Daun kari salah satu bahan penting untuk kegunaan dalam masakan. Baik untuk membuat kari, goreng ayam dan sebagainya. Selain berbau harum, daun kari ni banyak khasiatnya. Malah, daun kari juga boleh bantu mengatasi masalah rambut gugur.
Tapi agak leceh kan bila beli di pasar, adakalanya daun ini tak boleh tahan lama, nak guna bukan banyak pun.
Jadi, kalau ibu-ibu rajin nak tanam sendiri, boleh cuba tip yang dikongsikan oleh puan Syamimah Binti Ismail ini. Selamat mencuba!
Tip Tanam Pokok Kari
Mesti ada antara sahabat-sahabat yang tanam pokok daun kari untuk menyedapkan masakan betul tak? Tanam sepokok je dah cukup.
Salah satu tips kalau nak tanam pokok daun kari ialah potong pucuknya. Nak tau kenapa?
Tujuannya :-
1. Bagi mengelakkan pokok daun kari meninggi macam pokok tebu.
2. Bila dah potong pucuk, pokok daun kari akan merimbun ala-ala bonsai.
Tak percaya? Tengok la gambar dibawah.
Pokok daun kari yang kami tanam.
Kredit: Syamimah Binti Ismail
“Huiii, Mak Kita Cerewet.” Che Ta Tegur Supaya Tidak Sepahkan Barang Mekap, Gelagat Aaisyah Buat Warganet Terhibur!
Umurnya kini menginjak 7 tahun, namun Aaisyah Dhia Rana, puteri kesayangan pasangan Rozita Che Wan dan Zain Saidin, diasuh bagai seorang puteri dengan limpahan kasih sayang.
Kaletah dan gelagatnya sedari kecil sehingga sekarang sering membuatkan warganet terhibur bila mana si ibu memuat naik perkongsian video mahupun gambar di instagramnya.
Kecenderungan Aaisyah yang turut memiliki ramai pengikut di laman sosial terhadap dunia fesyen, nyata sangat menurun perangai ibunya yang suka bergaya.
Baru-baru ini, Aaisyah dilihat cukup comel mengenakan mekap di wajah. Sambil mencari-cari maskara, si ibunya kedengaran menasihatinya supaya tidak membuat sepah barangan tersebut.
Dengan mimik muka bersahaja, Aaisyah mengatakan ibunya seorang yang cerewet. Perkongsian video tersebut membuatkan warganet terhibur.
” huiii, cerewet. Mak kita cerewet. ujar Aaisyah beserta mimik muka yang begitu melucukan.
Che Ta dan Zain bernikah pada Disember 2013 selepas berkenalan ketika membintangi drama Kiah Pekasam.pada 2009. selain Aaisyah, Che Ta turut memiliki dua anak lelaki daripada perkahwinan terdahulunya.
Sumber: Fersyella Beauty , aaisyahdhiarana111 & aaisyahdhiarana11
Dah Lama Goreng Masih Rangup Kulit Karipap. Peniaga Kuih Ini Kongsi Resipi & Tekniknya, Gerenti Jadi!
Nak masuk bulan ramadan ni, mak-mak kat rumah auto jadi rajin untuk masak hari-hari di rumah termasuklah kuih muih juadah untuk berbuka dan moreh di rumah.
Yang mana pertama kali nak buat karipap tu, dan nakkan kulit karipap yang sentiasa rangup walaupun dah lama goreng, boleh cuba resipi ni! Nak masak inti apa? Terserah anda asalkan kulitnya win! Jom tengok cara-caranya..
Bahan-bahannya :-
– 1 kg tepung gandum,
– Planta 200gram,
– Minyak masak separuh cawan,
– Air sejuk 2cawan, + garam 3sudu teh
– Air kapur 1,sudu
Cara-caranya :-
1. Panaskan planta bersama minyak masak sehingga betul-betul panas.
2. Kemudian terus tuang ke dalam tepung gandum. Gaul rata semua bahan.
3. Tuangkan air kapur dalam tepung gandum tadi.
4. Satukan air dan garam, kacau sampai garam larut. Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum tadi sampai boleh uli menjadi doh. Jangan tuang semua, sampai boleh canai menjadi bulat sahaja.
5. Siap doh untuk kulit karipap. Leperkan menggunakan kayu, kemudian masuk mesin karipap dan gelek setakat nombor 6 sahaja. (Makin nipis, makin rangup dan sedap)
6. Hati2 ye masa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sgt2.. tangan mesti betul2 kering . goreng separuh masak..jangan terus simpan mentah mcmni ye..xcantik nanti
Sumber : Azzura Ismail
Koleksi Petua Bantu Mudahkan Kerja-kerja Di Rumah
Koleksi Petua Bantu Mudahkan Kerja-kerja Di Rumah
Banyak petua-petua yang boleh dimanfaatkan oleh suri rumah tangga bagi memudahkan urusan di dapur. Selain dapat memudahkan tugasan, ianya juga dapat memastikan hasil kerja lebih efektif.
Bahan-bahan yang digunakan pula mudah didapati dan hanya menggunakan bahan-bahan di dapur sahaja. Berikut dikongsikan beberapa tip yang boleh diamalkan hanya menggunakan bahan-bahan yang mudah di dapati di rumah.
HILANGKAN BAU MASAKAN DI RUMAH
Berikut tip untuk menghilangkan bau masakan dalam rumah. Ini untuk rumah yang tiada ‘kitchen hood.’Selepas memasak tumis-tumis, memang akan bau satu rumah. Selepas mengemas dapur, boleh cuba rebus beberapa bahan ini untuk menghilangkan bau masakan di dalam rumah.
BAHAN-BAHAN:
Rosemary (yang kering pun boleh)
Cengkih
Kayu Manis
CARA-CARA:
1.Rebus ke semua bahan dalam 10 hingga 15 minit.
2.Gunakan api yang kuat. Tujuannya ialah supaya wap naik ke seluruh rumah.
3.Apabila semua bahan telah masak, tutup api. Sejukkan selama satu malam.
4.Air rebusan itu bolehlah ditapis kemudian dimasukkan ke dalam botol spray. Bolehlah spray satu rumah.
Sumber: Sharifah nursakinah
************************************************************************
HALAU SERANGGA
Hilangkan semut dengan cara guna bahan semula jadi. Selepas guna ubat halau semut atau petua lama tak menjadi, kita mungkin boleh ikut cara ini pula iaitu dengan menggunakan stoking lama dan juga penyembur halau serangga.
BAHAN-BAHAN:
Stoking lama
Ridsect atau Baygon
1. Mula-mula cari stokin lama yang kita dah tak pakai.
2. Kemudian potong empat, lebar dalam dua inci macam tu. Kalau kaki meja enam, potong enam.
3. Sarungkan stokin yang dipotong pada kaki meja, seterusnya semburlah dengan Ridsect atau Baygon. Spray keliling stoking untuk kesan yang lebih efektif.
4. Bolehlah tengok hasilnya, bukan setakat semut, lipas, malah cicak pun tak nak panjat meja makan. Selamat mencuba.
Kredit: petuaoranglama
**********************************************************************
BERSIHKAN SIPUT SEDUT
Ramai yang masih bekum tahu cara-cara yang betul untuk membersihkan siput sedut. Sebab itulah ramai yang malas hendak memasak siput sedut. Jika tidak kena dengan caranya, siput mungkin akan terasa pahit, rasa lumpur dan berlendir.
Berikut dikongsikan cara-cara untuk membersihkan siput sedut sebelum dimasak. Paling penting kena sediakan kelapa parut.
1. Beli siput ini petang, bawa balik masukkan dalam periuk. Gaulkan siput sedut ini dengan hampas kelapa dan biar semalaman (santannya simpan utk masak gulai nanti). Siput ni tak perlu basuh dulu pun.
INFO: Bila sudah digaul dengan hampas kelapa siput ini akan muntahkan segala kotoran, lumpur dan lendir yang ada. Siput akan jadi bersih dan bila buat gulai rasanya pun lebih sedap. Kuah juga akan elok cantik.
2. Selepas gaul dengan hampas kelapa jangan lupa tutup dengan penapis rapat-rapat. Tindih dengan lesung batu. Kalau tak, siput boleh merayap sampai satu rumah.
3.Esoknya sebelum cuci, kerat hujung ‘bontot’ siput tapi jangan pendek sangat, takut susah nak sedut. Boleh guna cutter.
4. Kalau ada daun pucuk ubi, semasa cuci siput boleh sental supaya kekotoran di badannya senang tanggal. Boleh juga guna sental dengan menggunakan span cuci pinggan. Selepas itu cuci bersih dan boleh terus dimasak.
Sumber: Intan Suraya Haron
************************************************************************
KILATKAN SEMULA PERIUK/KUALI RENTUNG
Periuk yang rentung dan berkerak boleh membuatkan mood memasak bakal ‘ke laut.’ Macam biasa, kaum wanita bila di dapur, tangan sudah macam ‘sotong.’ Dalam satu masa kalau boleh macam-macam kerja nak dibuat.
Dalam pada banyak-banyak kerja yang dibuat dalam satu masa, mungkin akan terlupa masakan yang dimasak di atas dapur hingga rentung dan berasap. Jika periuk murah tidak mengapalah juga tapi kalau periuk mahal, memang terasa ralatnya.
Sebenarnya ada cara yang boleh dilakukan untuk membersihkan kembali periuk atau kuali yang hitam rentung ini.
BAHAN-BAHAN:
Baking powder atau soda bikarbonat
Lemon atau cuka
CARA-CARA:
- Mula-mula panaskan air dalam kuali atau dalam periuk, masak hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan soda bikarbonat atau baking powder.
2. Biarkan sejuk kemudian masukkan dalam periuk yang hitam tadi atau nak cantik rendam keseluruhan periuk.
3. Biarkan beberapa jam kemudian barulah disental. Kadang-kadang kotoran akan lekang sendiri dan bila kita sental manja-manja sudah berkilat semula.
4. Inilah hasilnya.
Moga petua-petua ini membantu anda memudahkan dan melancarkan tugas-tugas di dapur.
Sumber: Makudacun Ibra