Ramai yang tidak perasan bahawa minuman yang biasa dijual di restoran makanan segera adalah minuman bersoda. Memang enak di makan bersama makanan segera. Namun ia akan menjejaskan kesihatan untuk jangka masa panjang. Sebagaimana padangan yang diutarakan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad. Ikuti penjelasannya.

Kita mungkin tidak mengetahui bahawa menggabungkan makanan segera seperti burger dengan air bersoda adalah sesuatu yang bahaya. Pakar nutrisi mengatakan ia memberikan kesan yang negatif dalam jangka masa yang panjang.

Ini kerana kandungan gula dan kalori yang sangat tinggi di dalam kedua-dua makanan ini. Begitu juga dengan kentang goreng yang disediakan. Ia juga memberatkan fungsi hati, ginjal, pankreas dan jantung.

Jika diambil sesekali, mungkin kesan negatif itu tidak kelihatan dengan jelas, namun jika diambil setiap hari atau beberapa kali sehari seperti mana amalan di kebanyakan individu di Amerika Syarikat, ia memberikan impak negatif dengan cepat.

Gabungan makanan seperti ini juga akan menyebabkan kadar metabolisme akan perlahan, akhirnya ia disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

Malah ia hanya memberikan rasa kenyang sebentar saja, dan kita kan berasa lapar semula dalam jangka masa yang pendek dan mahu makan semula. Jika teringin sangat mahu makan burger sesekali, ia mungkin elok diambil dengan air kosong atau minuman lain seperti teh dan kopi tanpa gula. Namun begitu saya tidak mengrekomendasi pengambilan sebarang makanan segera.

IKLAN

Gabungan makanan dan minuman ini penyebab masalah penghadaman 

Bahaya, Minum Soda Dengan Makanan Segera, Nanti Jejas Kesihatan Diri. Ambil Peduli Info Ini.

Ada juga beberapa minuman dan makanan yang tidak sesuai digabungkan dengan minuman bersoda. Ia boleh menyebabkan masalah penghadaman.

IKLAN

1. Susu dan makanan/minuman yang mengandungi susu. Ia menyebabkan tahap asid dalam perut akan bertambah.
Ini akan menyebabkan abdomen kembung, rasa mual, muntah dan rasa pedih ulu hati.

2. Makanan pedas. Ramai yang cuba mengurangkan rasa pedas dengan segera minum air bersoda yang sejuk. Secara tidak sedar kita telah mengabungkan dua makanan dan minuman yang bakal mengganggu penghadaman.

3. Mee segera. Ia bersifat asid. Gabungan keduanya akan menyebabkan lebih banyak penghasilan gas karbon dioksida dengan berlebihan di dalam perut. Ini menyebabkan abdomen menjadi tidak selesa dan kembung.

IKLAN

4. Kopi. Kopi pun bersifat asid. Gabungan kopi dan air bersoda membuatkan perut kita tak selesa kerana penghasilan karbon dioksida (dari air soda) yang sangat banyak. Jika dihidangkan kopi jarakkan dua jam jika mahu ambil kopi selepas minuma air bersoda.

Meskipun termasuk dalam minuman yang nikmat, bukan bererti kita boleh sembarangan minum kopi dan soda dalam waktu yang bersamaan. Keduanya memiliki kandungan kafein yang tinggi sehingga boleh menyebabkan insomnia atau kram perut. Sifat asid dari kedua minuman ini juga boleh menyebabkan kenaikan asam lambung.

Semoga bermanfaat.
Saya sendiri mengamalkan minyak zaitun OLIVIE POWER UP setiap pagi dan malam. Alhamdulillah rasa bertambah sihat dan bertenaga.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad