Ramai ibu bapa rasa bertuah dan bangga bila anak mereka bijak dan pandai. Bahkan orang lain juga tumpang rasa bahagia melihat kehebatan anak-anak yang mencipta kejayaan dalam pelajaran.

Baru-baru ini tular di media sosial melalui perkongsian daripada Fikri Fiq berkongsi kisah mengenai seorang pelajar yang cukup luar biasa pengetahuannya yang juga merupakan Tokoh Nilam Peringkat Negeri Melaka.

Siapa sangka anak berusia 12 tahun ini, melalui membaca membuatkan pengetahuannya jauh lebih terbuka dan hebat berbanding orang dewasa. Hinggakan jawapan yang diberikan untuk pertandingan yang disertai tidak terjangkau. Cukup hebat!

Ikuti perkongsiannya.

“Bijaknya Adik Ni…”-Warganet Tumpang Bangga, Senang Je Jawab Beza Pemimpin Tempatan & Eropah!

Ingat lagi tak?

Kisah murid yang kami sedang siapkan untuk Tokoh NILAM Peringkat Negeri Melaka? Ada videonya dalam FB Story aku sebelum ni.

Budak ni namanya Syammil. 12 tahun dan merupakan Ketua Pengawas. Dia dah baca lebih 700 buah buku. Maka, dia dapatlah mewakili daerah Jasin ke peringkat negeri Melaka.

Buku yang dia pilih untuk ulas di hadapan panel ialah Ranjau Sepanjang Jalan (1966) karya Shahnon Ahmad. (Weh, tinggi ya level buku dia pilih). Tapi, dia dah suka. Tak apa.

IKLAN

Maka tadi aku tanyalah kawan aku tu. Okay ke tak sesi penilaian semalam? Kawan aku cakap, sewaktu sesi QnA, panel tak banyak tanya soalan tentang buku.

Jadi, apa antara soalan yang Syammil dapat?

Soalannya lebih kurang begini.

Apa perbezaan antara pemimpin tempatan dengan pemimpin Eropah? (Glurppp, aku telan air liur dengar soalan ni).

IKLAN

Baca artikel menarik lain di sini:

 

Jadi, apa jawapan Shammil?

Dia ceritakan dari sudut perbezaan budaya, bahasa dan sumbangan dalam perfileman (tak sangka aku, dia boleh fikir sampai ke bidang filem). Aku tak tahu detailnya apa. Tapiiiiiii, begitulah ruang lingkup jawapannya.

Semoga ada tempat untuk murid ini.

IKLAN

Semoga menjadi hebat dan berakhlak mulia pada masa hadapan.

Aamiin

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Bijaknya Adik Ni…”-Warganet Tumpang Bangga, Senang Je Jawab Beza Pemimpin Tempatan & Eropah!