Waktu-waktu musim hujan begini sedap juga kalau kita layan selera dengan menghirup sup bihun bakso yang panas.  Tentu berselera kita sekeluarga dibuatnya. Pun begitu, mungkin ada yang beranggapan untuk menyediakan bihun bakso seakan remeh kerjanya.

Tapi hakikatnya, tanpa banyak bahan sekali pun anda tetap dapat merasai keeanakan rasa bihun bakso bila mencuba resipi yang dikongsikan ini. Cukup mudah dan difahamkan resipi yang dikongsikan oleh Nur Haziqah ini dipelajari daripada seorang youtuber Indonesia.

 


RESEPI BIHUN BAKSO :


1. KUAH
• bawang besar sebiji *
• bawang putih 6 ulas *
• buah keras 3 biji ( sebelum blend tumbuk dulu ) *
• halia 2 inch *
• lada hitam 1sk *
• air 2 liter
• gula
• garam
• meatball (saya beli yang dah siap)

 

Cara-cara
• kisar bahan bertanda * sehingga halus
• panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga meletup2
• masukkan air
• masukkan gula dan garam
• masukkan meatball
• masak sehingga mendidih

2. SAMBAL KICAP
• cili padi 10 tangkai
• bawang putih 5 ulas
• kicap

Cara-cara
• kisar semua bahan dan masak sehingga pekat
Dah siap semua boleh lah hidang dengan bahan-bahan sampingan seperti kobis , daun sup, bawang goreng , sos dll.

Selamat mencuba !

Sumber : Nur Haziqah

 

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club