Kalau dulu dirinya menjadi inspirasi pada semua orang. Kini bila dah berumahtangga dan memiliki 6 orang cahaya mata, didikannya pula menjadi contoh buat orang ramai terutamanya pengikut di laman sosial terutamanya di Instagram.

Rentetan dari kes matapelajaran matematik yang hangat diperkatakan, tidak ketinggalan angkawasan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor memuat naik video anaknya Adam & Noah yang sudah memasuki umur 5 tahun membuat soalan subjek tersebut.

Perkara itu dikongsikan beliau sendiri di laman Instagram miliknya dan dibahagian kapsyen perkongsian Dr Sheikh, penting bagi anak-anak untuk kuasai matematik. Mereka perlu tahu selesaikan tambah, tolak, darab dan bahagi sebelum memasuki sekolah rendah.
Sekurang-kurangnya secara asas.

IKLAN

Selain beliau meletakkan matlamat untuk setiap anak-anaknya dapat khatam al-Quran pada usia 6 tahun, seperti mana yang telah berjaya dilakukan oleh anak sulung beliau Tasha dan anak kedua beliau, Bella. Beliau juga mementingkan dari aspek pembelajaran akademik seperti bahasa dan matematik diterapkan sejak usia semuda yang mungkin.

Menjengah ke ruangan komen, ramai yang bertanyakan beberapa tips yang diamalkan oleh Dr. Sheikh Muszaphar. Antara persoalan yang diutarakan adalah, adakah anak yang genius mesti ‘datang’ dari mak ayah yang juga merupakan seorang yang genius? Ramai nak tahu!

Menurut beliau, apa yang penting adalah untuk mak ayah mulakan sistem pendidikan di rumah secara khas sejak dari usia yang muda. Lagi awal permulaan pendidikan sebegini, lagi cepat untuk otak anak-anak tangkap segala ilmu yang dicurahkan.

IKLAN

Baru 5 Tahun, Tapi Dah Laju Buat Soalan Matematik! Dr Sheikh Kongsi Tip Anak Genius Kira-Kira

Sumber : Instagram Dr Sheikh Muszaphar

IKLAN

Baru 5 Tahun, Tapi Dah Laju Buat Soalan Matematik! Dr Sheikh Kongsi Tip Anak Genius Kira-Kira

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI