Biasanya kita akan membeli kek untuk meraikan hari jadi anak. Tentu harganya agak mahal. Tambahan pula jika ada hiasan untuk mencantikkan kek tersebut. Jika mempunyai anak ramai tentu pening juga bila memikirkan bajet untuk membeli kek. Oleh sebab itu, ramai yang lebih gemar membeli satu keping kek untuk meraikan hari jadi anak-anak atau menggabungkan hari jadi anak-anak dengan membeli sebiji kek.

Selain itu, mungkin kita boleh membuat sendiri kek hari jadi anak. Biasanya kita akan membuat kek tanpa ada hiasan pada kek itu. Tapi kali ni kita boleh buat sendiri di rumah. Kek pun dah macam beli di kedai!

Sebagaimana perkongsian ini yang menyediakan cara membuat kek hari jadi anak. Huraian membuat kek yang disediakannya sungguh detail. Boleh lah cuba buat sendiri!

__________________________________________________________________

Mood mengekek. Mak2 asal birthday anak, mesti ada hati nak buat kek birthday sendiri. Kadang2 jadi, kadang2 tak jadi. Jadi hari ni Sis nak share resepi dan tips buat kek coklat yang mudah. As usual, memang panjanglah cerita Sis. Sis tak pandai tulis pendek2. Tak rajin baca, beli je.

Chocolate Sponge Cake:

Ini kek. Dah masak. Terbalikkan atas redai.

4 biji telur Gred A
150gram gula
150gram tepung kek
20gram serbuk koko
70gram air
50gram minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
1+1/2 sudu teh baking powder
2 sudu teh ovalette

Cara penyediaan:

Mix telur, gula dan ovalette sehingga kembang, pekat dan putih.
Masukkan kesemua bahan lain kecuali minyak dah mix lagi sehingga sebati dalam 2/3 minit.

Masukkan minyak dan kaup rata menggunakan spatula/sudip kayu.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 7 inci yang telah dilapik dengan baking paper. Hentak2 loyang.

Bakar dalam oven dengan suhu 160° atau 170° bergantung oven masing2. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga masak. Api atas bawah. Bila cukup masa, cucuk dulu kek tu dengan lidi nak check dah masak ke tidak. Jangan terbalikkan tanpa check. Kalau tak masak, kan dah hancur lebur.

Lepastu bahagikan kepada tiga bahagian nipis2 macam ni. Mesti ada pisau panjang sikit nak potongnya. Potong masa dah sejuk sikit. Baru senang. Kalo masa panas, kek masih lembik. Mudah nak pecah. Angkat pun dua2 tangan tau. Atau cedok dengan dua pisau dari bawah dan angkat slow2. Sis cadangkan asing pinggan untuk setiap bahagian. Takut melekat

Bila dah masak, keluarkan kek dari loyang. Bila dah suam, bahagikan kek kepada 3 bahagian. Atau ikut berapa tingkat kita nak.

IKLAN

Chocolate Whipped Cream:

750ml non-dairy whipping cream
180gram dark compound chocolate (cairkan dengan kaedah double boiler dan biar suam sikit)
Pukul whipping cream sehingga kental dan masukkan coklat yang dah dicairkan. Mix bagi sebati. Boleh terus digunakan.

Ni adalah contoh2 NON-DAIRY WHIPPING CREAM yang ada di pasaran.

Tips layer:
Kek Whipped cream Kek Whipped Cream atas sekali dan cover seluruh kek.

IKLAN
Kalau nak buat bunga2 kat atas tu, belilah piping bag. Dan pakai nozzle yang bunganya seperti dalam gambar.

Kemudian hiaslah ikut suka. Boleh rujuk gambar2 di internet untuk inspirasi. Sis hias dengan grated chocolate je. Senang kita nak tutup kecacatan masa lepa kek. Yelah. Kita belum terer, mesti tak licin lepanya. So pandai2lah ye. Guna chocolate rice pun boleh.

Ni lah antara peralatan2 orang buat kek. Kita orang2 baru ni, pakai belakang pisau je ratakan kek. Tapi memang susahlah.
Rotatin cake stand tu boleh pusing2. Senang lepa kek. Tapi kalo takde pun takpelah utk kita2.  Boleh tengok youtube macam mana orang deko kek

Tips:
Cairkan coklat dengan kaedah double boiler. Orang kata jangan kena air, nanti dia keras. Sis tak pasti yang ni sebab tak pernah jadi lagi. Tapi ikut jelah ye. Bukak api pelan2 je. Jangan mendidih2 air tu nanti terpercik masuk dlm bekas coklat. Asal air panas, cukuplah.
Cara nak pukul whipping cream pun kena belajar gak. Kena pukul masa sejuk. Tapi janganlah berketul2 ais2 lagi kat dalam tu. Whipping cream ni simpan kat bahagian atas peti sejuk. Kena freeze. Tapi kalau nak guna, keluarkan awal2 bagi dia cair balik, tapi masij sejuk. Goncang2 kotaknya tu bagi cream kat dalam tu sebati. Tak boleh kurang mix. Tak boleh terlebih mix. Kalau terlebih, whipping cream jadi berketul mcm butter. Susah nak lepa kek nanti. So kena belajar consistency yang betul. Tengoklah tutorial, baca tips. Pukul dalam bekas besi yang dah disejukkan terlebih dahulu. Supaya lebih cepat gebu. Kalau tak sejuk, lambat nak jadi.

Kalau lepas masukkan coklat yang dicairkan tu dan dah mix sebati, at one point, mungkin whipped cream akan jadi terlalu kental dan keras sedikit. Sebab coklat tu. Jangan risau, tambah lagi whipping cream sikit dan mix lagi sebati. Mix sekejap je. Nak cairkan semula whipped cream tu supaya mudah kita nak lepa kek.

Mostly ada sapu sugar syrup atas lapisan kek sebelum boh whipped cream. Untuk jadikan kek moist. Kalo rajin, boleh buat. Kalau tak nak pun takpe.

Boleh lah cuba buat kek hari jadi anak. Selamat mencuba!

Kredit: Khairunnisa Mohammad