Semua maklum anak sulung adalah anugerah terindah dan terawal yang ibu ayah peroleh yang dijaga dengan baik bak menatang minyak yang penuh. Pentingnya anak sulung apabila semua perkara tentang anak ibu ayah belajar dari mereka dan dipraktikkan untuk adik beradik yang lain.

Menjadi anak sulung bukanlah satu perkara mudah dan ia juga dianggap satu beban kerana ibu bapa meletakkan harapan yang tinggi dalam diri mereka. Sikap seorang anak sulung sering dikaitkan dengan seorang yang tegas dan garang dalam apa-apa perkara sehingga menyebabkan dia terlalu bossy dan melampau.

Perkara ini diulas dengan lebih lanjut oleh Taufiq Razif di laman Facebooknya. Ibu bapa patut alert dengan 3 tanda anak sulung terlampau bossy. Bahaya kalau biarkan.

3 TANDA ANAK SULUNG TERLAMPAU BOSSY, BAHAYA KALAU BIARKAN

Anak sulung ni memang natural born leader tapi kalau salah cara didiknya, sifat leadership anak sulung boleh bertukar jadi sifat bossy.

1. Suka tengking adik-adik.

2. Nampak adik-adiknya ketakutan selalu.

3. Dia suka bagi arahan yang terlalu menekan pada adik-adiknya.

IKLAN

Bahaya sebenarnya kalau salah didik anak sulung. Anak sulung ni memang banyak kelebihan antaranya mengikut kajian mereka ada IQ yang tinggi tetapi cara didik anak sulung yang salah boleh buatkan:

1. Anak sulung jadi pemarah

– Mudah melenting dengan adik adik dan selalu tinggikan suara bila bersama adik adiknya.

Bahaya Bila Anak Sulung Dari ‘Leader’ Tukar Sifat ‘Bossy’, Mak Ayah Wajib Alert Tanda-Tandanya!

2. Anak sulung jadi terlampau sensitif (oversensitive)

– Anak sulung jadi mudah menangis, mudah tersinggung dan sangat mudah merajuk hingga membuatkan mak ayah tertekan kerana setiap hari perlu memujuk.

IKLAN

3. Anak sulung jadi terlampau dominan (bossy)

– Anak sulung menjadi terlampau menguasai adik adiknya, tak suka berkongsi dan selalu gunakan kemarahan untuk menguasai.

4. Anak sulung berubah perangai (first born syndrome)

– Anak sulung tiba-tiba berubah perangai menjadi pendiam, suka memendam dan penuh amarah dalam hati sejak kehadiran adik beradik yang lain dalam keluarga. Ada juga kes anak sulung jadi mengasingkan diri daripada ibubapa dan ahli keluarga.

5. Anak sulung jadi jauh hati dan suka memendam

– Anak sulung merasa tak disayangi dan tak penting di dalam keluarga. Mereka tak akan bagitahu kita tapi mereka pendam senyap senyap hingga akhirnya mereka lepaskan dengan cara memberontak bila dah remaja nanti.

IKLAN

6. Gagal dalam hidup mereka

– Anak sulung tak tahu nak capai apa dalam hidup mereka hingga buatkan hidup mereka menjadi rosak. Paling dasyat jika ianya sampai mempengaruhi adik adiknya yang lain.

Lagi perit bila anak sulung yang tak dididik dengan betul akan kerana akan mempengaruhi adik beradiknya yang lain sebab anak sulung adalah contoh ikutan adik beradiknya. Kita sebagai ibu bapa jadi makin tertekan dan cemas dengan masa depan anak sulung kita.

Sumber: Facebook Taufiq Razif

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, KELGST5 di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI