Operasi membersihkan tandas kadang kala menuntut kita untuk menyental sepenuh hati bagi memastikan ruang tandas menjadi bersih berseri-seri. Hal ini kadang kala menyebabkan kita keletihan untuk mencuci tandas.

Namun tidak lagi bila mana anda mengamalkan petua ini. Cara mencuci tandas menjadi lebih mudah dan kosnya juga cukup murah.

Apa tidaknya bahan-bahan yang diperlukan untuk mneghasilkan bahan pencuci boleh dibuat sendiri menggunakan bahan-bahan sedia ada didapur. Jom semak bagaimana membuatnya.


Tip Membersihkan Tandas/Bilik air.

  1. Basahkan permukaan dinding, lantai, tombol paip, belakang pintu, basin dan semua yang ada di dalam bilik air yang ingin dibersihkan.

Cuci Tandas Lagi Mudah Bila Buat Petua Ni. Taklah Lenguh Tangan Menyental!

2. Lepastu sembur dengan clorox original. Kalau boleh sila  masukkan clorox dalam botol spray. Gunakan hanya peluntur brand Clorox berpenutup biru saja.

3. Bila sudah spray, tinggalkan sekejap. Biar semua kotoran kembang. Setengah jam ke sejam. Kemudian rinse off.

InsyaAllah semua kotoran daki dan kerak akan tanggal begitu saja. Tak payah try hard nak gosok-gosok,  kecuali bekas selaput sabun.  Yang tu memang kena berus sikit. Settle,  Sekarang semua orang boleh cuci tandas dengan mudah !

IKLAN

Nasihat awal: Sila pakai spek dan tutup mulut dan hidung sebab cecair peluntur yang meruwap itu boleh merengsakan kulit.

Selain petua yangtelah dikongsikan  oleh Ikin Maskuri ini, ada juga cara lain yang boleh ibu-ibu gunakan untuk memastikan tandas yang dicuci kelihatan bersih bersinar dan yang menariknya tanpa perlu kita terlalu menyental.

Lain tidak bukan adalah dengan menggunakan baking soda. Bahan nan satu ini  bukan sekadar berfungsi dalam masakan terutama dalam membuat kek, sebaliknya ia juga boleh membantu dalam mencuci kotoran.

Umpamanya bagi menghilangkan segala macam kotoran di bahagian mangkuk tandas dan tangki tandas,bahan yang diperlukan:

1. Cuka

IKLAN

2. Baking soda

Cara pertama:

• Panaskan segelas cuka 40 ° C, dan kemudian campurkannya dengan baking soda

• Guna 200 gram (7 oz) cuka, dan 1 sudu soda.

• Tuangkan campuran tersebut ke dalam tangki tandas selama beberapa jam. Lebih elok biarkan semalaman.

IKLAN

• Untuk hasil yang lebih puas, buat la beberapa kali.

Cara kedua:

• Kosongkan tangki air, dan tutup pili air.

• Lap permukaan dalaman tangki dengan kain kering, dan tuang kain yang dah dibasahkan dengan cuka dan sapu di kawasan yang kotor.

• Selepas 2-6 jam, anda boleh membersihkan kotoran dengan pengikis (bukan logam).

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI