Dulu-dulu ada antara kita sering mengaitkan serangan penyakit gout atau sakit sendi sebagai penyakit orang kaya akibat  makan makanan berprotein dan makanan laut yang sememangnya mengandungi asid urik yang tinggi.

Pun begitu, hakikatnya penyakit gout boleh terjadi kepada sesiapa saja. Menurut perkongsian Dr Erna Nadia, disebabkan oleh pengumpulan uric acid yang tinggi di dalam badan. Biasanya uric acid ni dia keluar melalui air kencing kita sahaja setelah dinyahproses oleh buah pinggang.

Gout adalah disebabkan oleh pengumpulan uric acid yang tinggi di dalam badan. Biasanya uric acid ni dia keluar melalui air kencing kita sahaja setelah dinyahproses oleh buah pinggang.

Apakah penyebab gout?

  1. Pemakanan

– Makanan yang tinggi purine seperti makan berdaging merah, internal organ seperti hati, limpa, makanan laut seperti udang, kerang, minuman yang mengandungi kandungan fruktosa yang tinggi ( fruit sugar) dan minuman beralkohol.

  1. Berat badan yang berlebihan dan obesiti

– lebih berat badan akan menyebabkan buah pinggang susah untuk nyahkeluarkan uric acid dari badan.

  1. Sesetengah penyakit kronik

– penyakit darah tinggi/kencing manis yang tidak terkawal atau tidak dirawat dengan betul, masalah buah pinggang, masalah jantung dan masalah lain yang tidak dirawat dengan betul sebab buah pinggang terjejas jadi susah nak kumuhkan uric acid.

  1. Keturunan
  2. Lelaki adalah lebih berisiko mendapat gout pada usia muda (30-50 tahun).

Wanita akan berisiko sama seperti lelaki selepas mereka menopos.

  1. Sesetengah ubatan

– ada beberapa ubat darah tinggi yang boleh sebabkan tinggi uric acid. Sebab itu perlu pemantauan bila dah mula kena makan ubat.

  1. Baru lepas pembedahan atau kemalangan.

– ada sesetengah keadaan yang akan trigger uric acid jadi tinggi.

Uric acid yang berlebihan ini apabila dah tak dapat nak disingkirkan keluar dari badan melalui air kencing, ianya akan berkumpul di tempat tempat tertentu seperti sendi terutamanya di kaki dahulu sebelum melarat ke tempat lain.

Uric acid yang tinggi tu akan membentuk kristal sebab tu orang yang kena gout attack akan rasa sakit sangat. Sendi tu jadi bengkak, merah, sedikit panas dan sakit apabila disentuh atau tersentuh.

Jangan salahkan keturunan.

Jika sudah tahu adalah sejarah gout dalam family, take extra precautions.

Jaga makan.

IKLAN

Jaga minum.

Sayangi buah pinggang anda.

Dr. Erna Nadia

Yang pahit itu ubat, yang manis itu harus disukat

Jom saksikan video menarik Cabaran Pegang Ular, Berani Ke? untuk adik-adik BK kita ni.

IKLAN

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club