![wp-1514336952990..jpg](https://cdn.keluarga.my/2017/12/wp-1514336952990.-696x928.jpg)
Nak berdiet tapi tidak mahu terasa lapar? Ini ada satu jenis minuman yang bukan sahaja berkhasiat tapi cukup menyelerakan. Menikmati boleh memberi rasa kenyang dan tenaga untuk tubuh.
Apabila melihatnya saja sudah membuatkan kita tak sabar untuk menikmatinya. Betulkan?
Minuman berasaskan susu yang dicampur dengan buah-buahan serta bahan berkhasiat lain menjadikan minuman ini bukan sahaja sesuai untuk yang berdiet malah anak-anak juga pasti menggemarinya.
Oleh itu, usah tunggu lagi. Ayuh kita cuba resipi ini dan nikmati keenakannya!
Bahan-bahan:
4 sudu rolled oats
100ml susu
1 sudu besar greek yogurt
Buah-buah campuran (strawberi, blueberry, anggur) nak letak kismis pun boleh.
Cara Buat :
1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas.
2. Sejukkan semalaman untuk rasa yang lebih enak.
3. Sedia untuk dinikmati.
sumber : Syarifah Anne Via MAHN
Ekstra Info Kebaikkan Oat Untuk Diet
1. Oat mengandungi serat yang membantu memperlahankan kadar penghadaman nutrien dalam makanan. Ini memastikan semua nutrien dalam makanan digunakan oleh badan sepenuhnya.
2. Oat mengandungi lebih banyak kalsium, protein, magnesium, zat besi, zink dan vitamin E berbanding makanan bijirin lain.
3. Oat juga boleh memberikan perut berasa kenyang dalam masa yang lama.Oat adalah salah satu makanan yang tinggi kandungan serat. Oleh itu Oat berikan anda jawapan untuk kurus dengan mudah kerana apabila anda makan oat untuk sarapan pagi, anda akan berasa kenyang untuk jangka masa yang panjang.
Selalu Beli Lemau, Kedekut Coklat. Buat Sendiri Je Choco In Jar, Lagi Puas Hati!
![Selalu Beli Lemau, Kedekut Coklat. Buat Sendiri Je Choco In Jar, Lagi Puas Hati!](https://cdn.keluarga.my/2020/07/untitled-design-48-17_25_164416.png)
Pantang buka sosial media, baik Facebook, Instagram mahupun Twitter, pasti akan naik macam-macam makanan tak kira la memang orang tu sendiri buat untuk makan atau untuk berniaga.
Kalau dah tengok gambar makanan tu, dari kenyang boleh lapar balik. Dari tak teringin, terus rasa nak beli! Itulah yang bahayanya. Nak-nak lagi kalau benda tu berkaitan dengan makanan yang manis, lagi lah rasa membuak-buak nak beli tu datang!
Macam choco in jar lah! Benda biasa je, tapi disebabkan angle yang cantik, marketing yang menarik dari peniaga, terus rasa nak order! Dah beli, rasa tak cukup pula. Kalau yang jenis malang, akan dapat la makanan yang lemau lah, serba serbi tak cukup. Mula la rasa nak buat sendiri je! Haa yang dah pasang niat nak buat sendiri tu, cer try resipi dari Ain Kamis ni. Mudah je, sekali buat dapat portion banyak. Pergghhh berbaloi-baloilah!
Bubble Rice Choco In Jar
Skrg tgh top makanan ni kan.. Tpi harga boleh tahan mahal kan.. Biasela,, Beryl tu mhl hemak2 sekalian, jgn salahkan seller jual mhl ye. Haha.
Meh arini sy share resepi mcm mne nk kasi coklat tu sentiasa cair walaupon sudah semalaman.
Mak2 yg ada anak yg suka mkn,, nk beli selalu pon mcm xberbaloi kan,, apekata keluar modal sikit, pastu hadap la mkn berkali2 smpi jemu noh.
Bahan-bahannya :
200gram coklat Beryl (paling sedap la ni)
90gram minyak masa
Bubble rice / cococrunch
Cara-caranya :
1) Sangai / bakar dulu bubble rice sekejap untuk tahan rangup.
2) Cairkan coklat guna kaedah double boiler. Awas jangan tersampai masuk air dalam mangkuk coklat ye.. Nanti coklat rosak
3) Cairkan coklat dulu, pastu baru masukkan minyak. Gaul mereka smpai sebati. Sejukkan sebentar dan baru curah dalam bubble rice.
Guna la balang yg sesuai ye. Susun mcm ni. Ikut la creativity masing2
Pastu curah la coklat yg dh cair td.. Ikutla nk byk mne.. Ikut kesesuaian.
Hias dgn ape2 yg menarik.
See,, bubble rice semua disaluti dgn coklat yg cair
Posted by Ain Kamis on Thursday, 30 August 2018
Tengok Pun Dah Tahu Sedap! Puding Strawberry By Mr Ali Ni Memang Lain Dari Yang Lain!
![Tengok Pun Dah Tahu Sedap! Puding Strawberry By Mr Ali Ni Memang Lain Dari Yang Lain!](https://cdn.keluarga.my/2023/03/Untitled-design-2023-03-11T110536.972.jpg)
Bila terlihat puding yang cantik warna dan berlapis pula dengan buah strawberi tentu sahaja nampak begitu menyelerakan. Tidak dinafikan juga ini sangat enak jika dinikmati sejuk dan sesuai sangat jika dijadikan menu pencuci mulut ketika bulan puasa nanti.
Jadi apa kata hari ini kita cuba dahulu sediakan resipi Puding Strawberi yang dikongsikan oleh Mr Ali. Lihat sahaja hasilnya, nampak sedap bukan?
Resipi Puding Strawberry by Mr.Ali
Loyang petak 8 inci
Bahan-Bahan
LAPISAN PERTAMA
1 paket serbuk agar-agar ( 10 gram)-beli online DI SINI
3 cawan air ( 1 cawan = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream-beli online DI SINI
* Jangan risau, kalau tiada dairy whipping cream, jangan pakai pula non dairy sebaliknya pakai saja SUSU CAIR. Sukatan sama. Saya pakai dairy untuk menaikkan rasa lemak berkrim lapisan ini
220 gram gula
1-2 titik sirap. Kalau tak ada pakai sahaja pewarna merah.
Secubit garam
Strawberry yang dipotong dadu atau kecil.
LAPISAN KEDUA
5 gram serbuk agar-agar
2 cawan air ( 1 cawan = 250ml)
1 titik pewarna sirap
60 gram gula
Strawberry yang dihiris.
Cara- Cara
LAPISAN PERTAMA:
1.Masukkan 3 cawan air dengan 1 paket serbuk agar- agar dan 220g gula. Kacau dulu sebati, setelah sebati baru hidupkan api perlahan sahaja.
2.Kacau dalam seminit, kemudian masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair.
3.Kacau sebati sampai mendidih
4.Biarkan mendidih selama lebih kurang seminit
- Kemudian padamkan api, masukkan 1-2 titik pewarna sirap. Sebatikan.
6.Masukkan dalam loyang 8 inci
7.Seterusnya masukkan strawberry yang dipotong dadu, masukkan perlahan-lahan.
- Biarkan ia dan letak dekat luar saja selama 10 minit kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit
LAPISAN KEDUA
1.Masukkan 2 cawan air bersama 5 gram serbuk agar-agar dan 60 gram gula.
2.Sebatikan baru hidupkan api. Gunakan api perlahan dan sebatikan sampai mendidih. Setelah mendidih boleh matikan api.
3.Masukkan 1-2 titik pewarna sirap. Sebatikan .
4.Tapis
- Biar suam sikit dalam 5 minit baru tuang
JANGAN TERUS TUANG KE ATAS LAPISAN TADI
-Biasanya akan jadi tak melekat sebab tak lorek atau tak cucuk dulu.
-Lapisan yang sudah set tadi, cucuk sebanyak mungkin atasnya baru tuang sikit demi sedikit. Tuang separuh dulu, selepas itu baru letak strawberry yang dihiris tadi.
-Tuang lebihan adunan sampai tenggelam strawberry tadi..kalau ada sebiji dua yang keluar ke atas takpe je
– Kena cepat-cepat , tak boleh lambat sebab lapisan ni cepat mengeras. Sejukkan dalam peti selama 2 jam, dah boleh makan. Selamat mencuba semua!
Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Begini Cara Resepi Laksam Lembut Dan Licin Bila Digulung. Patutlah Viral!
![Begini Cara Resepi Laksam Lembut Dan Licin Bila Digulung. Patutlah Viral!](https://cdn.keluarga.my/2019/11/f9b6819a-9001-4d79-858d-60472508fe98-02_23_324218.jpeg)
Tentu ada suka makan menu ni kan. Sudah pasti semua dah tahu Laksam, yang berasal dari negeri cik siti Wan Kembang dan memang sangat sedap.
Selain beli di kedai, apa kata kita buat sendiri di rumah. Jom ikuti resipi oleh puan Nor Khomariah Norrohman yang mendapat share sehingga lebih 4K. Wow!
Saye adalah hantu laksam bukan hantu laksa
Xkira masa, pagi ke, ptg ke, mlm ke onnnzz je kalau dgn laksam xmkn nasi pom tkpe, masak laksam hr nie, saje buat lebih sebab jiran sy mmg suka laksam, suka sngt lah dia kalau sy bagi laksam..☺️☺️☺️..hari tu dh share rasepi.. Saya share sekali lg ye 🙂
RESEPI LAKSAM
Bahan-bahan
1. 1/2 cawan tepung gandum
2. 3 cawan tepung beras ( sy guna cap teratai)
3. 5 cawan air suam
4. 1/2 sudu kecil garam
5. Minyak masak
6. Tudung periuk atau bekas leper
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul..
2. panaskan pengukus dgn api yg kuat, pastikan air banyak dan air mendidih ye sebelum mengukus.
3. Sapukan minyak pada tudung periuk, masukkan adunan dengan menggunakan senduk.
4. Kukus dalam 5 minit dan jika laksam gelembung tu maksudnyaya
ah masak.
Tips:
– Nak pastikan kulit laksam licin, nampak gebu pastikan tudung periuk licin dan bersih. Gunakan minyak yang cukup untuk sapu sebelum tuang adunan, jangan banyak sLAKSAM
Agak-agak lah ya..
Satu adunan dapat dlm 10-12 batang
Try lah buat rasepi nie mmg mnjdi..
Tipsnya cawan sukatan tepung kene sama dgn cawan sukatan air ye.. Tggu btl2 sejuk br gulung.. Kalau nk permukaan licin kene sapu dulang tu bersih2 ye…
Saya kukus pakai dulang besi yg beli dekat kdai eco, bl 3 dulang dh cukup buat gilir2.. saiz dulang 24cm.. Sedang2 molek saiz laksamnya…
BAHAN KUAH LAKSAM
1 kg ikan selayang (direbus dengan 3 keping asam keping)
2 sudu besar lada hitam
3 keping asam keping
bawang merah 7 biji
4. Halia ( tapi sy xletak xsuka rasa dia kuat)
santan segera 2 kotak kecil @ sebiji kelapa ( sy pakai kelapa)
air secukupnya
garam dan perasa
CARA MASAK KUAH LAKSAM
1. rebus ikan dengan asam keping dan garam kemudian ambik isinya.
2. blander isi ikan dan air rebusan dengan bawang dan lada hitam hingga betul2 lumat boleh tambah sedikit air.
3. didihkan santan, masukkan bahan belender td.masukkan asam keping garam dan perasa.
4. sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul2. boleh tambah air jika terlalu pekat.
5. potong laksam, letak ulam, timun bunga kantan, taugeh atau apa je laa kemudian curahkan kuah. letak sedikit belacan bakar lg best.
Untuk sambal cili
1. Cili padi dan cili besar merah
2. Sedikit gula dan garam
3. Air limau nipis @ cuka
Caranya tumbuk cili letak Garam dan gula dan perah limau nipis.. Siap!
Kredit: Nor Khomariah Norrohman