Mencipta keselesaan bilik air dengan tema bergaya moden mahu pun eksklusif tentunya agak sukar untuk kita realisasikan jika tanpa bajet yang banyak. Selain itu , seakan sudah dapat dibayangkan kesukaran untuk melakukan transformasi ruang bilik air sebagaimana yang diimpikan jika melakukannya secara DIY.

Namun, bagi Fatin Amierah dia membuktikan bilik air yang pada mulanya nampak biasa-biasa sahaja masih boleh dijelmakan agar kelihatan luar biasa dengan peruntukan modal yang masuk akal untuk kita juga sama-sama melakukan transformasi bilik air sendiri. Jom semak apa yang telah dilakukan untuk menjadikan bilik airnya nampak cukup wow!

“Inilah gambar sebelum dan selepas. Percaya atau tidak semuanya Fatin buat sendiri, kecuali lantai. Dulu biru, sekarang hitam putih.”

SEBELUM

 

SELEPAS

Macam mana nak buat ?

DINDING
Untuk dinding, pergi kedai cat cakap nak beli cat khas untuk tiles, brand NIPPON EPOXY . Beli dua color. Nak guna cat lantai buat corak-corak camtu pun boleh takde masalah. 1 Liter , RM70++. Fatin pakai 2 liter.

BORDER
Border? Alaaaa yg corak kotak-corak kat dinding tu.
Tu wallpaper je, kalis air beli kat GM KLANG, RM25 10 meter. Seller yaang jual online pun banyak. Cari je k, mesti ada .

RAK SHAMPOO
Beli lazada je, Search shampo rack. Mesti keluar.
Dan drill sendiri. RM40

IKLAN

CERMIN & KABINET SINKI
Pergi kedai barangan toilet cari yang dah siap set-set camni . Lebih jimat . Satu set RM399 . Drill sendiri .

POKOK BUNGA
Kaison , ikea, ssf semua ada yang jenis begitu. Satu tak sampai RM20 .

LANTAI
Lantai panggil orang buat . Cuba search ‘Epoxy Flake Coating’ kat fb. Mesti jumpa dealer yang boleh buat. Fatin design sendiri dan bagi kat dia. RM950 .

IKLAN

Akhir sekali tukar lampu bulb tu kepada warna warm light. So nampak effect mewah sikit .

Okay, itu je yang mampu. Takat nak ubah penampilan toilet macam ala-ala hotel. Anda tidak perlu berhabis sampai 5-6 ribu untuk tukar tiles. Takat mana boleh jimat, kita jimat.

Kredit : Fatin Amierah