Cerita yang menarik apabila disampaikan, memang mudah mendapat perhatian orang yang berada disekeliling.

Sebenarnya, bermula daripada zaman kanak-kanak hinggalah remaja dan mahu pun orang dewasa, semua seronok untuk bercerita dan mendengar cerita.

Jadi sebab itu juga, ibu ayah suka bercerita  malah menjadi rutin harian untuk membacakan buku cerita kepada anak-anak sebelum mereka tidur.

Hal ini bukan sahaja memberi keseronokkan, malah banyak lagi kesan baik yang diperolehi dengan bercerita bersama anak-anak.

Nak tahu lanjut, ikuti perkongsian ini.

Simple tapi beri impak besar dalam hidup anak anak.

Bercerita ni antara satu teknik parenting yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang di panas. Beribu tahun berlalu tapi teknik ni masih lagi releven dan berkesan.

Ini antara manfaat selalu bercerita pada anak :

1 – Bonding Kuat

Ada kajian pada 2008 yang membuktikan bahawa dengan bercerita dapat meningkatkan rasa selamat dan percaya anak pada mak ayah. Makin kuat la bonding lepas tu.

2 – Tajamkan Listening Skill

Pakar kanak-kanak mengatakan bahawa Listening skill ni adalah lebih penting dari membaca. Bila anak ada listening skill yang tinggi, mudah la dia nak belajar apa-apa nanti.

3 – Boleh Tingkatkan IQ Anak

Ini mengejutkan, ada kajian pada 2013 yang di buat pada bayi baru lahir sampai usia 9 bulan. Setiap hari mereka bercerita dan bercakap pada bayi tersebut. Kesannya bayi tersebut cepat bercakap dan perkembangan kognitif meningkat.

Ada juga kajian yang mengatakan bahawa kaedah bercerita ini patut di teruskan sehingga anak berumur 14 tahun, kerana “verbal interaction” seperti ini dapat meningkatkan lagi IQ dan kamus bahasa anak.

4 – Tingkatkan Attention Span

IKLAN

Kanak-kanak 6 tahun ke bawah memang susah nak fokus dan lemah Self-Discipline. 5 minit nak duduk setempat memang susah. Bila selalu bercerita ni kita boleh latih daya fokus anak dan tingkatkan attention span dia. Makin best kita bercerita makin lama la dia duduk beri perhatian.

5 – Baik Untuk Perkembangan Sosial & Emosi

Latih “coping skill” dalam diri anak anak. Sebelum anak masuk sekolah kita bercerita pada dia tentang sekolah, tentang zaman sekolah kita dan dari bercerita ini anak jadi lebih bersedia emosi dan mental untuk bersekolah berbanding anak yang tak pernah di ceritakan.

6 – Tingkatkan Kreativiti

Bahan penceritaan yang kreatif dapat mengembangkan lagi daya imaginasi anak anak. Sebab tu la banyak cerita fairytale wujud, semuanya untuk mengalakkan lagi daya imaginasi mereka.

IKLAN

7 – Hilangkan Stress

Ini dah terbukti secara saintifik, sebarang Verbal Interaction seperti dengar dan cakap dapat mengurangkan hormon stress dalam badan. Bukan anak sahaja bahagia, kita yang tukang cerita ni pun turut tumpang bahagia juga.

Secanggih mana pun teknologi sekarang, canggih lagi buku dan kertas putih ni.

Telefon sebiji belum tentu lagi boleh buat anak jatuh cinta pada kita.

Tapi kertas sekeping ni jika best ceritanya anak yang susah dengar kata pun boleh jadi baik sebaik baik anak. Inilah rahsia buat anak jatuh cinta pada mak ayah.

Wallahu A’lam,

Sumber : Mohd Fhais

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club