Menanam pokok jenis berbuah kalau sudah bertahun-tahun lamanya namun masih lagi tidak lagi mengeluarkan hasilnya, memang boleh buat kita rasa kecewa dibuatnya. Jadi untuk itu, apa kata anda usahakan untuk membuat baja sendiri sebagai agen penggalak buah dengan menggunakan tiga jenis buah yang mudah didapati.

Ini sebagaimana menurut perkongsian daripada saudara Izham Alias daripada Kebun Bandar berkongsi video cara pembuatan baja buah yang boleh anda hasilkan.

Bahan-bahan:


400gm betik
300gm pisang
300 gm labu
Gula merah

Formula yang digunakan untuk menentukan sukatan gula merah adalah nisbah 1:1. Contohnya jumlah keseluruhan buah yang digunakan 1kg makan gula merah juga hendalah 1 kg.

Cara membuatnya:-
1.Potong kecil kesemua buah berserta dengan kulitnya sekali. Kemudian masukkan ke dalam bekas.


2. Kemudian masukkan gula merah dan gaul sebati.


3. Tutup bekas dengan surat khabar dan perap selama seminggu.

4. Setelah itu, siaplah baja buah dan bolehlah digunakan. Caranya tapis dan masukkan cecair tersebut ke dalam bekas. Bila hendak guna ambil cecair tersebut 1 ml di campur dengan 1 liter air.

Ekstra tips : Ketika bekas ditutup dengan surat khabar pastikan jangan tutup ketat untuk pastikan proses peraman berjalan dengan sempurna.

Untuk lebih detail boleh tonton video di link INI

Sumber : Kebun Bandar

 

ARTIKEL MENARIK: Susah Sangat Nak Simpan Duit? Wanita Ni Kongsi Cara Menarik Menabung 52 Minggu!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

IKLAN