Kini ramai yang terkesan dengan penularan pandemik Covid-19. Tidak dinafikan ramai yang kehilangan pekerjaan, perniagaan terjejas termasuk yang mengalami kesulitan dalam hidup.

Kesusahan yang dihadapi menjejaskan sumber pendapatan untuk menyara kehiduapan keluarga.

Menerusi perkongsian saudara Muhammad Yusoff di facebook miliknya berkongsi kisah yang membuatkan kita meruntun sedih akibat impak pandemik ini yang mengakibatkan ramai hilang sumber pendapatan sehingga ketiadaaan yang mencukupi untuk meneruskan kehidupan.

Ikuti perkongsian ini.

Tak cukup duit 

Masa saya nak bayar barang kat kedai runcit, depan saya ada sorang budak tengah nak bayar barang. Budak tu nak beli beras 5 kilo.

Boleh dapatkan barang di sini untuk mudah kerja

Tapi itulah time nak bayar, budak tu tak cukup duit pulak. Last-last budak tu tak jadi beli sebab tak cukup duit.

IKLAN

Masa cashier nak pulang duit budak tu saya perasan dia bayar guna duit seringgit-seringgit dan duit syiling.

Saya terus kata kat cashier, takpe saya bayarkan beras budak tu. Lepas tu saya hulur RM10 kat budak tu, saya kata buat duit dia pergi sekolah. Budak tu ucap ‘terima kasih bang..’, lepas tu dia hilang.

Susah is real

IKLAN

Time-time sekarang ni, bersyukurlah kalau kita masih boleh makan kat restoran sedap-sedap, sebab ada orang yang nak makan nasi pun bercatu sekarang ni. 

Sejak 2-3 bulan kebelakangan ni, macam-macam situasi yang menginsafkan berlaku depan mata saya. Sesungguhnya, ‘susah is real’ itu realiti.

P/s: kalau korang pernah berhadapan dengan kisah-kisah sedih macam saya, kongsilah ya. Saya nak baca

Sumber: Muhammad Yusof

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club