Berkongsi kisah dan pengalaman sepanjang tahun lalu bila anak-anak belajar secara online di rumah dan kitalah sebagai ibu ayah yang ‘mengajar’ anak-anak untuk setiap mata pelajaran, nyata bukanlah mudah.

Bukan sahaja cabarannya untuk mengingat semula ilmu yang pernah dipelajari di zaman bersekolah m, bahkan tidak dinafikan tahap pendidikan anak-anak kita sekarang jauh lebih kehadapan. Berbeza dengan zaman kita sebagai pelajar.

Ditambah pula dengan kerenah anak-anak, diakui bukan semua antara kita sabar mendidik anak. Jika awalnya kita lemah lembut menjelaskan atau mengajar, sudahnya jika berkali-kali tidak juga difahami oleh anak memang senang cakap kita akan ‘bertukar’, mungkin jadi singa hatta makhluk hijau sekali pun!

Membaca perkongsian daripada seorang suami ini juga nyata pasti ramai antara kita melalui perkara yang sama. Boleh senyum sendiri dibuatnya.

Ini perkongsiannya.

“Mak ajar tak sama dengan cikgu ajar…”

Proses pengajaran dan pembelajaran di rumah…PdPR…

KPM baru umum, sesi persekolahan bersemuka ditangguhkan berikutan peningkatan kes Covid-19…

Bini dah tepuk dahi dah…🤦‍♀️

Saya pun faham…sepanjang tahun lepas, dia salin satu-satu keje2 sekolah yang cikgu bagi…habis salin, dia panggil anak buat…rujuk buku teks, cari jawapan…dia sambung memasak…habis memasak, dia check keje sekolah anak…anak buat silap…dia salin sekali lagi keje sekolah tu, dia tutup api dapur, dia duduk sebelah anak, dia start “MENGAJAR”…

Saya ni work from home (WFH) …

Saya nampak, saya perati sambil tengah meeting online…

IKLAN

Sebelum nak ajar anak, dia baca dulu buku teks…lepas khatam bab atau tajuk yang perlu diajar tu, dia tgok soalan yang cikgu bagi…dia cari jawapan dulu, dia ingat dalam otak dia, pastu dia ajar…

Tak kata kat dia la, silibus budak2 sekarang bukan sama macam silibus kita dulu2…sekarang dah banyak soalan KBAT…seawal sekolah rendah pun soalan2 dah tricky…kita dulu ni darjah 1 smpai 3, dok belajaq menulis dan mengira lagi…yang xtak tau tulis pun ada lagi sampai kena masuk kelas pemulihan…darjah 3 pun ada yang tak pandai baca…sungguh, bukan nak buat cerita…

Kadang-kadang kan, anak sendiri ni pun haru biru jugak…masa mak dia dah boleh mengajar, dia kata dia lapaq, dia nak makan…takpa, p makan dulu…habis makan, dia kata pulak dia dah set cerita kat TV, dia nak tengok…mak dia marah, mak dia tutup TV…dah tu, sekali dengan kita pulak takleh tengok TV…baru belajar 5 minit, dia kata dia mengantuk la, nak berak la…macam-macam…

Perlu diakui yang cara mengajar cikgu-cikgu dan mak-mak ni tak sama…

IKLAN

Cikgu tu memang belajar cara untuk mengajar…Well trained, well educated…bini kita ni, walaupun educated, tapi not well trained…bila anak tak berapa nak boleh jawab, dia terang lagi…kali kedua ok, kali ketiga dia dah angin…bila berkali-kali, dia dah bukan macam bini sendiri dah…

Kita yang tengah meeting ni kalih tengok dia, dia tengok ja kita, cepat-cepat kita tengok balik skrin laptop…tunduk rapat, tak bangun dah kepala tengok dia…boleh tembuih dinding cara dia tengok tu…macam kita pulak buat salah kat dia…

Fuh, seriau, takut ooo bila bini jadi lagu tu…now, this situation will repeat again…anak2 kena start sesi persekolahan 2021 dgn pengajaran dan pembelajaran dirumah (PdPR)…

Dia pasti akan BERTUKAR lagi…😁

Jangan memandai suruh saya yang ajar anak…kalau saya ka, tak paham sekali, terbang dah anak tu sampai umah tok wan depa…

Pakcik tak kuat, bab ni pakcik pantang…senipis kulit bawang je kesabaran pakcik…

Sumber : Firdaus Shakirin