Perkongsian seorang wanita yang juga merupakan  cancer survivor, namun mampu menjalani hidup aktif, benar-benar mencuri tumpuan. Semangat yang ada padanya cukup luar biasa.

Lalu kami hubunginya untuk berkongsi kisah perjalanan hidupnya kepada umum untuk dijadikan inspirasi pada yang senasib dan sekali gus menyalurkan aura positif untuk kita semua.

Gadis bernama Syazwani Mohd Rosli, 29 tahun ini merupakan anak kelahiran Sungai Petani, Kedah. Disahkan invasive breast carcinoma/breast cancer stage 2.

Cancer Survivor, Anak Kelahiran Kedah Ni Aktif Mendaki Gunung. Itu Baginya Terapi!

Diajukan soalan, detik awal mengetahui ada kanser, dengan tenang dia mengimbau kisah itu.


Terdapat ketulan sebesar kacang kuda pd breast yang saya sedar sejak Mac 2014. Mulanya saya sangkakan hanyalah pembengkakan kelenjar yang berkemungkinan disebabkan perubahan hormon, namun ketulan menjadi keras dan statik sehingga Julai 2014 namun tidak sakit.

Keadaan berlarutan dan tiada sebarang perubahan,akhirnya mengambil keputusan untuk rujuk ke klinik kesihatan terdekat seterusnya dipanjangkan ke Jabatan Pembedahan Hospital Putarajaya pada November 2014.

Sepanjang tempoh beberapa bulan sebelum rujuk ke hospital, mengalami demam pada sebelah malam hampir setiap minggu dan keletihan yang tidak masuk akal sedangkan hanya bertugas di pejabat sahaja tanpa tugasan berat.

Selama tempoh follow up, perlu menjalani pelbagai procedure bermula dengan biopsy pd ketulan utk diuji di makmal dan keputusan biopsy menyatakan berkemungkinan kanser.

Kemudian, menerusi procedure ultrasound biopsy dan MRI Breast, setelah hampir 2 bulan akhirnya doctor mengesahkan saya positif invasive breast carcinoma @ kanser payudara stage 2 pada 4/2/2015 ( jatuh pada Hari Kanser Sedunia disambut).

DATANG BERSEORANGAN

Ketika hadir untuk mengetahui keputusan,saya hanya hadir berseorangan tanpa ditemani rakan apatah lagi keluarga kerana tuntutan tugas di Putrajaya (ketika itu bertugas di sana)

Perasaan ketika menrima perkhabaran ini ialah clueless dan blur,seakan tidak percaya saya positif dengan semua ujian klinikal yang telah dilakukan.

Rasa remuk dan kecewanya hati saat itu hanya tuhan saja yang tahu, namun air mata tidak lagi mampu menzahirkan kesedihan ketika itu kerana terlaku terkejut dengan perkhabaran tersebut apatah lagi tidak pernah sejarah dalam keluarga yang pernah menghidapi mana-mana sakit kronik seperti ini.

IKLAN

SUKAR TERIMA KENYATAAN

Paling menyukarkan saya untuk menerima kenyataan adalah apabila doctor terpaksa membuat keputusan utk membuang keseluruhan payudara sebelah kiri tanpa perlu melalui proses reconstruction (pembinaan semula payudara menerusi pembedahan plastic) kerana pelbagai rawatan susulan telah dirangkakan utk saya selepas pembedahan dijalankan.

Terasa gelap keseluruhan masa depan kerana memikirkan status diri yang masih belum berkahwin dan tidak percaya perkara sebegini akan menimpa diri saya seawal usia 24 tahun.

Perkara ini dirahsiakan drpd pihak keluarga kerana beberapa masalah keluarga dan peribadi sehingga April 2015,dan saya akur kepada pasukan perubatan untuk melakukan pembedahan Mastectomy (pembuangan sebelah anggota payudara) di Hospital Putrajaya 29/4/2015 untuk mengelakkan sel kanser merebak ke bahagian yang lain.

Apa pun saya terpaksa redha dengan ketentuanNya. Selesai pembedahan, sesi kimoterapi diteruskan sebanyak 6 sesi (dose FEC) dan disusuli radioterapi sebanyak 23kali sebelum diteruskan dgn hormone terapi sehingga kini.

Pihak keluarga tertutamanya ibu dan ayah tetap berada disisi serta sabar dengan segala kerenah saya sepanjang sesi rawatan yang dijadualkan.

TERUSKAN RAWATAN

Alhamdulillah berkata doa dari mereka dan sokongan rakan-rakan,keadaan bertambah pulih hingga kini.

Cancer Survivor, Anak Kelahiran Kedah Ni Aktif Mendaki Gunung. Itu Baginya Terapi!

IKLAN

Alhamdulillah, saya masih terikat dengan rawatan susulan iaitu hormon terapi (Tamoxifien intake) dan rutin flushing 3 bulan sekali namun ianya hanya adalah bekalan ubatan yang dibekalkan secara bulanan dan perlu diambil secara konsisten setiap hari selama 5 tahun.

Setakat perkembangan terkini, masih belum ada sebarang tanda-tanda “free cancer” namun dari sudut kemajuan kesihatan, kesihatan saya kini adalah pada tahap terbaik dan membolehkan saya menjalani rutin harian seperti biasa.InsyaAllah saya survive dari perjalanan ini.

Allah masih mengizinkan saya sehingga saat ini untuk aktif mendaki dan menikmati keagungan ciptaan tuhan menerusi aktiviti ini.

Saya tidaklah seaktif yang puan sangka,namun saya cuba menyeimbangkan tuntutan kerjaya dan juga kesihatan.

Cancer Survivor, Anak Kelahiran Kedah Ni Aktif Mendaki Gunung. Itu Baginya Terapi!

Cancer Survivor, Anak Kelahiran Kedah Ni Aktif Mendaki Gunung. Itu Baginya Terapi!

Justeru saya pilih sukan mendaki ini sebagai terapi untuk saya pulih dan melawan penyakit ini. Saya pernah terbaca satu jurnal yang mengulas kebaikan sukan mendaki kepada pesakit kanser,sebagai salah satu alternative untuk memulihkan kembali badan (regenerative cells) setelah mengalami kesan kimoterapi yang teruk, lalu saya mencuba sebagai satu terapi untuk sembuh.

Cancer Survivor, Anak Kelahiran Kedah Ni Aktif Mendaki Gunung. Itu Baginya Terapi!

Alhamdulillah,sedikit sebanyak melalui terapi ini ia membantu memulihkan kesihatan saya melalui kaedah pernafasan,nature theraphy dan sebagai salah satu latihan kardio.

IKLAN

Kelihatan aktiviti hiking ini sesuatu yang berat,namun saya tidak terlalu memaksa diri dan mencuba sekadar kemampuan diri sahaja,tidak perlu kita membandingkan diri kita dengan rakan hiking yang lain kerana keupayaan setiap antara kita diciptakan berbeza ditambah dengan status kesihatan kita tidaklah sama seperti orang lain. Namun syukur,rakan-rakan yang menemani sangat memahami dan sentiasa membantu antara satu sama lain ketika di trek.

KONGSI TIP

Tip penjagaan makanan tidak banyak, saya cuma mengamalkan minuman kurang gula dan mengamalkan jus lemon panas hampir setiap hari. Sya juga melebihkan air masak 3.5 liter sehari dan mengurangkan pengambilan daging merah serta melebihkan pengambilan buah-buahan yang sifatnya antioksidan seperti delima,anggur dan epal hijau.And apple keeps you away from doctor rite?

Saya juga menitik beratkan puasa sunat Isnin/Khamis sebagai salah satu amalan sunat wajib bulanan selain ia merupakan alternative detox secara natural untuk badan. Ia juga dikatakan antara Intermittent Fasting yang banyak disebut pakar-pakar perubatan akan kebaikannya.

Paling utama, penjagaan kesihatan mental dan emosi amatlah penting. Pesakit kanser perlu tidak boleh berada didalam keadaan tertekan dan stress kerana ia boleh melemahkan imun badan seterusnya menurukan ketahanan badan untuk melawan sel-sel kanser.

Senyuman ,kegembiraan dan kebahagiaan adalah ubat yang paling ampuh dalam melawan penyakit ini.

ANTARA GUNUNG YANG TELAH DIDAKI

Antara gunung yang telah didaki ialah Gunung Kinabalu, Bukit Keluang Terengganu,Gunung Suku Cameron,Bukit Gelok Gerik,Gunung Alai Gerik, GUnung Gap ULu Semangkok Kuala Kubu Baru, GUnung Baling dan PUlai Kedah,Gunung Jerai Kedah,Trans GAndik Cameron, Jabal Nur,Mekah serta beberapa lg bukit-bukit disekitar utara.

InsyaAllah sekiranya kesihatan mengizinkan serta tiada aral melintang, saya dan rakan-rakan dalam misi menawan beberapa puncak di Indonesia,Thailand dan Vietnam pada tahun ini dengan izin Allah..Mohon doa semua.

Sumber : Syazwani Mohd Rosli

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI