Kejadian bila sedang memasak dan terhidu pula bau gas semestinya mengundang rasa panik dan kerisauan yang teramat hingga merasakan menutup api dan berhenti memasak adalah yang terbaik.

Pun begitu, melalui perkongsian Arm Ika bolehlah dijadikan panduan untuk anda atasi masalah gas berbau lebih-lebih lagi setelah baru ditukar.

Nak tahu detail, ini perkongsiannya.

Andai posting ni lari tajuk maafkan saya….saya sekadar ingin membantu apa yang saya tau…sebab tadi saya ada terbaca posting dari group lain hadapi masalah nie…lepas tu terdetik nak berkongsi kat rakan.

Saya nak kongsi ilmu mengenai “Tong Gas” bila pasang kepala gas untuk gas yg baru,lepas tu ada bunyi gas keluar.

Cara atasi

Step 1…getah hitam kat dalam kepala gas tu…

Step 2…keluarkan getah tu guna pisau ke apa2 saja benda yg tirus,yg boleh cungkil keluar getah hitam dari kepala gas tuu..

Step 3: bila dah keluar terbalikan getah hitam tu,lepas tu masukkan semula

IKLAN

 

Step 4…tekan terus bg rapat guna jari pon boleh…

*kalau tak ada getah langsung dalam kepala gas tu boleh ambil dari tong gas yg lain masukkan dalam tu

IKLAN

*Tapi kalau dah tukar pun masih ada bunyi gas dan berbau gas carilah orang yang sepatutnya untuk tengokkan…

Ramai jugak yang guna cara lilit getah di kepala luar tu ye…itu pun memang membantu dan berkesan…tapi kalau ikut kata suami saya dia tak galakkan saya pun tak tau la kenapa…
*suami saya bekerja bahagian gas memasak.

Sumber : Arm Ika

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club