Apabila sebut je hidangan tempe, tentu terbayang makanan ini digoreng rangup dengan cicah kicap. Memang enak di makan dengan nasi panas-panas. Hidangan ringkas paling sedap!

Selain beli, sebenarnya cara untuk membuatnya amat mudah. Bagi penggemar tempe wajib cuba resepi cara membuat tempet yang dikongsikan oleh  Norlaila Dlaila

Bahan-Bahan

1 kilo kacang soya
1 sudu ragi
1 sudu tepung jagung

Cara Membuat

1. Rendam kacang soya selama 5 jam.

2. Kemudian rebus kacang soya selama 25 minit tutup api biarkan kacang soya itu terendam semalam dalam air rebusan.

3. Buang air rebusan dan basuh kacang soya sambil diramas untuk buang kulitnya. Bilas beberapa kali sampai kulit habis semua.

4. Rebus lagi kacang soya selama 25 minit.

5.Tos air dan keringkan kacang soya sampai betul-betul kering ( tak perlu bilas).

6. Dah kering gaul kacang soya dengan ragi dan tepung jagung. Ragi boleh beli di Shopee RM4 100 gm. 100 gm boleh 2 kali buat tempe.

7. Selepas siap digaul masukkan dalam plastik. Seal plastik dan cucuk cucuk dengan lidi( kalau nak tempe gemuk letak padat-padat).

8. Simpan tempe dia tempat gelap dan panas semalaman.

9. Jangan di tindan ya. Letak satu satu dalam bakul. Tutup dengan surat khabar pun ok.

Hasilnya selepas 3 hari.

Ikut betul-betul cara di atas insya Allah menjadi. Dah boleh buat busines tempe.

Selamat mencuba!

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Mesti tonton:

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

IKLAN

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara