Mood membakar biskut lebih terasa seronok dan teruja untuk dilakukan terutama bila tibanya hari raya kan. Tetapi boleh juga dibuat untuk hari biasa.

Untuk itu, apa kata kita buat biskut yang dikongsikan oleh Fendi Islam.


COOKISS KITER by fendiislam

Assalamualaikum.. Ok nak shared.. abe dah start jual cookiss ni.. ni abe tampal resepi kat sini.. mane tahu dapat bantu orang lain cari rezeki.. InsyaAllah.. feeling-feeling macam beli femes amosss.. heheh.. yang tanye dari haritu boleh rujuk sini..

COOKISS KITER by fendiislam

1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan butter
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur (Gred A)
1 1/4 cawan tepung serbaguna
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk empleks (optional rangup)
1 cawan chocolate chip
1/2 cawan chocolate chips premium (guna cadbury bar & cincang-cincang pun boleh..)

P/s: nk tambah kacang pun boleh.. 1/2 cawan.. dan chocolate chips better disejukkan dulu dalam peti ais..

IKLAN

Cara Buatnya 

Heheh.. mudah.. gaul semua bahan lain kecuali telur dan butter digaul last sekali.. gaul perlahan-lahan hingga sebati je..

IKLAN

Pastu susun atas dulang, guna skop ice cream untuk bentuk kecil-kecil dan sama besar.. kalau malas, cari piping bag, picit je.. kalau malas jugak, gune sudu kecik.. nak besar pun boleh.. pastikan lapik baking paper.. santai-santai je ni..

Masa: 20-25 minit
Suhu: 160-170 C’ (bergantung oven)
Api: Atas Bawah
Kipas: ON
(Standard home oven)

Sumber : Fendi Islam via MAHN