Cendol merupakan antara minuman pencuci mulut yang digemari ramai. Cendolnya di campur dengan santan, pulut, ais, gula melaka dan palinh best durian. Memang terangkat!
Resepi cendol;
-1 cawan tepung jagung
-1/2 cawan tepung beras
-2 sd makan tepung ubi
-3 cawan air pandan
-1/2 sd kecik air kapur
-sedikit garam
-sedikit pewarna hijau
Cara-cara
-bancuh semua bahan ,kemudian tapis
-masak atas api sederhana ,sentiasa kacau sampai likat dan berkilat
-sediakan besin berisi air sejuk + ais
-masukkan adunan cendol dakam piping beg
– paipkan adunan cendol
-sedia dihidangkan mengikut citarasa.
Siap cendol! Boleh dicampur dengan bahan-bahan seperti ais, santan , gula melaka. Tambah durian memang superb!
Selamat mencuba!
Kredit: haslindawati omar
Ini Resipi Daging Bakar Danok Serta Sos. Memang Terlajak Sedap!
Jika belum ada idea nak masak apa hari ni, apa kata cuba resipi viral ni iaiti resipi daging bakar Danok.
Memang power sedap. Makan cicah dengan sos homemade.
Jom ikuti resipi menarik ni.
Bahan perapan daging:
-Daging sekilo(potong besar tebal 2@3cm)
-1sk sos ikan
-2 sb Sos tiram
-2@3 sb Brown sugar
-Sekeping gula melaka
-1 sk lada hitam
-Sedikit minyak
-Serbuk cukup rasa 1@2 sudu
Bahan sos:-
-Akar daun ketumbar
-Daun ketumbar
-1sb Beras(sangaikan dulu& tumbuk)
-1@2 ulas bwg putih
-1@2 sk Sos ikan(ikut tahap masin tekak masing2)
-2 biji limau nipis
-1 sk brown sugar
-1/2 keping gula melaka(tumbuk kasi hancur cmpur air sikit)
-Chili flakes
-1 sk sos cili
-1 sk sos tiram
-1 Bawang besar (hiris nipis)
Cara2:-
-Tumbuk akar daun ketumbar & bwg putih smpai lumat
-Masukkan sos ikan,gula melaka,brown sugar,beras yg disangai,perahan limau nipis
-Masukkan sos cili,sos tiram(saja tambah utk pekatkan sos)
-Masukkan daun ketumbar yg dipotong
-Masukkan chili flakes(kalau suka pedas boleh tambah)
-Masukkan bwg besar yg dipotong tadi
~~kalau tawar jgk tmbah la garam sikit ok
# daging tu saya bakar guna pemanggang ajaib je dlm 20 hingga 30 minit dan bergantung jgk pada tahap air yg kluar dari perapan masing2 ye..bukak api slow
# utk daging cepat lembut bila nk masak..perap la semalaman & hiris halia keping2..perap sekali dgn daging
TERBUKTI SEDAP!
Rata-rata warganet yang sudah mencuba resipi ini memuji rasanya memang lazat dan enak.
Selamat mencuba.
Kredit: Fb Diaz Yushazlina via Kelantanese
Resipi Puding Roti Karamel Ni Superb! Boleh Cuba!
Jika ada roti tak sempat nak habiskan, apa kata buat puding roti karemel. Selain tak membazir, anak-anak tentu suka dapat makan puding ini.
Ikuti resipi oleh Nyda Syuhada yang berkongsi resipi.
Boleh cuba
Biasanya kalo ade roti extra mst menu puding roti kuah kastard je yg bersarang kt kepala kan
Bosan menu sama, Sis bt menu lain pulak which is Puding Roti Karemel
Bahan-bahan
Roti putih 6keping
Tepung kastard 4sb
Susu cair 1tin
Gula 4sb
Gula 4sb(Karemel)
Air 1cawan
Cara membuat
1.Untuk karemel,masakn 4sb gula dgn api yg plg perlahan sekali..Kacau sampai cair & bertkr warna kuning keperangan.Dh hmpir bertkr warna cpt2 tuang dlm loyang kuih & pastikn tuang rata tau!
2)Potong bhgian tepi roti n blend kering bhgian body putih roti shj – Letak tepi dlu ye
3)Satukan tepung kastard bersama air & kacau sedang2 saja tauu jgn smpai tergeliat
4)Part body puding,masukn susu cair dlm periuk bersama 4sb gula..Masak dgn api yg perlahan n kacau rata..Kemudian tuang bancuhan air kastard td & last skali tuang sedikit demi sedikit serbuk roti yg sdh diblend td smpai hbis.Kacau sebati mereka sekeluarga yer
5)Agak2 pekat bancuhan tu blh close api ye n tuang semua dlm loyang tau!
6)Kukus puding dlm 30min guna api sedang2 jerr
7)Dh msk ttp api ,keluarkn puding utk suhu normal dlm 20min..Lps tu blh msk dlm peti ais tau kasi cooolll dlm sejam cmtu
8)Puding dh sejuk so sesi telangkupkn dia n sila hati2 tkt tertumpah karemel tu..syg tau!
Siap & selamat makan!
Begini Cara Buat Kuih Cakoi Jadi Lebih Sedap Dan Lembut. Siap Ada Resipi Kuah Kaya Pandan.
Bagi yang mengemari kuih Cakoi tentu rindu keenakannya. Jika makan panas-panas tentu boleh licin sekejap je. Tambah pula cicah dengan kuah kaya tentu lagi sedap.
Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Cuma kena tahu skillnya barulah rasanya lebih lembut dan rangup.
Bagi yang ingin cuba, apa kata ikuti resipi ni mudah sangat. Siap ada petua dan resipi cara buat kuah kaya.
Resepi Cakoi Lembut dan Mudah
Bahan-bahan cakoi :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.
Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
Nota Cakoi Lembih Lembut.
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati. Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut. Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
Resepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)
Bahan kuah pandan untuk cakoi :-
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)
sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)
Cara-caranya:
Masuk sumanya dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.
Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda!
Sumber: Resepi Meletop
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club