Wanita ini apabila sudah berkahwin, segala rutin kehidupannya berubah apabila memberi tumpuan sepenuhnya kepada rumahtangga. Lebih-lebih lagi bagi wanita surirumah sepenuh masa. Hidupnya daripada pagi hingga ke malam adalah menguruskan rumahtangga. Sebaliknya bagi wanita bekerja. Namun, apa pun, wanita tetap sama, kerja atau tidak, mereka tetap menguruskan rumahtangga tanpa pernah lelah. Malah tidak mustahil ada wanita yang dahulunya cantik dan ramping, namun setelah berumahtangga berubah daripada penampilan.
Tidak mustahil, wanita memerlukan perhatian daripada suami untuk menenangkan emosinya. Siapa yang tidak stress jika seharian duduk di rumah tanpa keluar ke mana-mana. Wanita yang bekerja pun, jika hujung minggu pun, tetap nak keluar ke pasaraya.
Menerusi facebook seorang lelaki berkongsi kisah bagaimana dia menyantuni isterinya dengan hanya membawa isterinya dengan menaiki kereta tanpa ke mana-mana, Baginya isterinya, itulah adalah salah satu cara untuk menghilangkan tekanan seharian menguruskan rumahtangga.
Nampak biasa-biasa aje perkongsian ini, tetapi ia penting untuk para suami faham situasi yang dialami oleh isteri.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Isteri Ni, Suami Bawa Jalan-Jalan Naik Kereta Je Pun Gembira. Nampak Biasa Tapi Penting Nak Hilangkan Tekanan. Menarik Cara Lelaki Ini.
Gambar hiasan

Saya balik kerja, isteri cakap, “Abang, jom keluar jalan-jalan. Stress la”

Banyak kali macam tu. Pelik betul. Stress apa, duduk rumah jaga anak-anak tercinta yang comel-comel tu. Kalau ikutkan, keluar rumah, lagi la stress dan penat.

Bila fikir semula, saya bawa juga pusing-pusing naik kereta. Kadang-kadang, singgah pasaraya. Selalunya tak beli apa pun, window shopping je. Tapi dia punya teruja, macam anak kecil diajak pergi Disneyland.

“Terima kasih abang, bawa jalan-jalan!”, isteri saya akan ucap ini setiap kali dapat berjalan.

Saya teringat satu pesanan, “Emosi perempuan ni macam belon kecil, tak boleh tampung banyak sangat tekanan. Nanti meletus. Beza dengan kita orang lelaki”

Dulu isteri saya lemah lembut je, sejak ada anak ni, kalau tak kena masa, kalah raja rimba. Macam nak makan orang. Pelik juga. Kemana perginya kelembutan dan kemanjaan beliau yang dulu?

Kita baru pegang handphone pun, tiba-tiba boleh kena serang. Mengejut je. Tiba-tiba meletus.

IKLAN

Saya cuba untuk faham situasi ini. Ya, kami para suami susah nak faham.

Rupanya, tak sama penat seorang suami dan penat seorang isteri.

Anak menangis nak susu, anak yang lain berkelahi menjerit-jerit, sorang lagi mendesak nak tengok kartun, rumah dah macam tongkang pecah. Tak masuk lagi bab masak, bisnes, kurang tidur, lapar, basuh baju, kemas, layan perangai customer barang tak sampai. Ini berlaku setiap hari, hampir setiap masa.

Tengok la gambar ni, nak tidur pun, nak dengan mama dia sahaja. Tak ada ruang mama dia bersendiri. Terpaksa saya sarung tudung isteri untuk kelirukan budak ni.

Asakan-asakan ni mendesak isteri secara fizikal, mental dan emosi.

IKLAN

Siapa lagi tempat isteri nak mengadu dan harapkan? Kita la, partner dia. Sebab tu kalau emosi mereka tidak ditenangkan, boleh meletop!

Jadi, nasihat ini untuk diri saya dan suami-suami sekalian. Isteri adalah amanah Allah pada kita.

Isteri Ni, Suami Bawa Jalan-Jalan Naik Kereta Je Pun Gembira. Nampak Biasa Tapi Penting Nak Hilangkan Tekanan. Menarik Cara Lelaki Ini.

1. Dengar cerita dia. Jika isteri mahu bercerita, dengar dengan cara pandang muka dia, atau peluk dia. Tunjuk yang kita prihatin dan sokong dia. Apabila kita abaikan dia nak luah kepenatan dia, dia makan hati. Tau-tau dah merajuk acik tu. Lagi teruk kalau kita sinis dan rendah-rendahkan pula perasaan dia. Jangan pelik kalau isteri pandai melawan.

2. Urus rumah adalah kerja kita juga. Tak ada istilah ‘tolong isteri buat kerja rumah’. Kalau ikutkan, itu memang kerja kita juga. Kita masak sebab nak makan, kita basuh baju dan pinggan sebab dah pakai. Itu rumah kita dan itu anak kita. Kita ada tanggungjawab. Ringankan tulang.

IKLAN

3. Kerja isteri tiada office hour. Dia bukan robot, jadi, bagi masa untuk dia berehat dan ‘me time’. Dia pun memang kurang rehat, sejak mengandungkan anak pertama.

Pada saya, mengurus rumah tangga ni ada dua school of thought. Satu, isteri kena layan suami macam raja. Kedua, urus rumah bersama-sama. Dua-dua betul. Sesuaikan lah dengan cara kita.

Para isteri sekalian, maaf ya, jika tidak memahami kalian, bagi para suami peluang. Kita jaga kita. Benda boleh bincang. Mulakan dengan bercakap baik-baik dengan pasangan.

Maafkan, jika ada kesilapan dan kesalahan. Kita manusia biasa. Kenapa suami ada kekurangan? Sebab awak adalah pelengkap dia.

Kita bukan terbaik, tetapi izinkan kita berusaha jadi yang terbaik.

 

Sumber: Zaim Zain