Bagi yang mengikuti drama bersiri Biniku Ninja yang bersiaran sepanjang Ramadhan yang lalu di Astro Oasis mungkin mengetahui kisah perjalanan pasangan ini.

Watak yang dilakonkan semula oleh Jihan Musa dan suaminya Engku Haris, merupakan satu perjalanan travelog yang cukup menarik.

Kini Azlan Shah Andi, 26 tahun dan isterinya Sabatini Mohd Dzuehairullah Duno, 25 tahun sudahpun memiliki dua orang anak kembar, Adam Qowiy dan Adwin Qowiy yang kini berusia 1 tahun 6 bulan.

Pasangan yang viral hanya selepas tiga minggu perkenalan mereka ini kini meneruskan misi mereka untuk menjelajah dunia. Namun menariknya kali ini, pasangan ini turut membawa dan membiasakan anak kembar mereka untuk melihat dunia ciptaan Allah SWT.

Sama seperti mereka, Azlan dan Sabatini juga mahu anak-anaknya kuat dan kental serta didedahkan dengan dunia luar, sebagai persediaan untuk menjadi manusia yang lebih berdikari. Membiasakan anak-anak mereka dengan berbagai jenis ragam ketika percutian adalah misi mereka kini.

“Disebabkan kami berdua gemar travel, jadi sejak mereka berusia 6 bulan lagi kami sudah biasakan mereka untuk ikut kami travel dan merasai situasi yang berbeza. Kami mencuba pelbagai jenis kenderaan termasuklah udara, laut dan darat untuk mengelakkan mereka berasa kekok atau mabuk kenderaan.

“Kami mulakan dengan perjalanan jarak pendek seperti penerbangan 2 jam sehinggalah 13 jam dengan waktu yang berbeza, siang atau pun malam.

Kami juga biasakan mereka untuk merasai pelbagai musim dari kawasan bersalji sehingga kawasan yang panas terik. Tujuannya adalah untuk membiasakan mereka mengikuti rentak pergerakan kami yang selalu bergerak ke destinasi berbeza.

Sehingga kini antara negara yang telah kami bawa adalah Jepun, Korea, Singapura, Brunei, Indonesia, Bangkok, London, Amsterdam dan Perancis,” katanya lagi.

Kembara Ke Eropah
Orang kata agak sukar melancong dengan membawa anak-anak kecil. Namun bagi Azlan dan Sabatini yang lebih senang membahasakan dirinya Saba, mereka langsung tidak menampakkan kesukaran. Malah mahu anak-anak mereka biasa dengan situasi di negara orang.

Pasangan ini baru sahaja pulang daripada menjelajah ke Eropah selama 20 hari dengan anak kembar mereka. Baik Azlan mahupun Saba, walaupun dilanda masalah dengan cuaca seperti hujan dan sebagai, mereka tidak meletakkan ianya sebagai satu kesukaran.

IKLAN

Malah membiasakan anak-anak kecil mereka dengan pelbagai aspek ketika travel adalah sesuatu yang harus dipuji.

“Hardcore travellers betul anak – anak saya dua orang ni. Alhamdulillah ini dah negara ke – 9 yang mereka pergi dalam usia 1 tahun 6 bulan. Selepas Germany, kami akan ke Amsterdam, Holland so cukup lah 10 negara, kita balik Malaysia sekejap ya anak – anak ? Setakat ini mereka dah pergi Singapore, Indonesia, Thailand, Brunei, Jepun, Oman, South Korea, France, Belgium, Germany, next Holland, Pastu, ikut Mommy balik sekolah ya kat UK.

 

“Soleh anak – anak saya ni insyallah. Kecik – kecik dah ikut nak solat even time travel. Actually kalau kami time travel, kami akan elakkan dari terpaksa solat dalam kenderaan bergerak sambil duduk. Tu kira last option lah kan of course. Selalu even kalau dalam flight pun Lan akan minta kat stewardess or steward nak pinjam ruang dekat belakang untuk solat or kalau tak, cari ruang tersembunyi dan bersih untuk solat. Tapi semalam punya cari takde, pastu dekat Cologne Station tu ramai polis ronda-ronda tak bagi solat. Kawasan tersembunyi banyak kena kencing etc sebab train station 24hrs so banyak homeless stay sana. Macam – macam cara, ambil air wuduk sampai berapa kali terbatal ? akhirnya sis cakap solat dalam train kami dr German – Amsterdam jelah nampak gayanya.

IKLAN

 

Dalam bermusafir semasa travel ni, macam-macam juga yang kami belajar, kena ambil tahu etc. Byk benda kena belajar lagi, endless. Semua ni Lan ada story dlm ‘Biniku Ninja 2’ dengan lebih details insyallah. Harini last kami di Eropah, malam nanti flight pulang Malaysia,” cerita Azlan dan Saba di instagram peribadi mereka.

Sedikit perkongsian kisah kembar mereka, Azlan dan Saba mengakui teruja dan sangat bersyukur kala dikurniakan Allah dengan anak kembar.

“Alhamdulillah bila dikurniakan anak kembar keriangan jadi berganda tapi perkara lain seperti tenaga dan kos juga berganda. Dari segi penjagaan, saya dan isteri masing-masing memainkan peranan berbeza. Saya sedikit tegas manakala isteri pula lebih manja dengan anak-anak.

“Salah satu kebaikan mempunyai anak kembar ialah mereka jarang untuk merasa bosan kerana ada teman sepermainan. Jadi walau di mana dan apa jua keadaan walaupun tanpa alat permainan, mereka masih boleh bermain sesama sendiri.

Walaupun mereka kembar kami biasakan mengajar mereka untuk berkongsi contohnya ketika makan, bersugi, dan berkongsi selimut ketika tidur,” kata graduan daripada University Of Wales, England ini lagi.

Kredit Foto: Instagram Sabatini