Bila buat sendiri kuih lapis, barulah puas hati boleh makan banyak-banyak dan tidaklah berebut. Malah macam-macam warna kita boleh buat, ikut citarasa. Selapis demi selapis dibuat nampak cantik sempurna.

Tapi itu semua nampak mudah bila sudah biasa dan tahu cara untuk memasak kuih lapis tersebut. Namun bila kali pertama ingin mencuba , tentu merasakan agak sukar untuk mendapatkan lapisan demi lapisan adunan yang cantik bentuknya apatah lagi rasanya.

Sebenarnya, tidaklah susah mana pun jika anda ikut cara dan tip yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ini. Cukup lengkap tips yang diberikan dari mula buat bancuhan hingga kuih siap untuk dipotong.

Jadi tunggu apa lagi, jom kita sediakan kuih lapis untuk menu pencuci mulut untuk keluarga hasil dari air tangan sendiri.

RESEPI KUIH LAPIS LEMBUT BERSAMA TEKNIK DAN TIPS YANG BETUL
Seringkali kita takut nak cuba buat kuih talam kukus terutama yang basic macam ni kuih lapis. Namun, kalau buatnya menjadi separuh loyang laju je dihadap. Nak membuatnya pun kena sabar. Lapis satu persatu kemudian kena dibiarkan sejuk. Seeloknya buat malam kita potong esok paginya untuk hidangan sarapan

RESIPI

Bahan-bahan (guna loyang bulat 7inci)

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1sb tepung jagung
1 cawan gula pasir
6 cawan santan
*blend semua

1sb pewarna sirap ros
Secubit garam

Tips 1 

Sukatan tepung dalam cawan tidak terlalu padat atau terlalu penuh. Nanti kuih keras. Ok mula mula blend semua bahan kecuali sirap dan garam.

Tapiskan.

Bahagikan kepada 2 bahagian sama sukatan guna senduk yang sama.

Yang putih campurkan secubit garam supaya lebih lemak.
Yang satu bahagian lagi letakkan 1sb sirap ros tadi.

Mula panaskan pengukus.

Tips 2 

Loyang sapu dengan minyak atau lapik plastik sekelilingnya sapu minyak. Tujuannya nak mudah keluarkan kuih ni dari loyang selepas ia sejuk.

Mula sendukkan adunan pertama yang warna putih. Lz ambil 2 senduk. Kukus 5 minit

Tips 3 

IKLAN

Selepas 5 minit, carikkan dengan garfu permukaan kuih. Supaya ia melekat antara lapisan nanti. Buat ini setiap kali kita melapis.

Tips 4 

Kukusan akhir balut penutup kukus dengan kain. Supaya air kukus tak menitik atas kuih kita. Permukaan kuih jadi licin, cantik.

Ok ni gambar sebaik sahaja keluar dari loyang. Lembik ye jangan disentuh-sentuh. Biarkan sejuk bawah tudung saji semalaman.

 

 

Tips 5

 

Sisipkan dahulu keliling kuih dengan pisau plastik yang sudah disapu sedikit minyak. Kemudian telangkupkan atas pinggan.

IKLAN

Siap dipotong dan sedia untuk dihidang.

Sumber : Mizah Ngatiman 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BUAT ROTI JALA VIRAL dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/  atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club