Salah satu cara menyuburkan kembali rasa cinta dan menikmati saat romantis bersama pasangan walau sudah lama berkahwin, lain tidak bukan adalah dengan menikmati kembali suasana bercuti berdua-duaan seperti saat bulan  madu di awal perkahwinan dulu.

Jangan jadikan alasan, tiada bajet atau masa! Namun rancanglah sebaiknya untuk merialisasikannya.

Mungkin juga anda berdua boleh pergi ke Bali, lokasi indah dan romantis. Hanya dengan bajet serendah RM 1 ribu, pasangan ini sudah buktikan ianya tidak mustahil malah menurutnya boleh check in villa yang tersedia kolam renang.

Jom semak perkongsian ini dan seterusnya merancang honeymoon buat sekian kalinya.


Itinerary Honeymoon Bali

RM1k dah boleh honeymoon Bali & check in Villa siap ada private pool. Kos ni untuk berdua tau. Dah termasuk (penginapan + supir + entrance fee) tapi tak termasuk makan minum & shopping.

Makan minum pilihan masing-masing yer nak makan di restoran/warung/bawa makanan ready-to-eat dari Malaysia.

Shopping tu pilihan sendiri juga, nak pegi negara orang untuk shopping @ jalan-jalan.

Nahhhh baca sampai bawah, kalau tak faham boleh komen.

=================

✈️13 October – 17 October 2018
Rate : IDR 1juta = RM276.50
Tiket return = RM425/pax

=================

* Nang Ade House, Ubud : RM133/2 night
* Omah Biu, Canggu : RM57/1 night
* Zoe Villa Canggu : RM300/1 night

Kos penginapan (4malam) = RM490

=================

Kos supir di (UBUD)
IDR 350,000/Day = IDR 1,050,000/3 Days
(+) 100,000 (lempuyang temple)
= IDR 1,150,000 ~ RM320

– kos supir termasuk minyak + parking + tol
– kos supir akan lebih murah kalau uols pegi ramai sebab kira satu kereta bukan kira per kepala. Kami pegi berdua, jadi mahal sikit.

Kos supir (3hari) = IDR 1,150,000 ~ RM320

=================

? Hari Pertama

– sampai airport Ngurah Rai International Airport 2.30pm
– mas supir dah tunggu dan terus bawa pegi lunch
– selepas lunch kami terus minta mas supir hantar hotel dekat Ubud
– dari airport ke Ubud lebih kurang 2 jam

Lunch :
Ayam Betutu Kuta – Bali

Dinner :
Warung Ijo – Ubud

Kos hari pertama takde sebabnya tak sempat ke mana-mana. Sampai di (Nang Ade House,Ubud) dah lewat petang

=================

? Hari Ke-2

• Sunrise Lempuyang Temple

– pukul3.30am mas supir dah jemput dekat hotel Ubud sebabnya 2jam perjalanan baru sampai naik kereta
– kalau boleh jangan pegi sendiri naik scooter sebabnya jalan gelap
– nanti sebelum sampai puncak, kena naik van (berbayar) sebabnya kereta tak dibenarkan naik sampai atas

Naik van IDR 20,000/ride, Rp40,000/return
= IDR 80,000/2 pax ~ RM21

Entrance fee takde tapi kena sewa sarong IDR 20,000/2 pax & sedekah ikhlas IDR 10,000
= IDR 30,000 ~ RM8

Total di Lempuyang Temple = IDR 110,000 ~ RM30

• Tirta Gangga

Entrance fee = IDR 60,000/2pax
Makanan ikan = IDR 5,000/3 pack kecil

Total di Tirta Gangga = IDR 65,000 ~ RM18

• Ujung Water Palace

Entrance fee = IDR 100,000/2 pax ~ RM28

• Wanagiri Hidden Hill

Entrance fee = IDR 100,000/2 pax ~ RM28

• Ulun Danu Beratan

Entrance fee = IDR 40,000/2 pax ~ RM11

– pukul5.30pm sampai hotel, kami terus sewa scooter sebab nak pusing-pusing area Ubud dan makan malam. Sebabnya esok dah move ke Canggu

Sewa scooter (UBUD)
= IDR 65,000 ~ RM18

Minyak = IDR 10,000 ~ RM3

Lunch :
Billy’s Lake View (buffet)

Dinner :
Puteri Minang Padang Food – Ubud

Kos hari kedua = IDR 490,000 ~ RM135

=================

? Hari ke-3

– kami packing siap-siap semua barang untuk move hotel di Canggu selepas cover area Ubud

• Uma Pakel Bali (Luwak Coffee)

– Takde entrance fee dan nak rasa coffee dan teh pun FREE je
– Tapi kami order Premium Luwak Coffee, saja nak merasa (IDR 65,000 ~ RM18)

• Tegalalang Rice Terrace

Entrance fee = IDR 20,000/2 pax ~ RM6

IKLAN

– mas supir ada pesan nanti dekat setiap laluan akan ada orang tunggu, nanti sedekah je antara IDR 5000 (~ RM2) – IDR 10,000 (~ RM3)

– time kami pegi panaih lit lit jadi tak turun sampai ke bawah, jadi tak sempat jalan laluan yang ada orang tunggu tu

• Kintamani Mountain View

Entrance fee = IDR 30,000/2 pax (harga local) ~ RM9

– kalau foreigner IDR 35,000/pax
– kami dapat harga local sbbnya mas supir tolong cover
– kami lunch kat sini, makan sambil tengok view yg super lawaaa

• Tirta Empul TampakSiring

Entrance fee = IDR 30,000/2 pax ~ RM9

• Ubud Art Market

– sini takde entrance fee, tempat shopping heheh

Lunch :
Batur Sari Restaurant (buffet)

Dinner :
Bebek Joni

Total hari ketiga = IDR 145,000 ~ RM40

– selepas dah jalan-jalan semua tempat kat atas ni, kami terus minta mas supir hantar ke hotel di (Omah Biu,Canggu) dari Ubud

– sebab malam baru nak check in hotel di Canggu, kami memang saja booking hotel biasa-biasa je sebab stay situ tak sampai 12jam pun

=================

? Hari Ke-4

– Kami dah tak ambil servis supir, suami nak merasa bawak scooter di area Canggu heheh

– Naik GrabCar dari Omah Biu ke Zoe Villa Canggu IDR 14,000 (~ RM4)

– kami sewa scooter dekat villa tu je

Sewa scooter @ Zoe Villa Canggu
= IDR 70,000 ~ RM20 (24jam)

Minyak = IDR 20,000 ~ RM6

• Krisna Oleh-Oleh Khas Bali

• Canggu Beach

IKLAN

– bayar parking scooter IDR 2,000 ~ RM0.60

• Bali’s Banana

Lunch :
Ayam Bakar Wong Solo

Dinner :
Ayam Penyet Surabaya

Total hari keempat = IDR 106,000 ~ RM30

=================

? Hari ke-5

Lunch :
Warung Bintang – Canggu

– Naik GrabCar dari Zoe Villa Canggu ke Ngurah Rai International Airport IDR 78,000 + IDR 4,000 (tol) = IDR 82,000 ~ RM23

Total hari kelima = IDR 82,000 ~ RM23

=================

Jadi, semua kos termasuk penginapan + supir + entrance fee = RM1038 (tak termasuk makan minum & shopping)

=================

✔️ Dah cakap ni honeymoon kan, so itinerary kat atas semua untuk berdua. Jadi kalau nak tahu entrance fee untuk seorang, boleh bahagi 2 dari harga diatas.

✔️Tempat-tempat yang nak pegi tu, kami yang list sendiri pastu bagi dekat supir, bukan supir yang list kan, supir cuma tolong susun nak pegi mana dulu supaya satu hala je semua

✔️ Kami check-in 3 hotel berlainan sebabnya nak jimatkan masa perjalanan (2 malam di Ubud, 2 malam di Canggu)

✔️ 3 malam kami check-in hotel biasa-biasa sahaja di (Ubud 2mlm, Canggu 1mlm) sebab balik hotel memang dah malam untuk tidur je

✔️ Hotel kami dah booking dan bayar dari Malaysia je. Kami booking di apps Traveloka (Nang Ade House,Ubud & Omah Biu,Canggu) pastu apps Agoda untuk (Zoe Villa Canggu)

✔️ Majoriti di Bali beragama Hindu, yang beragama Islam minoriti je

✔️ So, susah sangat nak cari makanan halal jadi lebih baik ambil supir muslim, nanti senang minta supir je bawak ke kedai makan halal @ boleh bawa makanan ready-to-eat je dari Malaysia

✔️ Simcard kami beli dari Malaysia je di apps KLOOK. Recommended sangat sebab senang nanti sampai airport staff klook dah ada tunggu dabln servis sangat laju. Tak sampai 10minit uols terus boleh update story di instagram.

– Download apps KLOOK di apple store @ playstore
– Sign up
– Nanti sebelum proceed bayar, masukkan PROMO CODE (NJ76D) dengan minimum pembelian RM50
– Nanti dapat diskaun lagi RM13.30 untuk siapa yang pertama kali guna apps KLOOK ni

Simcard ni kami guna utk 5 hari. Hari-hari update story di instagram dan scroll instagram facebook tak habis kuota pun. Duk dalam hutan di Lempuyang Temple pun line laju jer takde masalah. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

✔️GrabCar/uber/Gojek sgt LIMITED area Ubud. Kalau area Canggu takde masalah

✔️ Kalau nak naik GrabCar dari hotel ke Ngurah Rai Airport pastikan driver tu takde markup harga ye sebabnya kami try 4 kali baru dapat driver yg tak markup harga dari apps Grabcar tu. Dekat apps tulis IDR 78,000 (tak termasuk tol), dia markup jadi IDR 250,000. Amboooiiii

✔️ Lubuk ‘rattanbag’ di Ubud Art Market ye, kat sini kena pandai nego. Harga sangatlaa murah. Nak tahu harga, kena pi dulu heheh

✔️ Kalau nak beli baju macam ‘I LOVE BALI’ jangan beli di Ubud Art Market, mahal! Sila beli di Krisna Oleh-Oleh Khas Bali

✔️ Kalau yang nak pergi dengan kawan-kawan boleh juga ikut itinerary diatas, harga tiket semua sama je

✔️ Wajib beli ‘kek pisang versi Bali’ di Bali’s Banana. Memang sedapppp! Kami beli flavor blueberry ( IDR 35,000) & choco ( IDR 35,000)

✔️ Last day di Bali, kami memang taknak kemana-mana sebab sayang nak tinggal Zoe Villa Canggu. Recommended sangat untuk sesiapa nak merasa duk villa siap ada private pool

✔️ Cari supir yang orang lain dah bagi review bagus. Ohhh yaa, supir kami memang terbaikkkk dan pandai ambil gambar! Dan harga servis dia antara yang termurah ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ kalau tak caya boleh survey dulu sebabnya saya pun buat benda yang sama sebelum booking.

FB : Arik Mahesa Balines
WA : +62 878 61851909 (Mas Arik)

✔️ Last sekali, ukurlah budget di poket sendiri.

Sumber : Intanabila Bazli