
Sejak akhir-akhir ni ramai yang suka makan serunding halia. Mana taknya rasanya yang enak dan sedap turut memberi khasiat untuk kesihatan dalaman.
Bagi yang nak buat sendiri, boleh cuba cara peniaga ini buat. Memang menjadi!
Ikuti perkongsian beliau.

Sini versi sagat. Sagat arah melintang, ikut urat halia utk mudahkan proses menyagat

Ini versi guna food processor. Saya guna brand Phillips. Semasa nk goreng halia perahkan halia ini utk membuang lebihan air halia.

Ini baki halia yg dpt disagat. Sy masukkan kedlm chopper je.

Ini gambar halia yg hampir masak dan nk garing

Halia yg sudah cukup masak. Toskan lebihan minyak d penapis

Okey part ni penting. Cara saya lapikkan dulu dulang dgn kain microfiber (sy beli dekat MR DIY-blh google kain ni warna warni). Bahagian atas lapikkan dgn tisu beberapa helai utk menyerapkan lebihan minyak di halia kita

Utk menambahkan kesedapan halia kita, CikAyu kisarkan ikan bilis yg sudah digoreng dan kuib ikan bilis. Agak2 je. Lagi byk ikan bilis lagi sedap serunding nanti.
Kiub tu tak letak pun blh.

Dh blh gaulkan halia dgn bahan blend ni dgn sedikit serbuk perasa hilal. Tak nak letak pn blh juga. Sbb CikAyu takde letak garam pada halia

Bila dh rata blh masukkan ikan bilis, bawang putih dan bawang goreng didlm serunding halia kita.

Tada… dah siap serunding halia kita.
Selamat mencuba semu

Sumber: Masfaliza Ab Jaafer
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di




Siap gentel meatball. Lenguh juga nak buat ni. Pastikan kepal dengan padat meatball ni supaya tak pecah masa nak masak. Simpan kejap dalam peti beku, lebih kurang 20 minit nak bagi keras sikit.
Goreng kejap dalam kuali. Tak perlu letak minyak banyak, sikit je sebab meatball ni keluarkan minyak semasa masak.
Dah nampak brown sikit, terus masukkan dalam oven. Kalau guna kuali yg tangkai besi macam ni, boleh masuk terus dalam oven. Kalau kuali tangkai plastik, jangan tau. Tak pasal-pasal cair nanti.




6. Masukkan dairy cream 150ml.
7. Kacau sampai tak berketul. Kuah siap!
Hidangkan dengan meatball yang dah siap masak tadi. Letak sikit jem. Kalau ada lingonberry jem, memang sama 100% macam IKEA. Saya guna jem strawberry je.












