Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Tahun 2021 telah diumumkan hari ini. Sudah tentu ibu ayah teruja untuk mengetahui keputusan peperiksaan anak.

Namun untuk mencapai kejayaan sudah tentu bukan jalan yang mudah. Ada banyak pengorbanan yang harus ditempuhi.

Nekad untuk berjaya dalam bidang akademik, bagi remaja yang dilahirkan cacat penglihatan, Che Ku Nur Ain Husna Che Ku Azri telah membuktikan kekurangan diri bukan halangan untuknya cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021.

Memetik laporan Harian Metro, Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pendidikan Khas Setapak di sini memperoleh 10A dalam peperiksaan itu sekali gus antara pelajar terbaik peringkat negeri.

HILANG PENGLIHATAN SEPENUHNYA SEBELUM SPM – CABARAN BESAR DALAM HIDUP

Dugaan buat remaja ini bukan calang-calang apabila diduga apabila hilang penglihatan sepenuhnya beberapa bulan sebelum menduduki peperiksaan.

Che Ku Nur Ain Husna yang berasal dari Kuala Besut, Terengganu mengakui, fokusnya terganggu seketika apabila perlu menjalani pembedahan pada tahun lalu selain, belajar dalam suasana baharu akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Bagaimanapun, saya berusaha juga lakukan yang terbaik dan bersyukur kerana dapat keputusan cemerlang.”

Dia meluahkan cabaran itu ketika ditemui selepas sidang media pengumuman rasmi keputusan SPM 2021 dan penyerahan sijil kepada pelajar cemerlang di Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan (JPWP) Kuala Lumpur, di sini hari ini.

IKLAN

Cacat Penglihatan Bukan Halangan, Remaja Ini Bukti Cemerlang SPM!

Majlis disempurnakan Pengarah Pendidikan JPWP Kuala Lumpur, Norhayati Ab Wahab. Che Ku Nur Ain Husna hadir ditemani ibu, Roshaila A Rahman, 46, dan bapanya Che Ku Azri Che Ku Ahmad, 46.

 

MASALAH PENGLIHATAN TERUK SEJAK SEKOLAH RENDAH

IKLAN

Bercerita kisahnya, remaja itu memberitahu mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Binjai, Kemaman, Terengganu sebelum ke Sekolah Menengah Kebangsaan Chukai (Tepces) dan SMK Pendidikan Khas Setapak.

Katanya, dia tiada masalah untuk belajar kerana menggunakan alat bantu penglihatan iaitu ‘magnifier’ sejak berumur sembilan tahun selain telefon pintar.

“Saya anak sulung daripada tiga beradik dan dalam keluarga hanya saya seorang yang ada masalah penglihatan teruk, berpunca daripada genetik kerana keluarga sebelah ayah juga ada sejarah masalah penglihatan.

“Orang luar mungkin nampak susah, namun tidak sangat sebenarnya kerana saya sudah terbiasa dengan kehidupan sebegini (tidak dapat melihat).

IKLAN

“Tipu jika saya katakan tidak pernah berasa rendah diri langsung, namun cuba yakin dan terima ketentuan dengan reda,” katanya.

Berkongsi hala tujunya, Che Ku Nur Ain Husna berhasrat menyambung pengajian di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dalam jurusan Asasi Sains Sosial dan program psikologi.

Katanya, dia mahu memastikan impiannya tercapai dan menjadi contoh kepada adiknya dan OKU yang lain.

Sumber: Harian Metro

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Cacat Penglihatan Bukan Halangan, Remaja Ini Bukti Cemerlang SPM!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI