsuka buh kicap manis..
Semoga dgn share resepi ni pahala mengalir kepadanya kat alam sana..Rindu sgt.. Al-fatihah ayah..
Cara membuat:
2. Potong kecik2 ayam sotong fishball fishcake.. Kalau ada udang lg sedap
3. Sayur2 ikut suka nak buh sayur ape..mcm sy ske buh pakchoy bunga kobis ngn tomato je..
4. Tumis bahan2 tumbuk tdi smpai garing..buh cili kisar 1sb(ikut ske yg ni klu xnk boleh buh lada hitam)
5. Dah garing masukan ayam goreng masak.
6. Ayam dah masak baru boleh masukan lauk2 yg lain.
7. Lauk da masak masukan sos tiram 2sb sos cili 2sb dan sedikit kicap manis.. Kicap jgn bnyk nt kurang sedap.
8. Lepas tu boleh masukan air. Ikut suka nak kuah banyak mana.. Klu yg ske hirup2 kuah lebihkan air ye..masukan garam bahan perasa sume dan buh sos ikan kalau ada…jgn lpe msukan kiub pati ayam kalau suka.
9. Dah mendidih masukan Sayur2 tadi.
10. Masukan mee. Basuh dulu nanti pahit air kapur turun dalam kuah nanti.
11. Kacau2 bagi sekata.
12. Kuah mendidih masukan telor.. Sy ske separuh masak.. Telur kuning jgn pecah ooo nt kemurungan kejap.