Alamak, baju favourite dah sendat! macam mana ni! Almaklum lah kan dah tiga minggu kita duduk di rumah dek kerana PKP.

Jadi kenalah diet nampak gaya ni! Itu mungkin kata-kata yang berbisik di hati setiap kali melalui situasi ini. Masalah pertambahan berat badan akan berlaku bila pemakanan tak dijaga dan tiada aktiviti keluarkan peluh.

Bila Baju Dah Mula Sendat, Ibu-Ibu Kena Buat 5 Perkara Ini Cepat!

Boleh jadi juga disebabkan pertambahan usia menyebabkan proses metabolisme semakin berkurangan. Tapi bila dah sedar berat badan meningkat, kena cepat-cepat bertindak. Jika tidak, makin sukar untuk mencantas lemak yang makin bertimbun. Paling mudah buat 5 perkara ni cepat!

Makan lauk, kurangkan nasi

Makan lauk telur, ayam dan daging yang mengandungi protein tapi kurangkan karbohidrat terutama nasi. Sumber protien ini bantu proses pembentukan otot dan juga baik untuk pencernaan. Tapi kalau tak bersenam tak akan terhasil juga pembentukan otot.

IKLAN

Minum Kopi

Minum kopi atau minuman kafein lain seperti teh hijau. Pengambilan kafein sebelum bersenam dikatakan dapat membantu kita cergas lebih lama dan lebih bertenaga. Cubalah minum secawan kopi atau teh pada waktu pagi sejam atau lebih sebelum anda berjalan-jalan atau bersenam dan lihat hasilnya.

Bila Baju Dah Mula Sendat, Ibu-Ibu Kena Buat 5 Perkara Ini Cepat!

Banyak Bergerak

IKLAN

Badan makin berat, jalan malas bangkit. Kena bangun dan selalu bergerak. Mereka yang ada masalah berat badan selalunya suka duduk berbanding orang ang ramping. Jadi kalau di pejabat cuba guna tangga dan kalau menonton tv di rumah sepanjang iklan berdirilah seketika. Selain itu rajin-rajin bersihkan rumah yang mana aktiviti ini dengan mudah dapat bakar kalori.

Makan Ikan

Salmon dan tuna merupakan sumber omega-3 asid lemak, yang dapat membantu meningkatkan  kadar metabolisme. Menurut satu kajian yang dilakukan di Perancis menemukan orang dewasa yang mengambil enam gram minyak ikan setiap hari memiliki lemak tubuh yang lebih sedikit (yang membantu anda membakar kalori lebih banyak) daripada mereka mendapat jumlah yang sama daripada lemak mentega, minyak zaitun dan minyak bunga matahari sebagai gantinya.

IKLAN

Sebab itulah kena amalkan ikan salmon atau tuna sekurang-kurangnya dua kali seminggu atau minta pandangan daripada doktor tentang pengambilan suplemen minyak ikan.

Bila Baju Dah Mula Sendat, Ibu-Ibu Kena Buat 5 Perkara Ini Cepat!

Buat senaman

Walaupun tak boleh joging atau buat aktiviti luar, tak bermakna anda tak boleh bersenam kan. Apa kata buat aktiviti ini di dalam rumah je dan jangan hanya bersantai di sofa. Ajak pasangan atau anak-anak sama-sama bersenam. Selain itu setiap hari buat senaman bangkit tubi  untuk meningkatkan kadar metabolisme. Kaedah ini dapat membantu membentuk otot selain membantu membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI