Sekarang ini ramai juga yang demam dan batuk berkahak. Kalau dibiarkan tentu menyebabkan rasa tidak selesa. Selain kita perlu makan ubat yang diberikan doktor, apa kata anda damalkan minum air herba yang boleh dibuat sendiri menggunakan kunyit dan halia.

Ini sepertimana yang dikongsikan oleh Mastura Rashid. Semoga ianya bermanfaat dan serasi buat anda dalam merawat masalah batuk berkahak.

Hai gaiss.

Hari ni fiona nak kongsi cara buat air kunyit yang boleh lembutkan dan longgarkan kahak tebal pekat, dan mudahkan ia bergerak waktu buat proning exercise.

InsyaAllah ia sangat membantu melegakan pernafasan pesakit covid yang selalu alami sesak nafas dan batuk berkahak yang teruk.

Simple sangat resipi ni, perlukan 3 bahan utama saja, iaitu kunyi, madu dan halia.

Sebelum tu fiona nak kongsi serba ringkas tentang khasiat bahan yang kita nak gunakan ya.

1. Halia

Sifat halia ni panas dan pedas. Ia sangat membantu orang yang ada masalah paru-paru dan perut.

Untuk redakan demam, batuk selsema, kurangkan keradangan dan legakan sakit-sakit badan, halia is one of the best herbs.

2. Kunyit

Sifat kunyit juga panas dan pedas. Tapi takdelah sepedas halia. Dia ada sedikit pijar dan pahit.

Kunyit can never go wrong bila kita ada masalah batuk berkahak. Lendir pekat tebal ni insyaAllah akan cair dan lembut. Jadi bila kita buat proning exercise, dia mudah dinyahkan dari paru-paru. Dan fungsi kunyit bertambah bila kita campurkan sedikit lada hitam.

Orang yang ada masalah sinusitis teruk hingga mulut dan hingus berbau busuk yang amat, haa cubalah minum air kunyit suam untuk bunuh kuman, sekaligus melonggarkan lendir pekat busuk yang melekat di rongga sinus ya.

Fiona suka ratah kunyit muda sebagai ulam waktu dalam pantang dengan sedikit lada hitam yang ditumbuk dengan ikan bilis goreng.

3. Madu

Madu ni sifat dia neutral dan manis. Dan ia sangat bagus untuk tingkatkan fungsi hati dan perut.

Kalau cirit-birit disebabkan salah makan atau food poisoning, fiona hanya makan madu 2 sudu besar, 2 kali sehari je. InsyaAllah cepat je sembuh. Anak-anak juga fiona train begitu. Jarang sangat-sangat nak makan pil karbon atau ubat cirit-birit.

Madu juga ada healing effect. Cubalah sapu madu di luka, insyaAllah cepat je sembuh.

Kata doktor yang kongsikan proning exercise ni, pesakit covid sentiasa rasa sesak nafas akibat kahak tebal seperti gam dan juga sisa sel-sel yang dah mati.

Bayangkan bila dah serupa gam, mana nak keluar jika tak dilembutkan terlebih dahulu, kan.

Maka dengan sifat madu yang menyembuh dan mempercepatkan pertumbuhan sel baru, fiona harap air kunyit ni dapatlah membantu paru-paru pesakit covid sihat dan berfungsi semula.

Langkah-langkah buat air kunyit ni ada di setiap gambar. Jemput baca dan buat ya.

Semoga bermanfaat.

1. Bahan utama: Kunyit dan halia 1 inci setiap satu, atau lebih kurang 5 gram.
Bila kita buat minuman guna bahan segar macam ni, sebaiknya tak lebih 5 gram ya. Better be safe than sorry. Herba ni ada limit dan boleh bawa mudarat jika terlebih dos.

Oh ya, fiona guna halia bentong. Sebab tu rasa dia pedas tapi best sangat!

Kalau tanya air kunyit halia ni sama atau tidak dengan happy juice, jawapannya tidak. Langsung tak sama.

Happy juice tiada kunyit, dan fungsinya juga lain. Dia lebih kepada weight loss, turunkan tekanan darah tinggi, jaga kesihatan jantung dan saluran darah, kurangkan water retention
dan minuman ibu berpantang. Boleh diminum setiap hari.

Tujuan kita buat air kunyit ni pula untuk clearkan thick glue-like mucus dalam saluran pernafasan, paru-paru dan regenerate dead cells. Minum bila perlu saja. Dah sembuh, stop.

2. Madu asli 2 sudu besar.
Gunalah madu apa pun, asalkan asli dan bukan madu baru untuk bini kau. Larikkkk!

IKLAN

Oh ya, ni madu hutan sarawak yang pernah fiona jual tahun 2017 dulu. Bila simpan dalam peti, sikit pun tak rosak. Actually kalau 10 tahun pun takde masalah selagi tak crystallized.

Once dah crystallized, nak guna pun susah. Satu kerja pulak kena rendam botol dalam air panas sebelum guna. Tak koserrr es

3. Air suam panas 1 cawan atau
1/2.
Blend je semua dalam blender. Kemudian tuang dan minum.

Tadaaa! Dah ready to drink.

Ni portable blender Midea. Khas untuk buat smoothie atau jus. Mudah sebab dia bagi 2 tumbler bersama penutup di mana tumbler ni kita boleh attach dengan blade
dia.
Blend, close and go. Gitteww.

TAMBAHAN: Ada yang tanya perlu tapis tak. Okay ini fiona minum raw dari tumbler. Tak tapis sebab fiona suka mengunyah. Jadi serdak-serdak tu bila dikunyah layannnn habis okay. Ses

Tapi kalau kau tak tahan, takyahlah sibuk mengunyah jugak. Takut tersekat kat tekak, nayaaa. Atau jenis tekak kering tak berapa suka minum air kosong, tak pasal-pasal tercekik. Jadi tapis ya.

Sumber : Mastura Rashid

Saksikan sepanjang minggu ini bermula 7 hingga 11 Februari di fb keluargamagazine setiap jam 2.30 petang.

Bersama kita tambah ilmu berkenaan kesihatan keluarga #rawatdiri bersama  doktor pilihan.

IKLAN

 

Jom saksikan video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club