Keputusan kerajaan membenarkan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000 bagi meringankan Keluarga Malaysia yang masih terkesan susulan pandemik COVID-19 mendapat reaksi baik pelbagai pihak.

Dalam pengumumannya ,Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu sukar dibuat kerana melibatkan simpanan hari tua rakyat.

Benarkah Pengeluaran Simpanan KWSP Boleh Jejaskan Skor Kredit & Susah Nak Buat ‘Loan’?  Ini Jawapan Pihak BankWalau bagaimana pun, pengeluaran khas ini adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara keperluan mendesak hari ini dan simpanan masa hadapan.

Ismail Sabri merayu kepada pencarum supaya mengekalkan simpanan mereka kecuali keadaan benar-benar mendesak.

Namun, pencarum dikatakan wajar mendapatkan khidmat nasihat kewangan daripada mana-mana agensi berkaitan, sebelum membuat pengeluaran KWSP ini

Benarkah Pengeluaran Simpanan KWSP Boleh Jejaskan Skor Kredit & Susah Nak Buat ‘Loan’?  Ini Jawapan Pihak Bank
Gmabar sekadar hiasan

Dalam pada itu, timbul isu kononnya pengeluaran tersebut akan memberi kesan atau jejaskan skor kredit dan kelulusan permohonan pinjaman bank untuk pemegang akaun KWSP.

timbul isu kononnya sesiapa yang membuat pengeluaran KWSP kali ini akan dikategorikan sebagai mempunyai “masalah kewangan” oleh pihak bank.

Menerusi kenyataan balas di Twitter rasmi, RHB menjawab mengenai kebimbangan pengguna yang mendakwa pengeluaran KWSP boleh menjejaskan reputasi pemegang akaun yang ingin melakukan urusan dengan pihak bank.

Benarkah Pengeluaran Simpanan KWSP Boleh Jejaskan Skor Kredit & Susah Nak Buat ‘Loan’?  Ini Jawapan Pihak Bank
Gambar sekadar hiasan

“Berhubung perkara ini, sukacita dimaklumkan bahawa pengeluaran KWSP, termasuk pengeluaran khas, tidak jejaskan skor kredit pelanggan dan kelulusan pinjaman oleh pihak bank.

 

IKLAN

Tambah RHB, kelulusan permohonan pinjaman adalah tertakluk kepada keputusan pihak bank selepas melihat penilaian kredit akhir pemohon.

Berdasarkan kemas kini terbaharu dari KWSP, pengeluaran khas tersebut adalah terbuka kepada semua ahli KWSP berumur kurang dari 55 tahun.

“Permohonan boleh dibuat mulai 1 April hingga 30 April 2022 secara atas talian. Manakala pembayaran akan dikreditkan bermula 20 April 2022.

“Amaun pengeluaran minimum untuk pengeluaran khas ini adalah sebanyak RM50 sehingga RM10,000,” katanya.

Walau bagaimanapun, jumlah pengeluaran pencarum adalah tertakluk kepada baki simpanan Akaun Dua.

IKLAN

Benarkah Pengeluaran Simpanan KWSP Boleh Jejaskan Skor Kredit & Susah Nak Buat ‘Loan’?  Ini Jawapan Pihak Bank

Namun, sekiranya baki Akaun Dua tidak mencukupi, simpanan dari Akaun Satu pencarum akan diakses oleh pihak KWSP.

Tambah KWSP, maklumat terkini berkaitan permohonan pengeluaran khas ini akan dimaklumkan oleh pihak KWSP dari semasa ke semasa.

Sumber: RHB Group


ARTIKEL MENARIK: “Allah Sangat Baik Dengan El, Allah Izinkan. Syukur Alhamdulillah.” Elfira Dedah Jantina Anak, Bakal Timang Bayi Perempuan!

IKLAN

ARTIKEL POPULAR: “Babah Cakap Rupa Ayyash Macam Ibu.” Kandungan 29 Minggu Terpaksa Czer Air Ketuban Kering, Ibu Ni Reda Anak ‘Pergi’

“Berjaya Mahramkan Musa. Dia Power.” Dah 3 Bulan Mizz Nina Masih Susukan Bayi Angkatnya, Pakar Laktasi Ni Kongsi Cerita!

BACA INI JUGA : ”Lawanya Adik. Anak Ramai, Badan Maintain Je.” Che Ta Kongsi Gambar Keluarga, Warganet Puji Nampak Sebaya Tak Makan Usia!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI