Perkongsian Amran Husni berkaitan cara menyediakan minuman Cappucino di rumah menarik juga untuk kita mencuba sendiri. Maklumlah minuman yang lazat ini, biasanya dijual di cafe-cafe yang ternama dan pastinya harga yang ditawarkan boleh tahan juga harganya.

Bayangkan bila kita sekeluarga teringin merasai kehebatan rasa minuman tersebut, mahu kempis juga dompet dipoket seluar. Jadi apa kata, kita rajinkan diri untuk menyediakan minuman ini dengan mengikut langkah dan cara yang dikongsikan oleh Amran ini.

Ini perkongsiannya:

Dulu masa balik dari Melbourne lawat adik aku grad, aku start gila kopi. “Coffee Culture” kat sana tak sangka sangat besar dan pelbagai sebab banyak Italian, French & Europe yang settle down di sana bawa budaya kopi mereka dan diolah pula dengan budaya hipster Aussie.

So memang banyak kafe-kafe hipster yang jual kopi sedap. Sebab tu Starbuck terpaksa tutup 84 oulet depa. Memang overrated pun Starbuck ni. Dan kebelakangan tahun ni banyak orang Malaysia yang pernah rasai sendiri Coffee Culture di sana balik ke sini dan buka coffee shop yang sangat menghargai rasa kopi yang terbaik. Contoh macam espressolab, artisan coffee dan banyak lagi.

Tapi masalah aku pula kat sini, secangkir kopi mau nak lebih dari RM10. Hari-hari minum dah berapa. So aku google la cara yang ekonomi dan ubahsuai untuk aku enjoi kopi dengan cara yang murah, sedap dan senang. Suka Ahmad Maslan kalau dengar ni.

Ok ini cara nak buat secangkir cappucino yang lazat setanding cafe hispter di luar sana.

Aku beli kopi tesco je. Yang dah siap gilis. Harga yang hitam tu RM18 dan merah RM10. So boleh la buat dalam 30-40 cawan. Terpulang korang nak cari brand dan jenis camana.

 

Ni namanya french press. Beli kat MR.DIY dalam RM10. Banyak jenis dan yang bagus brand BODUM. Mahal tapi tahan. So bubuh la dalam 8 sudu kecil serbuk kopi. Nak lagi umphh letaklah dlm 10-15 sudu. Ikut selera masing-masing.

Bubuh air panas dalam 80ML. Jangan letak air mendidih nanti kopi akan hangit. Dan kacau guna sudu perlahan. Pastikan guna sudu plastik, kaca dan kayu. Jangan besi sebab boleh jejaskan rasa kopi tu.

Lepas 3-4 minit tekan perlahan-lahan batang tu. Jangan lama sangat rendam kopi tu sebab akan hangitkan rasa kopi tu. Bubuh dalam cawan dan bersihkan french press tu.

Panaskn susu segar. Aku selalu guna goodday fresh milk. Dalam 80ML dan tutup api bila dah nampak susu tu berasap. Jangan sampai mendidih nanti jadi ketulan keju lak.

Tuang dalam french press tu dan kocak susu tu guna penekan tu sampai buih jadi sama dengan kuantiti susu.

Inilah hasil kocakan tadi. Buih sama dengan level susu.

Dan tuang perlahan2 bersama kopi tadi.

Tadaaa…. siap! Tambah la gula satu sudu. Kalau nak rasa manis. Ikut selera memasing k. Nak buat corak mcm kat kedai tu aku xreti la. Janji leh minum masuk tekak aku, settle.

Ekstra Tip

Ini portion kalau nak buat cappucino. So kalau guna 60 atau 80 atau 90 ML espresso, susu n form pun kena level yg sama.

sumber : Amran Husni