Salah satu petua yang mak-mak ingin tahu adalah petua cara menyimpan bahan masakan tahan lama seperti bawang merah, bawang putih, halia dan cili.

Jika ada bahan-bahan masak ini, mudah untuk memasak dengan cepat. Tapi nak simpannya kena tahu cara. Jika tidak tak tahan lama dan tidak berkulat.

Sebagaimana perkongsian wanita ini. Ikuti lanjut cara beliau.

Boleh simpan sehingga dua minggu.

PKP ni hari-hari kena masak…nk mudahkan kerja saya buat stock bahan tumis siap²..senang…ni pun tahan 2 minggu…arini restock balik..Mak aiii…mahai la bawang skrg ni kan..

Cili kisar

Petua nk cili blend tahan lama dlm peti ais..
*masukkan 2 sudu minyak masak time nk blend (ni rahsia utk hancurkan biji cili tu yer)..lepas blend tu…biar sejuk betul² baru ttp penutup dan simpan dlm peti ais..cili lps blend akn jd panas,x sama mcm bawang..xyh letak apa² pun..garam ker,asam keping ker…xyh langsung..ini yg saya amalkn insya Allah x berkulat.saya pernah buat dekat sebulan ok lagi..cuba lah yer

Bawang merah

*bawang merah jgn blend halus sgt..x sedap bg saya laa..letak air sikit ja time blend tuu..sbb bawang akan keluarkn air bila diblendkan..dh blend,sblm letak dlm balang..tapis dulu (tgk gambar) airnya..dan air tu gunakan utk second round blend bawang tu…dh xyah guna byk² air nti hilang rasa manis bawang..klu blend sikit sekali blend jer xyh tapis dh.

Bawang putih

IKLAN

*utk bawang putih..just blend mcm biasa..air jgn byk,tp x blh tapis sbb x kluar air pun klu tapis..letak terus dlm balang

*halia pun buat step sama mcm bawang merah yer sayang² semua.

buat tauu…ni semua nk mudahkn kerja² memasak kita…

IKLAN

Sumber: Nur Qamar

Belian menarik di sini

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club