Sebelum ini kita selalu sahaja lihat longgokan kayu pallet dibuang begitu sahaja, namun tahukah anda kayu pallet yang berkualiti ada antaranya dihasilkan daripada kayu pine. Jadi bolehlah dipilih untuk dijadikan sebagai perabot untuk kediaman rumah anda.

Meninjau satu perkongsian di media sosial bersama Airiel Ibnu Sufian yang mengambil upah membuat pelbagai perabot, warganet tertarik dengan salah satu perkongsian daripadanya iaitu frame sinki daripada kayu pine yang nampak cukup menarik dan praktikal.

Menurutnya, ada salah seorang pelangganya menelefon  minta dibuatkan satu rak sinki untuk menggantikan sinki yang telah uzur.

Jadi untuk itu, dia berkongsi proses pembuatan rak singki tersebut untuk dijadikan panduan kepada yang lain andai ingin menghasilkan rak sinki daripada kayu pine.

Langkah 1 : Beli sinki dan kemudian bentukkan frame seperti ini.

Langkah 2 : Beginilah hasilnya setelah siap rangka untuk sinki tersebut. Pada bahagian hujung sinki sengaja dibuatkan ruang untuk memberi lebih keselesaan untuk dijadikan tempat penyediaan bahan-bahan masakan seperti memotong bawang dan sebagainya.

Langkah 3 : Pemasangan kayu pada bagaian bawah untuk dijadikan rak dan sekali gus sebagai ruang storan yang lebih praktikal.

Langkah 4 : Untuk memberi lebih fungsi pada bahagian hujung rak sinki, turut ditebuk untuk dijadikan sebagai tempat menggantung senduk dan sudip.

Langkah 5 : Siap

Ekstra Info 

Kayu PINE tahan air ke tak?
Jawapannya…TAK TAHAN kalau… Tiada penggunaan finishing material yang sesuai atau tiada finishing langsung.

IKLAN

TAHAN AIR bila…
– Gunakan finishing material yang betul (wax).
– Owner buat maintenance; topup wax sekali atau dua kali setahun.
Timber Hard Wax adalah salah satu finishing material yang membantu membuatkan apa jua jenis kayu menjadi kalis air dan dalam masa yang sama akan dapat effect glossy (berkilat). Warna urat kayu asal pun akan nampak lebih pekat.

Advantage Wax:
– Membuatkan kayu kalis air/cuaca.
– Menaikkan warna asal kayu.
– Mengembalikan rupa seakan baru pada perabot lama.
– Sesuai digunakan untuk semua jenis perabot kayu/rotan.
-Cepat kering.

Cara guna:
– Sapuan menggunakan berus/span. Tidak perlu bancuhan thinner.
– Untuk kali pertama, sapu sekurang-kurangnya 4 lapisan dengan jarak masa 3-4 jam antara setiap lapisan.
– Penjagaan tahunan: Sapu satu lapisan sahaja setiap 6 bulan atau setahun sekali.
Gambar: Kayu Pine yang dah disapukan Timber Hard Wax brand Otter.
Kesimpulannya, kayu pine boleh tahan cuaca dan tahan air dalam jangka masa panjang sekiranya owner pandai/ rajin jaga. Of course tak boleh expect sekali buat finishing, boleh tahan 20 tahun. Mustahil sama sekali.

P/s: Boleh guna mana-mana brand wax. Yang penting betul wax untuk kayu. Jangan guna Wax brand Gatsby sudah. Tu untuk rambut kau.

Sumber : Airiel Ibnu Sufian

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club