Mee goreng merupakan hidangan kegemaran ramai antara kita, malah untuk menyediakan juga cukup mudah. Berkongsi kelazatan rasa menyediakan mee goreng basah, di sini dikongsikan resipi penyediaannya oleh Veera Saravanan.

Menurutnya, untuk mengekalkan rasa yang lebih enak ketika menyediakan mee goreng basah, jangan mencampurkan sayur taugeh dan lobak merah.

Untuk lebih detail, jom lihat resipi yang dikongsikan ini dan bolehlah dicuba.


Mee goreng basah
1 kg mee kuning – rendam dalam air panas selama lima minit.
1 peket fish ball potong nipis
1 peket fish cake potong nipis
300gm sawi hijau potong dalam 5 cm.
3 biji tauhu putih. Potong kecil dan goreng dahulu.
1 biji bawang besor mayang halus
5 ulas bawang putih cincang halus
3 sudu besor serbuk cili merah
5 sudu besor Kicap pekat
5 sudu besor sos cili
Garam dan lada sulah secukup rasa
4 biji telur ayam.
Minyak yang secukupnya.

Cara masak
1.Tumis bawang merah dan bawang putih tadi sampai wangi.
2.Masukkan tauhu, fish cake dan fish ball tadi. Letak garam sedikit.
3.Letak batang sawi tadi. Ketuk ketuk sikit batang sawi ni.


4.Masa ni tambah serbuk cili tadi dan godak habih habih.
5.Masukkan mee kuning tadi yang telah di rendam dalam air panas.


6.Tambah kicap pekat dan sos cili sekali. Godak lagi sekali biar  sebati. Tuang 1 cawan air dan biar mendidih sampai pekat.
7. Masukkan daun sawi sekarang.


8.Dan masukkan 4 biji telur ayam tu sekarang. Tabur sedikit lada sulah dan garam atas telur dan godak semua bahan sekali.
9. Pakai dua senduk masa godak tu. Senang sikit. Dan api mesti tinggi masa masukkan telur dalam mee.
10. Test garam dan tutup api.

Siap sudah mee goreng basah yang kompom laris.

Ekstra tip: Taugeh dan lobak merah jangan masukkan. Rosak dia punya rasa. Nak letak kobis dan tomato pun ok jugak.

Ni orang rumah kata mee goreng mamak Veera.

Selamat mencuba.

IKLAN

Sumber : Veera Saravanan

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE  BUAT ROTI JALA VIRAL dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/ Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club