Bermacam cara boleh dilakukan untuk berbuat kebaikan, bahkan dengan niat sekadar suka-suka untuk bercucuk tanam di halaman rumah bagi mengisi masa lapang ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), akhirnya menjadi salah satu cara untuk dua sahabat ini bersedekah kepada jiran-jiran.

Kini laman rumah mereka sekali pandang memang seperti kebun sayur, ada bermacam-macam sayur di tanam.

“Share rezeki….semua lepas ambil nak bayar, tapi saya cakap tak payah. Ambil je,” demikian kapsyen yang tertulis pada video yang dikongsikan di aplikasi TikTok milik @zulahmad34

@zulahmad34SHARE REZEKI…..♬ STAY – The Kid LAROI & Justin Bieber

Menerusi video tersebut, dilihat pemilik tanaman sedang mengagih-agihkan sayur-sayuran yang telah dituai kepada jiran-jiran tetangga. Nampak dilihat banyak juga hasil tuaiannya dan dapatlah diberi kepada ramai orang.

Sehingga kini video tersebut telah ditonton oleh 38.6K orang dan mendapat daripada netizen yang memuji usaha yang dilakukan oleh mereka itu dan dibanjiri dengan doa dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik.

Manakala memetik perkongsian di mSar difahamkan idea bercucuk tanam sayur-sayuran tersebut tercetus secara spontan yang dilaksankan pada Jun yang lalu.

“Asalnya sekadar hobi suka-suka saja. Nak kata saya minat sangat nak bercucuk tanam , tidak juga. Tapi masa PKP tu nak keluar pun tak boleh, jadi saya bersama seorang rakan serumah, Jorizal Yazit, kami perlahan-lahan mula menanam sayur.

“Asalnya sebelum ini cuba tanam stevia tapi tak menjadi, jadi tukar tanam sayur pula. Syukur alhamdulillah, seronok pula tengok hasilnya kali ini menjadi. Dulu tanah dekat laman bahagian tepi ini tumbuh rumput je, sekarang ni dari belakang hingga depan penuh dengan pokok-pokok sayur.

“Kami niat memang nak sedekah saja, jiran-jiran yang satu lorong dengan rumah kami semua dapat sayur free.

“Rumah teres kami ni dekat dengan kedai runcit. Bila ada orang lalu lalang dan nampak sayur ni, mereka tanya nak jual ke? Kami beritahu tak jual, siapa nak boleh ambil. Niat kami memang nak sedekah,” jelasnya panjang lebar.

IKLAN

Sumber : Tiktok @zulahmad34 dan mStar

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club