Kalau difikir-fikir kenapa agaknya setiap kali kita ingin berdiet tapi usaha tersebut gagal, tidak menampakkan menurunan berat badan sebagaimana yang diingini. Sedangkan sentiasa menahan makan hingga menyiksa diri.

Oleh itu, apa kata kita baca terlebih dahulu perkongsian doktor ini berkenaan  cara diet yang sihat dan mudah untuk diamalkan.

DIET SIHAT

Saya mencadangkan bagi yang mahu ikut DIET SIHAT saya agar makan hingga kenyang pada waktu makan sahaja. Bukan kekenyangan.

Jarakkan waktu makan 4-6 jam. Di antara waktu makan, jangan mengunyah. Cukup dengan minum air kosong sahaja. Atau kopi dan teh, tiada gula. Inilah yang dikatakan Intermittent Fasting. Biasanya saya amalkan jarak makan malam dan makan tengahari antara 14-16 jam. Jarak masa ini serupa dengan jarak masa makan sahur dan masa berbuka semasa kita berpuasa.

Berdiet Tak Kurus-kurus Sebab Salah Caranya. Ni Dr Share Cara Betul Boleh Follow!
Waktu makan malam terakhir sebelum pukul 8pm dan saya akan makan semula pada pukul 1 tengahari. Tetapi mereka yang mahu bersarapan, boleh mulakan sarapan seperti biasa pada pukul 7-8 pagi dan makan tengahari pada pukul 1 tengahari, makan malam pukul 7 malam. Di antara waktu itu hanya minum air kosong. Cukupkan quota 2.5 L atau lebih dalam sehari.

Kaedah ini bagus untuk cuba menurunkan berat dan bagi mereka yang mengalami penyakit kronik. Banyakkan aktiviti fizikal yang ringan, terutama berjalan kaki.

Berdiet Tak Kurus-kurus Sebab Salah Caranya. Ni Dr Share Cara Betul Boleh Follow!

IKLAN

Saya mencadangkan lakukan 5-10 ribu langkah sehari. Guna app yang banyak di pasaran. Saya gunakan bandfit yang memantau langkah kaki yang saya lakukan dalam sehari.

Berdiet Tak Kurus-kurus Sebab Salah Caranya. Ni Dr Share Cara Betul Boleh Follow!

Kurangkan makan daging merah. Ambil banyak sayuran dalam makanan kita. Tujuannya agar kita merehatkan pankreas. Begitu juga refined karbo seperti gula putih, tepung putih.

Berdiet Tak Kurus-kurus Sebab Salah Caranya. Ni Dr Share Cara Betul Boleh Follow!
Bagi yang ingin BERDIET SIHAT elakkan nasi putih untuk permulaan 3-4 bulan. Gantikan dengan nasi perang, barli atau beras rebus (parboiled rice). Ambil suplemen selepas mendapat nasihat doktor. Saya ambil minyak zaitun sesudu setiap hari.

IKLAN

Periksa gula dalam darah, (selepas bangun tidur-fasting blood sugar) dan 2 jam selepas makan setiap dua minggu di rumah.
Begitu juga dengan pemeriksaan tekanan darah (BP) perlu diperiksa setiap hari terutamanya sebaik sahaja bangun dari tidur dan waktu tengahari. Pemeriksaan tekanan darah tidak menyakitkan seperti pemeriksaan gula dalam darah. Timbang juga berat badan boleh timbang seminggu sekali.

Berdiet Tak Kurus-kurus Sebab Salah Caranya. Ni Dr Share Cara Betul Boleh Follow!

Elok di buat jadual dan tulis dalam satu buku.
.
• Tarikh

• Gula darah puasa

IKLAN

• Tekanan darah

• Bilangan nadi

• Berat badan

Jangan lupa tuliskan tarikh mula berdiet sihat, tarikh ambil suplemen. Juga senaraikan ubat yang diambil dari hospital dan catatkan tarikh turun dos dan tarikh berhenti ubat (jika dinasihatkan doktor). Bila ada jadual begini, mudah kita melihat perubahan yang berlaku pada diri kita.

Apabila puasa, gula dah turun hingga 7 atau tekanan darah sudah mencecah 120/80, boleh kurangkan ubat diabetes dan ubat tekanan darah tinggi (dengan nasihat doktor) dan fokus kepada diet dan suplemen. Suplemen membantu menurunkan gula dalam darah dan bantu menyembuhkan pankreas dan hasilkan insulin dalam kadar yang normal. Selebihnya gula akan turun secara perlahan-lahan apabila pankreas mula pulih dan diet dikekalkan.

Kita mesti serius dalam menjaga kesihatan pemakanan masing-masing.

sumber :Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI