Nak masak apa ya untuk hidangan minum petang nanti, pasti seronok kalau menikmatinya bersama keluarga di hari cuti begini. Apa kata ibu-ibu cuba pula resipi Cucur Udang Maggi ni.

Nampak sedap dan mudah pula tu nak buat. Biasanya maggi dimasak secara goreng atau berkuah, kali ini kita jadikan pula ia cucur. Pasti dapat memikat selera seisi keluarga. Resipi ini dikongsikan oleh saudari Ila Najwa menerusi page masakan Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)


💜 Cucur Udang Maggi 💜

Petang2 nie kalau takde idea nak buat ape bleh la try resepi nie..

Resepi nie saya dapat dari selebriti terkenal kita..Sis Sheila Rusly dari program masakan dia yg famous tu hehe 😁😁..

Sekadar mengambil inspirasi utk dijadikan idea dlm menu kita tak salah kan..Dah byk kali saya buat mmg sedap..So sape2 yg nk try boleh la..

IKLAN

Jom tngk mcm mna cara nk membuatnya..

Sangat mudah nk senang..

IKLAN
First dh tentulah kena ada maggi kan..yg nie mmg wajib ada kalau xde mmg kena bgi ada jgk..p kedai beli kaih huhu 😂😂 Saya guna 2 bungkus maggi perisa ayam..nie utk yg nk buat mkn sikit2 jer klau agak2 nak mkn beramai2 gandakanlah jumlah dia ye..
Mcm biasa..celurkan dlu maggi tadi..kemudian toskan..dh siap letak tepi dlu..jom tngk bahan lain plk k 😉
Ini antara bahan2 yg lain..sama jgk mcm kita nk buat cucur udang biasa jerr..utk saya bahan ni jer yg ada kt umah..so guna yg ni jelah 😂 Ada udang..daun kucai..daun sup..bawang besar ..taugeh dan juga cili merah..potong lah ikut suka mcm mna pun jnji potong..😆 Mcm hampa klau nk guna bahan mcm saya jgk pun bleh tpi klau ada nak tmbah ape2 lgi terpulang lah..
Ok dh siap potong bahan2 tdi..kita biarkan tepi dulu.. Dalam bekas lain masukkan tepung gandum..saya guna 2 cawan saja klau nk byk gandakan saja..cara bancuh sama ja..bancuh mcm kita nk buat cucur yg selalu kita buat tu hokey 😉
Dah siap bancuh tepung tdi..bleh la masukkan bahan2 yg telah siap kita potong awal2 tadi tu..
Gaul rata sampai sebati mcm ni hokey..
Dah siap gaul semua bahan barulah kita masukkan maggi yg telah siap dicelur tdi..mcm dlm gmbr tu ye..
Dah siap gaul maggi bersama tepung dan bahan2 lain tu masukkan pulak serbuk perencah ayam maggi tu..ini lah yg buatkan cucur kita rasa sedap sikit..lain dari yg lain 😂😂 saya masukkan 2 bungkus terus..kalau rasa kurang ape2 bleh la nak tambahkan garam ataupun aji sikit..semua ni terpulang pada hampa nahh..klau saya 2 bungkus serbuk perencah ni dh cukup takyah nk tambah2 rasa dah..
Gaul lah lagi sampai sebati..mesra semua bahan..😁 Sampai jadi mcm nie ..lepas ni bleh la goreng.. Huishh x sabarnya..haha 😝😝
** Oh ya ada 1 tips yg saya nak kongsi dgn semua..mgkin ada yg dh tahu dan mgkin jgk yg xtahu kan huhu 😂 Mak saya cakap kalau sebelum nak goreng tu..ambil sesudu minyak dalam kuali yg kita tgh panaskan utk menggoreng cucur nie..dia akan buatkan cucur kita jadi lebih garing dan sdap..Minyak yg telah panas tau.. Tngk mcm dlm gmbr tu ye..
Ni rupa dia..masa kita tuang dari sudu tu dia akan bunyi mcm masak sikit..sbb minyak panas kan..gaulkan semula bgi sebati..
Minyak pun dh panas..goreng la mcm biasa..bentuk terpulang lah..nak kecik ker nk besar ker tebal ker nipis ker ikut hampa la.. Haipp jgn tngk dkt kuali tu ekk..kuali ni legend tau..warisi 3 keturunan nie huhu 😂😂
Goreng2 lgi..kalau nak garing pun bleh kalau suka yg sedang2 saja pun bleh..ikut citarasa tekak sndri.. Kalau saya ofkos suka yg garing..😝
Siap

 

P/s Resepi ni utk yg belum tahu ye..yg dh tahu takpelah dok diam2 ekk hehe 😂😂