Semua manusia inginkan bahagia hidup bersama keluarga. Wang ringgit yang banyak bukan penentu bahagia kekal abadi.

Biarpun hidup secara sederhana bukan dilimpahi kemewahan, hidup pasti bahagia. Sebagaimana perkongsian seorang anak ini yang mengimbau kisahnya ketika kecil dengan pengorbanan seorang ibu, begitu inspirasi. Bak kata kata perpatah, kasih ibu hingga ke syurga. Tentu antara kita ada kisah-kisah manis untuk dikenang. Apa yang pasti, tak kaya takpe asalkan bahagia kekal abadi.

Ikuti perkongsian ini.

___________________________

Bahagia Bukan Wang Semata Tapi Pengorbanan. Inspirasi Kisah Anak Ini.
Gambar hiasan

Wanita yang hebat..

IKLAN

Assalamualaikum geng, hari ini aku nak kenalkan seorang wanita yang penting dalam hidup aku.. wanita ini yang besarkan kami 6 beradik seorang diri sejak aku umur 2tahun.. pergorbanan yang tak dapat di gambarkan dgn kata2..
wanita menghabiskan masa muda nya untuk tangjawab membesar kan anak-anak.. dari pagi sampai ke malam tak nampak matahari bekerja untuk membesar kan kami.. dengan badan yang agak besar (gemuk) berjalan sejauh 2kilo meter dalam pagi yang gelap di tengah hutan sawit (shah alam 1990an) untuk tunggu bas.. sebelom sampai ke rumah, (senja) wanita ini akan masuk ke dalam semak yang tinggi dalam keadaan tak tahu pape dalam semak itu, ular ke, paku ke, kaca ke..untuk mencari sayur-sayur yang boleh di masak.. contoh, kangkung, pucuk paku, pucuk ubi, dan sbagai.. setiap hari..cuti hanya bila gaji sahaja sebab nak beli barang dapur.. bila balik kerja, dengan penat tak hilang lg dengan ragam anak-anak 6 orang.. dari mana datang kekuatan??

Aku masih ingat lagi, masa itu banjir besar di shah alam.. banjir paras pingang dewasa.. aku dengan adik beradik semua kena duduk kat siling rumah sebab tiada tempat lain yang kering.. keadaan itu tengah malam sebelum raya kalau tak salah.. wanita ini hanya mampu beredam dalam banjir 1 malam demi pasti kn kami adik beradik selamat smpai ke pagi.. wajah muka wanita ini masih lagi segar dalam ingatan saat itu..

IKLAN

Bahagia Bukan Wang Semata Tapi Pengorbanan. Inspirasi Kisah Anak Ini.

hebat nya wanita ini, setiap kali gaji akan bawak kami 6 beradik makan kfc.. aku tak tahu mana datang duit.. aku dapat rasa kan berkat dan nikmat hasil tangan wanita ini.. cukup semua nya..

IKLAN

1 ke ajaiban wanita ini, sekolah tak tinggi tapi pandai sejarah.. bukan hanya sejarah melaka, sejarah malaya tapi sejarah dunia hampir dikuasai nya.. sebelum tidur, akan di ceritakan sejarah-sejarah penting.. bukan nak cerita pasal kancil dan buaya .. kami adik beradik umur 10 tahun pada lali dengan cerita sejarah melaka.. tak jemu wanita ini slalu berkata “HANYA BELAJAR(ILMU) YANG MAMPU UBAH NASIB KELUARGA KITA”..

banyak pergorbanan wanita ini tak mampu di ungkup..

ini la wanita hebat MADZNI BINTI YACOB emak ku.. di sini adik memohon maaf jika adik ada buat kesilapan sepanjang adik hidup.. kejayaan adik sekarang tak akan ada tanpa doa emak.. terima kasih besar kan adik dan kami.. tiada nilai apa-apa pon dalam dunia yang mampu balas jasa dan pengorbanan emak..
Selamat hari lahir yang ke 60tahun.. untuk emak.. semoga panjang umur, di beri kesihatn yang baik.. adik setiase doa kan emak dari jauh.. i love u..

Kredit: Saya Encik Lalang

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI