Bermula dari posting iklan mencari pengasuh buat anaknya, ibu muda yang dikenali sebagai Mimie Syabat menerima pelbagai komen daripada netizen hingga ada yang tergamak melontarkan komen yang ‘membunuh’ perasaan.

Ini antara kreateria yang dicari oleh Mimie dalam usahanya mendapatkan pengasuh terbaik untuk anaknya.

Namun ini antara komen yang diterima olehnya.

 

 

Rentetan daripada komen-komen tersebut, terpanggil untuknya meluahkan apa yang terbuku dihati kepada umum. 

I’ve been thinking a lot before decided to write about this.. it is time for me to say something about this matter… Be prepared for a long post as usual from me hahaha…

Inilah dilema terbesar seorang wanita bergelar ibu yang mempunyai kerjaya… Antara ANAK dan KERJAYA yang mana menjadi pilihan dan keutamaannya… Tolonglah faham semua ibu memang akan memilih anak berbanding kerjaya tapi dalam keadaan ekonomi sekarang ni, i need to do something too for my family especially my baby.. suami mampu sediakan semuanya cukup untuk kami sekeluarga but i have spent 24k to get my degree so that one day i can work and help him to build our family lagi2 dengan hidup di bandar yang sersa serbi nya mahal… semua ibu juga mahu dan mengharapkan yang terbaik untuk anak mereka so i know i have to do something for her future…and trust me it is not an easy decision.. pergi kerja otak asyik pikirkan anak… Mesej pengasuh dia berkali2 tanya update pasal anak.. nasib baiklah pengasuh memahami… Kadang otak memang sampai tak boleh focus kerja asyik fikir anak kena tengok gambar and video anak lepaskan rindu dulu baru boleh sambung kerja.. baru beberapa jam anak tak ada depan mata dan rindu…. First week hantar anak ke pengasuh she rejected bottle… Tghari during lunch hour berkejar ke tempat pengasuh susukan anak.. balik office menangis2 fikirkan anak.. syukur sangat dapat pengasuh yang sangat baik dan memahami yg sentiasa pujuk dan ikhtiar bg sofea minum susu.. lastly dia minum juga walaupun ambil masa…

IKLAN

Bila hantar anak ke pengasuh setiap hari i will apology to her.. ” sorry sofea mummy kena pergi kerja.. please be a nice girl “… Balik kerja sharp on time pukul 6 ptg (before this sgt jarang balik on time kadang sampai 8 malam baru balik) terus balik rumah sebab nak ambil anak.. kadang kerja tak habis lagi so balik rumah malam on lappy sambung kerja semula lepas anak tidur.. tak kisah asalkan anak dah depan mata…

Pernah terfikir untuk berhenti kerja dan jadi fulltime housewife.. tapi kami tak akan mampu sediakan yang terbaik untuk anak kami.. dari rumah aparment kos sederhana kami berpindah ke rumah teres to give her a better environment for her development.. we have so many plans for her future and we have to prepare her for the ‘WAR’ that might come after she graduated one day.. the competition will be very high so in order to have something extra we need to work extra too so that we can give her the best education, the best environment, the best in everything… SEBAB KAMI SAYANG ANAK KAMI… Janganlah anggap yang ibu2 bekerja ni hanya fikirkan kerjaya supaya ada duit sendiri untuk shopping etc because in our mind cuma anak dan keluarga kami…. ada lebih baru fikir diri sendiri…

  1. Cabaran terbesar bila bekerja ialah mencari pengasuh untuk menjaga anak kita… Dengan macam2 kes yang berlaku sekarang… Tiap hari lepas solat akan minta ” Ya Allah lindungilah anakku.. lindungilah anakku.. lindungilah anakku…” Mencari orang yang ikhlas menjaga anak kita bukan atas dasar duit semata-mata trust me it is not easy.. sebulan mencari akhirnya dapat juga.. Alhamdulillah Allah permudahkan semua urusan… Tapi sebelum dapat pengasuh ni banyak yang berlaku.. sedih dengan mentaliti sesetengah masyarakat yang MATA DUITAN… Sorry to say tapi sebab inilah orang2 macam ini tak maju… I didn’t mention how much i am going to pay to take care of my baby.. dah tertulis harga boleh dirunding asalkan memenuhi kriteria diberikan.. tapi lihatlah sendiri reaksi yang diberikan.. andai kata diletakkan bayaran RM 1.5k di post pasti semua komen murni2 aje ??… Dari sini kita dah boleh nilai bezanya orang yang ikhlas akan menjaga anak kita atau hanya kerana duit semata2… I post it here supaya boleh menjadi pengajaran buat yang lain juga bukan niat nak memburukkan sesiapa…

1) bebas rokok
Keluarga saya dan keluarga mentua tiada yang merokok.. kami tidak dibesarkan dalam suasana ada orang merokok jadi kami sangat sensitif dengan rokok.. dan kami mahu besarkan anak kami dalam keadaan yang sama demi kesihatannya..

IKLAN

2) bebas kucing..
I am a cat lover… But i am allergic to cat.. same goes to my husband.. kami berdua allergic kucing..

3) menjaga anak kami seorang atau MAX 2 orang only..
Hanya yang menjadi ibu atau yang pernah mengasuh tahu dan paham penatnya melayan ragam budak2 ini.. sebab itu ada pengasuh yang hanya menjaga seorang anak asuhan atau Max 2 orang dan orang inilah yang kami cari.. mereka menjaga sikit budak bukan atas dasar duit tapi atas dasar rindu kemeriahan rumah dengan budak2.. anak2 dah besar masing2 dah keluar rumah sunyi tak ada peneman jadi ada yang menjadi pengasuh supaya ada anak2 kecil sebagai peneman di rumah untuk mengisi kesunyian di hati… dan alhamdulillah kami berjaya dapat seorang yang memenuhi semua kriteria diminta…. Syukur tak terhingga…

” Ya Allah permudahkanlah segala urusan kami dalam menjaga amanahmu ini.. Kau lindungilah anakku dari orang2 yang zalim.. Kau limpahkanlah anakku dengan kasih sayang di dalam hidupnya.. Semoga anakku membesar menjadi seorang yang mendengar kata dan sentiasa mentaati perintahmu.. Amin…”

Dear my precious daughter one day if you ever read this i want you to know that what ever mummy and daddy do it is for you and your future so thay we can provide the best for you…

sumber :Mimie Syabat