Memikirkan cara bagaimana paling mudah dan berkesan untuk membersihkan tilam mungkin ada antara kita cukup sekadar menepuk-nepuk tilam tersebut tiap kali ingin menukar cadar. Tidak kurang juga, memadai dengan menyembur semburan pewangi fabrik.

Pun begitu, ada cara untuk membersihkan tilam dengan cara Diy dan ianya lebih menyeluruh dan mendalam. Caranya tidaklah susah, dan sesiapa pun dapat melakukannya.

Jom semak.

Step by step on how to deep clean your mattress..

Tilam ni tempat biak banyak kuman-kuman kan macam kita tengok iklan febreez tu..kita habiskan masa secara puratanya 5-8 jam sehari atas tilam, so deep clean sangat perlu ok..

Nak angkat tilam jemur memang tak larat la kan nak-nak kalau tilam 12 inch tu..so boleh guna cara ni tuk buat deep clean mattress..boleh try buat dalam 4 bulan sekali or time ade family members yang demam ke sakit..

Cara :
1) vacuum tilam guna kepala vakum yang kecik muncung tirus tu( tak guna untuk vacum lantai)


.

2) hilangkan stain dekat tilam : terpulang la pakai cara ape pun..for me lebih suka letak baking soda, sembur dengan cuka biarkan seketika, gosok dengan kain ( boleh skip step ni kalau tilam tak kotor)


.

IKLAN

3) Tabur baking soda biarkan dlm 4-6 jam..utk serap moisture dan odour

4) vacum lebihan soda bikarbonat tu

5) spray dettol + air

IKLAN


.

6) Anginkan tilam dengan bukak tingkap semua


.

Da siap..senang kan..

sumber : Syuhaidah Asmaa Khalid