Keracunan makanan adalah penyakit yang disebabkan oleh makanan yang tercemar disebabkan oleh penyajian makanan yang tidak bersih, peralatan yang tidak bersih atau tangan yang tidak dicuci, baik berpunca dari penyedia atau dari pesakit sendiri.

Walaupun kebanyakan kes keracunan makanan boleh sembuh dengan rawatan, terdapat juga kes keracunan makanan yang menyebabkan kehilangan nyawa. Kebanyakan kes keracunan makanan, melibatkan bakteria salmonella, Escherichia coli (E. coli), atau virus, seperti norovirus.
.
PUNCA-PUNCA KERACUNAN MAKANAN
.
Makanan boleh tercemar dari sumber, semasa proses, pengeluaran, ketika memasak, ketika penyajian makanan dan juga ketika makan.
Contoh punca pencemaran makanan :

1. Pencemaran ketika sembelihan atau produk susu dari ladang

2. Pencemaran dari kilang memproses makanan

3. Makanan seperti daging tidak dimasak dengan betul

4. Tidak menyimpan makanan yang perlu dibekukan di bawah 5 celcius

5. Makan makanan yang telah disentuh oleh seseorang yang sedang sakit atau telah bersentuhan dengan seseorang yang mengalami cirit-birit dan muntah

6. Pencemaran silang (di mana bakteria berbahaya tersebar di antara makanan, permukaan dan peralatan) contohnya, jika anda menyediakan ayam mentah pada papan pemotong dan tidak mencuci papan sebelum menyiapkan makanan yang tidak dimasak (seperti salad), bakteria berbahaya akan tersebar dari celah papan. Serta air dari daging atau ayam yang menitis ke atas makanan lain sewaktu menyimpanan

7. Tidak mencuci tangan sebelum memasak makanan atau sebelum makan

IKLAN

Kebanyakan keracunan makanan dapat dikesan dengan salah satu daripada tiga sebab utama berikut:

a) Bakteria

Adalah penyebab keracunan makanan yang paling lazim. Contoh bakteria yang berbahaya adalah seperti E. coli, Listeria, dan cholera. Cholera adalah penyebab terbesar keracunan makanan serius di Malaysia. Campylobacter dan C. botulinum (botulisme) adalah dua bakteria lain yang berpotensi untuk mengancam nyawa dalam kes keracunan makanan.

b) Parasit

Toxoplasma adalah parasit yang paling sering dilihat dalam kes keracunan makanan. Ia biasanya ditemui dalam bekas buangan kucing. Mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah dan kandungan wanita hamil yang menghidap jangkitan parasit ini boleh menghidap komplikasi yang serius.

c) Virus

IKLAN

Keracunan makanan juga boleh disebabkan oleh virus. Norovirus, juga dikenali sebagai virus Norwalk, menyebabkan lebih 19 juta kes keracunan makanan setiap tahun. Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh membawa maut. Virus Hepatitis A juga disebarkan melalui makanan dan air.
.
TANDA-TANDA KERACUNAN MAKANAN
.
Tanda-tanda keracunan makanan akan bermula dalam beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar, selalunya ia akan datang bersama simptom loya, muntah atau cirit-birit. Kebiasaanya, keracunan makanan adalah kes yang ringan dan boleh dirawat tanpa rawatan khusus.

Namun, sesetengah individu perlu pergi ke hospital sekiranya keadaan menjadi serius, seperti badan kehilangan banyak air akibat terlalu kerap muntah dan cirit birit dalam sehari atau najis berdarah.

Simptom keracunan makanan berbeza berdasarkan sumber pencemaran yang mempengaruhi makanan. Kebanyakan jenis keracunan makanan akan memberi satu atau lebih tanda-tanda berikut:

1. Loya
2. Muntah
3. Cirit-birit atau cirit-birit berdarah
4. Kesakitan dan kekejangan perut
5. Demam

Tanda dan simptom boleh bermula dalam beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar, atau mungkin bermula beberapa hari kemudian. Penyakit yang disebabkan oleh keracunan makanan secara umumnya berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari.
.
BILAKAH HARUS BERJUMPA DENGAN DOKTOR?
.
Jika anda mengalami sebarang tanda atau gejala berikut, dapatkan rawatan segera di pusat perubatan.

IKLAN

1. Kerap muntah dan ketidakupayaan untuk mengekalkan cecair dalam badan

2. Muntah darah atau najis berdarah

3. Cirit-birit selama lebih dari tiga hari

4. Kesakitan melampau atau kekejangan perut yang teruk

5. Suhu badan lebih tinggi daripada 100.4 F (38 C)

6. Tanda atau simptom dehidrasi – dahaga yang berlebihan, mulut kering, sedikit atau tiada kencing, pening kepala, atau terlalu lemah

7. Gejala neurologi seperti penglihatan kabur, lemah otot dan kebas
.
PENCEGAHAN
.
Cara terbaik untuk mengelakkan keracunan makanan adalah untuk memastikan anda mengekalkan piawaian kebersihan diri dan makanan yang tinggi apabila menyimpan, mengendalikan dan menyediakan makanan.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI